De Business

Punem punctul pe știi

Statisticile pensiilor: un pensionar ieşean are, în medie, doar 75% din pensia unui bucureştean. Nu suntem primii nici măcar în Moldova

marți, 03 ianuarie 2023, 09:20
3 MIN
 Statisticile pensiilor: un pensionar ieşean are, în medie, doar 75% din pensia unui bucureştean. Nu suntem primii nici măcar în Moldova

Pensia medie în judeţul Iaşi, în lunile iulie-septembrie, a fost de 1.692 de lei. O valoare sensibil sub nivelul mediu la nivel naţional. De altfel, pensiile din Moldova sunt cele mai mici din ţară. Un pensionar din Iaşi a primit, în al treilea trimestru al anului, doar 75% din pensia medie a unui bucureştean, de exemplu. Iar la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, zonă cu cele mai scăzute pensii ca medie, vârstnicii din Bacău sunt cei care au încasat cele mai mari pensii, Iaşul fiind totuşi pe locul doi.

 

În al treilea trimestru al anului, doar în zece din 42 de judeţe pensia medie încasată a fost peste pensia medie pe ţară, de 1.776 lei. Numărul total al pensionarilor de asigurări sociale de stat a fost de 4.603.700, iar suma totală plătită ca pensie acestora, în trimestrul al treilea, a fost de peste 24,5 miliarde lei. Însă nivelul mediu al pensiilor variază sensibil de la o regiune la alta, inclusiv de la un judeţ la altul. După numărul de pensionari, Iaşul a fost pe locul al cincilea, cu aproape 150.000 de persoane care au primit pensii de asigurări sociale de stat.

Mai mulţi pensionari decât în Iaşi mai sunt doar în Bucureşti şi în judeţele Prahova, Cluj şi Timiş. Faţă de Constanţa, de exemplu, Iaşul are cu 460 de pensionari mai mult. Dar, în timp ce judeţul de la malul mării este pe locul şase în topul celor mai mari pensii din ţară, Iaşul este pe locul 21 din 42 de judeţe (inclusiv Municipiul Bucureşti).

Statistigile regiunii

Pensionarii ieşeni nu au nici măcar cele mai mari pensii din regiunea de Dezvoltare Nord-Est. Băcăoanii, cu o pensie lunară medie de 1.732 de lei, au încasat mai mult la pensie decât ieşenii, în al treilea trimestru din an. Iar pensionarii din celelalte patru judeţe ale Regiunii de Dezvoltare Nord Est sunt printre cei mai prost plătiţi din ţară: de la judeţul Neamţ, aflat pe locul 28 în topul pensiilor, până la pensionarii din judeţul Botoşani, care au avut, în medie, cele mai mici pensii din România (1.409 lei).

Aşa se face că Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, din care provin cei mai mulţi pensionari, aproape 692 de mii de persoane, este regiunea în care pensia medie încasată în perioada iulie-septembrie a fost cea mai mică. De fapt, a fost şi singura regiune în care pensia medie s-a situat sub 1.600 de lei.

În doar trei judeţe s-au luat pensii, ca medie, peste 2.000 lei

Doar în trei judeţe şi în Municipiul Bucureşti pensia medie a depăşit pragul de 2.000 de lei în al treilea trimestru al anului. În medie, cele mai mari pensii au fost încasate de pensionarii din Hunedoara (2.359 lei). Pensiile bucureştenilor au fost cu 108 lei mai mici decât ale hunedorenilor(2.251 lei), iar Braşov (2.085 lei) şi Gorj (2.036 lei) sunt următoarele judeţe în care vârstnicii primesc cele mai mari pensii din ţară. La polul opus, cele mai mici pensii (între 1.409 şi 1.448 lei) le primesc, în ordine descrescătoare, pensionarii din Vaslui, Vrancea, Giurgiu şi Botoşani. Acesta din urmă fiind de altfel chiar ultimul pe listă, cu o pensie medie de 1.409 lei.

Bucureştiul şi Vestul, în topul naţional

În ce priveşte pensiile medii de regiuni de dezvoltare, datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică arată că doar în două regiuni de dezvoltare a ţării, din cele opt, vârstnicii au încasat în iulie-septembrie 2022 pensii peste media naţională: în Regiunea Bucureşti-Ilfov şi în Regiunea Vest, regiune compusă din judeţele Hunedoara, Timiş, Caraş-Severin, Arad. 

Comentarii