SPORT – Ghid de 52 de pagini pentru a obţine bani pentru sport de la Consiliul Judeţean. Sumele sunt oricum infime

joi, 19 ianuarie 2023, 02:50
3 MIN
 SPORT – Ghid de 52 de pagini pentru a obţine bani pentru sport de la Consiliul Judeţean. Sumele sunt oricum infime

Săptămâna aceasta v-am informat despre solicitările de finanţare ale cluburilor sportive ieşene depuse la Consiliul Local Iaşi.

Clubul Primăriei, CSM 2020, doreşte 31 de milioane lei (6,2 milioane euro), clubul de fotbal Politehnica solicită 10 milioane lei (2 milioane euro), CS Politehnica – care aşteaptă circa 3,2 milioane lei de la Ministerul Educaţiei – 3,5 milioane lei (700 000 euro), iar CSM – beneficiară a circa 1,8 milioane lei de la Ministerul Sportului – 510 000 lei. Cum s-a ajuns la aceste sume se poate afla de aici.

Dacă primele două cereri au şanse mari de a fi aprobate, rămâne de văzut cu câţi bani se vor alege CS Politehnica şi CSM. Conform unor surse, sportul local va primi din partea CL Iaşi circa 43 de milioane lei din bugetul total de 2,2 miliarde lei.

Marţi seară, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Marius Dangă, a anunţat pe pagina lui de facebook că şi CJ va finanţa sportul în acest an, pe două direcţii, „sportul de performanţă” şi „sportul pentru toţi”. Modalitatea de finanţare va fi, la fel ca anul trecut, bazată pe un ghid de finanţare, care, conform lui Dangă, a fost lansat în dezbatere publică. Vicele CJ a mai precizat că, „actualizările propuse prin Ghid vin din experienţa colegilor noştri din executiv din perioada de depunere / evaluare şi implementare a proiectelor similare în anul 2022”. Mâna dreaptă a lui Costel Alexe a scris că sunt aşteptate „propuneri din partea celor interesaţi, astfel încât la finalul perioadei de dezbatere şi după adoptarea Bugetului judeţului care va stabili sumele alocate acestui domeniu în 2023, să demarăm cât mai repede posibil call-ul de proiecte”.

Ghidul, care cuprinde 52 de pagini (!), poate fi consultat la adresa https://www.icc.ro/…/dezbatere…/2023/ghid_Sport.pdf..

Rămâne de văzut cât va aloca sportului CJ Iaşi din bugetul total de 1,32 miliarde lei, unele surse avansând că va fi propusă suma de 600 000 de lei.

Reamintim, strategia pentru sport a Consiliului Judeţean Iaşi a fost aspru criticată anul trecut de mai toţi jucătorii din domeniu, precum şi de consilieri judeţeni şi locali. Aceştia au taxat atât suma alocată, circa 75 000 de euro, cam cât primeşte o echipă de Liga a III-a de fotbal, Recolta Gheorghe Doja, de la un Consiliu Judeţean mult mai sărac decât cel din Iaşi, cel din Ialomiţa, precum şi ghidul pe baza căruia au fost aprobate cererile de finanţare. Ca urmare a prevederilor ghidului, cluburi locale de tradiţie, CS Politehnica sau CSM, au fost respinse de la alocările bugetare, în timp ce entităţi necunoscute, precum Prosperitatea (scrimă), unde este legitimat fiul lui Dangă, şi Top-Team (taekwon-do) au aspirat, împreună, aproape 30% din bugetul alocat sportului de CJ Iaşi!

Mai trebuie precizat că dinspre Consiliul Local au fost lansate repetate apeluri de împărţire a finanţărilor echipelor cu impact ale Iaşului între municipiu şi judeţ, Consiliului Judeţean propunându-i-se preluarea susţinerii rugby-ului şi/sau handbalului masculin de la Politehnica. Consiliul Judeţean a ales să meargă însă tot pe finanţare pe proiecte, şi nu prin votul consilierilor, ca la Palatul Roznovanu.

Ziarul de Iaşi vă va ţine la curent cu modul în care Consiliul Local şi Consiliul Judeţean vor împărţi banii ieşenilor cluburilor sportive. 

Comentarii