De Business

Punem punctul pe știi

Sobele vor fi înlocuite cu pompe de căldură. Comisia Europeană: Jumătate dintre instalatori vor trebui recalificați

miercuri, 20 martie 2024, 13:41
1 MIN
 Sobele vor fi înlocuite cu pompe de căldură. Comisia Europeană: Jumătate dintre instalatori vor trebui recalificați

​Pompele de căldură sunt esențiale pentru tranziția către o energie curată și pentru atingerea obiectivelor europene de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, consideră Comisia Europeană. 

Treptat, acestea vor ajunge să încălzească tot mai multe clădiri. Planul României este ca actualele sobe pe lemne să fie înlocuite în principal cu pompe de căldură.

Tehnologiile ineficiente din punct de vedere energetic folosite în prezent pentru încălzire / răcire vor fi înlocuite treptat cu pompe de căldură.

Este vizată atingerea unei ponderi de 25% a pompelor de căldură în cadrul cererii de energie utilă pentru încălzire / răcire, se arată în varianta revizuită a Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2023-2030.

Potrivit documentului, "Sobele funcționând pe bază de biomasă vor fi înlocuite în principal cu pompe de căldură, tehnologie curată, clasificată, la rândul ei, ca fiind regenerabilă".

În sectorul de încălzire și răcire, ponderea surselor regenerabile din România va fi de 32,7% în 2030 și 34,7% în 2050. Această pondere va fi atinsă, pe de o parte, prin înlocuirea biomasei cu pompe de căldură pentru încălzirea și răcirea spațiului. Citeşte articolul complet pe hotnews.ro.

Comentarii