De Business

Punem punctul pe știi

Şoferi, instalatori, mecanici, la mare căutare. Ce locuri de muncă în străinătate sunt disponibile la AJOFM Iaşi?

joi, 27 iulie 2023, 01:50
2 MIN
 Şoferi, instalatori, mecanici, la mare căutare. Ce locuri de muncă în străinătate sunt disponibile la AJOFM Iaşi?

Norvegia caută farmacişti printre ieşeni, 100 de locuri de muncă în domeniu fiind disponibile prin intermediul reţelei EURES, reiese din oferta locurilor de muncă vacante în spaţiul european, publicată ieri de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi.

 

În funcţie de experienţă, un ieşean ar putea ajunge să câştige ca farmacist în Norvegia un salariu destul de consistent, aproape 4.000 de euro brut/lună. Însă sunt şi alte domenii în care se poate munci pe bani “frumoşi”. Spre exemplu, unui montator de instalaţii i-ar putea intra în cont la sfârşitul fiecărei luni cel puţin 3.300 de euro brut dacă alege să lucreze în Austria, un şofer de autobuz/autocar ar putea câştiga un salariu de aproximativ 2.565 de euro brut/lună în aceeaşi ţară, iar un asistent medical un salariu de circa 1.800 de euro brut/lună, dacă alege să muncească în Germania.

În total sunt 298 de joburi vacante în străinătate, potrivit AJOFM Iaşi, de la farmacist, asistent medical, electronist – specializat în mentenanţă, supraveghetor instalaţii mecanice, sudor autogen, tehnician electrician şi până la măcelar, zidar, constructor panouri de control/ ţevi, maşinist, montator instalaţii, mecanic întreţinere instalaţii şi lucrător comercial. Ofertele de muncă provin de la angajatori din Austria (77), Belgia (11), Germania (17), Irlanda (15), Malta (5), Norvegia (157), Olanda (10), Slovenia (2) şi Spania (4).

Locuri de muncă sunt şi în judeţul Iaşi, în total 756 de posturi fiind puse “la bătaie” de firmele locale. Dintre acestea, 167 de joburi se adresează celor cu studii superioare, iar restul sunt pentru persoanele cu studii medii. Se caută, printre altele, ingineri, asistenţi medicali, programatori, sudori, tapiţeri, peisagişti, lucrători comerciali, contabili, brutari, lăcătuşi mecanici, proiectanţi ingineri şi analişti financiari. Câteva firme care fac angajări în această perioadă: Das, Flux, Elytis Hospital Hope, Construcţii Hidrotehnice SA, Invest Company, OMCO România, Arcadis Excellence Center România SA şi Salubris. 

Comentarii