Soții Nedea au început cursurile gratuite pentru elevii care vor să intre la Medicină

luni, 30 septembrie 2019, 01:57
3 MIN
 Soții Nedea au început cursurile gratuite pentru elevii care vor să intre la Medicină

Familia Nedea lansează pentru al nouălea an la rând proiectul SAPed, prin care pregăteşte tineri din familii defavorizate să dea examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, în special la Facultatea de Medicină Generală.

Profesorul Mircea Nedea crede că proiectul început în 2011 este necesar şi astăzi, fiindcă Ministerul Educaţiei Naţionale nu alocă timpul necesar pentru a putea parcurge materia, fiind grave neconcordanţe între timpul destinat predării şi cel de învăţare.

Sâmbătă dimineaţa a fost lansată această a IX-a ediţie a proiectului şi sunt deja 23 de cursanţi înscrişi, echipa de profesori aştepând însă ca numărul lor să crească. Până acum au fost înscrişi în total 234 de cursanţi, după testele preliminare şi eliminatorii care se dau în program şi din diverse motive rămânând la final 111 care au susţinut examenul de admitere, dintre care 87 au intrat la facultate în ultimii opt ani. Deja, în ultimii doi ani, au început să apară şi absolvenţii, astfel că „familia SAPed“ a ajuns să aibă şi 25 de rezidenţi în rândurile ei.

Anul acesta s-a luat decizia ca proiectul să primească copii din familii cu venituri de sub 600 de lei pe membru de familie, până în prezent fiind acceptaţi cei din familii cu mai puţin de 400 de lei.

„Primii patru ani ai proiectului l-am desfăşurat doar cu soţia mea, pentru că admiterea se dădea doar la biologie. După patru ani s-au introdus chimia şi fizica, ca discipline obligatorii, de aceea am cooptat colegi de fizică şi de chimie din şcoală şi din afara şcolii. Sunt profesori excepţionali şi proiectul merge foarte bine“, a declarat Mircea Nedea.

După primele 6-7 săptămâni de pregătire, cursanţii din fiecare generaţie încep să susţină o serie de teste de evaluare şi rămân în proiectul doar cei care au media la acestea mai mare decât 6. De aceea, pentru anul în curs încă mai pot fi înscrişi copii care nu au posibilitatea să urmeze o facultate şi cărora aceste studii le poate schimba definitiv viaţa.

„Sistemul educaţional din România este spre prăbuşire, noroc de colegiile precum Costache Negruzzi, Racoviţă, Naţional sau Eminescu. Nu există în rest bază materială, concordanţă între cerinţele societăţii noastre şi învăţământ. Noi profesorii avem o perspectivă extraordinară, să facem oameni din aceşti copii, dar ei nu au nicio finalitate şi nicio perspectivă. Ce le putem oferi noi, ca societate. Să plece?“, a declarat Mircea Nedea.

Proiectul este derulat în colaborare cu Asociaţia „Alexandru Ioan Cuza“, cu sprijinul cărora au fondat şi o asociaţie a studenţilor care au intrat la Medicină în acest proiect – SAPed, prin care să fie sponsorizaţi copiii de către persoane din exterior care sunt dispuse să contribuie financiar.

„Copiii aceştia care intră la fără taxă lucrează cu ghilotina deasupra capului, e un stres îngrozitor, că dacă intră la taxă, dacă un profesor are o zi proastă şi în loc de un 9 meritat îi dă 5, e terminat. Pleacă din facultate. Fiindcă ei sunt simbolul unei familii, singurii care au terminat o facultate“, explică profesorul Mircea Nedea.

Comentarii