Specializări noi pentru asistenţii medicali și moașe. Observații și propuneri, până pe 15 septembrie

marți, 08 septembrie 2020, 01:51
1 MIN
 Specializări noi pentru asistenţii medicali și moașe. Observații și propuneri, până pe 15 septembrie

Un proiect care vizează mai multe schimbări în programele de specializare pentru asistenţi medicali şi moaşe a fost lansat în secţiunea de Transparenţă Decizională de Ministerul Sănătăţii.

Printre modificările solicitate se numără introducerea unei noi specializări, cea de tehnician perfuzionist, dar şi posibilitatea înscrierii la cursuri a asistenţilor medicali care nu sunt încadraţi în unităţile sanitare, pentru a evita astfel discriminarea. De asemenea, se solicită şi introducerea în programele de pregătire în calitate de lectori a asistenţilor medicali pentru a acoperi astfel necesarul de personal. „Aceste programe de specializare, au ca scop dobândirea de noi cunoştinţe teoretice, abilităţi practice şi competenţe profesionale impuse de schimbarea condiţiilor de muncă. Se impun de asemenea, unele modificări pentru o formulare mai clară a unor prevederi şi pentru respectarea normelor de tehnică legislativă”, se precizează în referatul de aprobare.

O altă nouă reglementare menţionată în proiect este precizarea locurilor de practică în centrele de dializă, care au baza materială necesară instruirii practice şi teoretice pentru programele de nefrologie/hemodializă. Observaţiile şi propunerile privind modificarea şi completarea Ordinului 1076/2019 pentru aprobarea Normelor de organizare şi desfăşurare a programelor de specializare în vederea reconversiei profesionale precum şi în vederea dezvoltării abilităţilor profesionale pot fi făcute până pe 15 septembrie. 

Comentarii