Steampunk, un stil care aduce în locuințe viitorul din trecut

joi, 18 ianuarie 2024, 09:26
4 MIN
 Steampunk, un stil care aduce în locuințe viitorul din trecut

Steampunk este abur și punk, toate într-unul singur. Stilul s-a născut dintr-un gen literar fantastic – operele despre civilizații alternative, în care rolul principal a fost acordat motoarelor cu aburi și diferitelor mecanisme.

În interioare, stilul reflectă epoca victoriană, visează la dezvoltarea grandioasă a tehnologiei cu aburi, a mecanismelor mai degrabă decât a electronicii, așa cum se întâmplă astăzi. În amenajarea camerelor, designerii încearcă să se scufunde în societatea secolului al XIX-lea, să transmită fascinația lor pentru mecanica complexă și credința lor în succesul acesteia, care va deschide calea către un viitor uimitor.

Este în esență o fantezie a unei lumi paralele, o referință la toate operele celebre ale lui Jules Verne, Herbert Wells și ale altor scriitori de fantasy.

Tendința a fost formată de anii 1980 și este descrisă pe scurt ca fiind “viitorul din trecut”. Printre principalele varietăți se numără science-fiction, urban și industrial. Și fiecare dintre ele este greu de imaginat fără un număr mare de țevi, pârghii, dispozitive neobișnuite, tot felul de lumini și angrenaje. Acest din urmă element este considerat de mulți ca fiind un simbol al stilului steampunk în sine.

Caracteristici distinctive în designul interior

Una dintre principalele zone ale unei camere steampunk este reprezentată de sistemele de apă și încălzire. Ele nu sunt camuflate, dimpotrivă, sunt expuse public.

Camera clasică, de inspirație steampunk, este decorul perfect pentru un om de știință și iubitor de science-fiction care a trăit în secolul trecut. Aici, atât tavanul, podeaua, pereții, cât și seturile de mobilier și decorul vor fi asociate cu epoca victoriană și cu operele literare fantastice, un trecut în care nu exista nici măcar o urmă de computer, nici măcar electricitate modernă.

Deci, cum arată o cameră steampunk?

Cu siguranță că arată învechit și este amenajată cu elemente învechite. Dacă există un aragaz în bucătărie, acesta este cu siguranță un aragaz cu gaz, și se simte ca și cum bunica ta încă mai avea timp să îl folosească. Există un computer în birou? Clar, nu. Poate o mașină de scris, un ecran în spiritul receptorului TV sovietic și difuzoare masive din fier. Dacă nu ești mulțumit de juxtapunere, rămâi la accesoriile și finisajele asortate.

O sufragerie în afara standardelor

Intri în cameră și îți dai seama imediat că aici trăiesc oameni foarte curajoși și neconvenționali. Știu multe despre istorie, au petrecut mult timp citind romane fantastice și nu se tem să pună laolaltă lucruri ciudate în anumite locuri. Au reușit cumva să folosească spațiul în mod organic: există obiecte mari și mici, texturi și culori diferite, iar camera nu pare dezordonată sau goală. 

Dormitorul – un “refugiu” pentru pirați sau oameni de știință obosiți

Un dormitor normal, cu o pregătire adecvată, poate deveni un buncăr sau o cabană. Dacă acest tip de mediu vă atrage, comandați un pat de lemn robust și voluminos. Uită-te la piesele de inspirație victoriană pentru a-ți face măcar o idee generală despre modele.

Pentru decorarea pereților, experții recomandă tapet gri care imită foi de metal, decor – ceasuri mari, “panouri” de unelte, șuruburi și alte piese de schimb, o busolă uriașă, desene și diagrame complicate. Arcurile decorative sunt bune ca instrumente de zonare, iar o comodă sau un trundle ca piese de mobilier suplimentare.

Baia în stil steampunk

Toaleta și cada de baie sunt probabil cele mai interesante camere pentru această direcție. Acolo sunt multe de făcut… Vă amintiți de sistemele de apă deschisă, nu-i așa? Exact! Aveți țevi simple, decorative și opțiunea de a folosi robinete sanitare alternative.

Din fericire, deși materialele folosite sunt nobile: granit, marmură, metale inoxidabile. De asemenea, robinetele și dușurile sunt foarte plăcute și interesante din punct de vedere estetic – ca și cum ar fi fost “teleportate” înapoi la noi din anii 1900.

O cameră de copii pentru visători și viitori ingineri

Steampunk este un stil de care nu doar adulții pot fi interesați. Unii băieți sunt atrași de tot felul de feronerie de la o vârstă fragedă, bucuroși să își ajute tații să repare mașini și televizoare cu lămpi. Se uită la filme “retro-futuriste” și citesc cărți ale unor scriitori de science-fiction de renume mondial. Pentru acești “tineri pasionați de tehnologie”, o cameră poate fi o adevărată sursă de inspirație și o sursă pentru creativitatea lor.

O bucătărie neprofesionistă de tip steam-punk

Veți evita aparate electrice moderne sau masa confortabilă cu scaune pentru mesele de familie… veți avea, de fapt, un laborator experimental. Puteți încerca să vă simțiți ca un geniu culinar și să creați ceva mai tare decât o bucătărie moleculară. Pentru a crea decorul potrivit, veți avea nevoie de o podea cu gresie din piatră naturală, dulapuri închise la culoare cu mânere metalice, pereți cu cărămidă albă și blaturi de lucru din stejar, cireș sau marmură.

Luați în considerare hota de bucătărie – necesită tablă de fier – și lampa neobișnuită cu mecanismul său învechit de reglare a înălțimii. 

 

 

Comentarii