Stilul industrial, un stil masculin și rebel prin excelență

joi, 08 februarie 2024, 15:47
4 MIN
 Stilul industrial, un stil masculin și rebel prin excelență

În ultimii ani, capacitatea de a renova şi a da viaţă unor depozite vechi, hambare, hale de producţie şi clădiri industriale a luat cu asalt lumea designului interior. O abordare mai „ruginită”, după unii, mai puţin popular şi mai mult nonconformist, după alţii, stilul industrial s-a născut odată cu perioada consumeristă, când depozitele vechi au devenit magazine, birouri sau chiar apartamente, devenind cunoscut mai ales pentru funcţionalitate, minimalism şi lipsa pretenţiilor.

Acest stil este unul rebel prin excelenţă, care se bazează pe un model arhitectural „incomplet”, cu pereţi neşlefuiţi care îşi expun dezinhibat imperfecţiunile, cu bare de fier ruginite şi suporturi vechi, cu podea de tip ”fabrică”, cu cabluri, sârme şi fasunguri la vedere, betoane şi tot felul de table îndoite. 

În stilul industrial totul este permis – materiale textile, lemn nefinisat, aluminiu, bronz, structuri metalice, bricolaj aparent aleator, idei inedite şi imaginaţie pusă la încercare – cu un pic de căldură adăugată pentru a compensa răceala metalului. Se confirmă de la sine faptul că acest stil este unul rece, însă elementele care îl însufleţesc sunt pernele decorative, florile, ţesăturile vesele, un fotoliu confortabil, combinarea culorilor neutre cu alb şi negru, îmbinarea unor culori tari cu mai puțin remarcabilul gri, adică elemente care definesc personalitatea celui care ocupă spaţiul amenajat. Chiar structura veche a încăperii lăsată la vedere dă sentimentul de intimitate. Cablurile nu mai devin o problemă în amenajare, nu ne mai chinuim să le ascundem, ci din contră, le aranjăm la vedere într-un mod dezordonat, dar cosmetizat.

Modul cel mai simplu de a avea o casă cu influenţe industriale este să porniţi de la pereţi, ţinând cont de faptul că finisajele perfecte nu sunt deloc caracteristice acestui stil, în schimb pereţii netencuiţi, erodați, cărămida văruită, betonul sau lemnul natural sunt ideale pentru astfel de interioare. Sunt binevenite o masă din lemn neşlefuit, un blat neprelucrat, un perete din beton sau din cărămidă cu aspect vechi şi structură metalică aparentă (grinzi, stâlpi, etc).

Păstraţi un spaţiu deschis, în special podeaua, care trebuie să amintească de vechile fabrici din Epoca Industrială. De asemenea, simplificaţi spaţiul din punct de vedere estetic şi optaţi pentru ferestrele mari. Perdelele sau draperiile nu prea îşi găsesc locul în amenajarea unor astfel de interioare – ferestrele rămân goale.

Culorile stilului industrial pornesc de la maro închis şi se încheie cu gri deschis, alb, negru şi auriu/bronz. Pe lângă ţevile la vedere şi cărămida expusă, puteţi folosi materiale precum piele uzată, scaune vechi sau instalaţii sanitare din cupru, şi puteţi adăuga puţină culoare prin elemente de design precum covoraşe, tablouri sau suporturi de iluminat, important fiind ca obiectele din metal să pară neşlefuite.

De la finisaje rustice expuse şi elemente structurale până la corpuri de iluminat, nu există nicio îndoială că detaliile industriale sunt aici pentru a rămâne. Să nu cădeţi însă în capcana de a crede că industrialul se potriveşte doar suprafeţelor nefinisate, brute, întrucât numeroşi designeri de interior promovează în ultimul timp îmbinarea dintre trăsăturile acestui stil şi amenajările somptuoase, pline de eleganţă, ale stilurilor super-finisate ce se află la polul opus. Pe lângă faptul că este foarte la modă, acest stil are şi un farmec aparte, lăsând o amprentă puternică asupra spaţiului în care este folosit. Reţineţi că acest stil se referă la o tendinţă estetică în design care subliniază linii clare, conexiuni abrupte şi interacţiuni dinamice în mişcare!

Mobilierul specific este unul vintage, din oţel, cu scaune simple, cu picioare din fier, măsuţe de cafea realizate din paleţi de lemn, canapele cu braţe subţiri şi un pat din fier forjat, fără inflorescenţe. Spaţiul generos permite desfăşurarea de canapele largi, capitonate cu piele neagră sau maro. Pe post de masă de cafea folosiți cufere îmbrăcate în piele sau materiale textile rugoase, cu încuietori metalice. Mai mult, mobilierul poate împrumuta şi el un design inspirat de ţevi şi conducte, prin utilizarea anumitor piese de asamblare sau accesorii funcţionale precum mânere sau bare de metal create cu forme asemănătoare.

În ultimul deceniu, în domeniul designului interior a crescut numărul de producători de mobilă care au îmbrăţişat stilul industrial, această renaştere fiind reflectată în piese de dormitor şi living cu detalii minime şi materiale cât mai simple. Paturile simple cu baldachin din fier forjat pot fi de exemplu mai oficiale sau din contră, particulare, în funcţie de accesoriile cu care alegeţi să le decoraţi. Foarte potrivite sunt corpurile de mobilă din lemn masiv cu inserţii de fier.

În bucătărie menţineţi lucrurile cât mai simple, folosiţi o masă înaltă cu scaune de bar cu picioare din fier de exemplu, în living amplasaţi o maşină de cusut, folosiţi lămpi de podea, în loc de plafoniere, alegeţi abajururi metalice cu tijă lungă, iar în dormitor optaţi pentru noptiere care imită butoaie vechi sau cabinete tip fişet.

Reţineţi că acest stil se referă la o tendinţă estetică în design care subliniază linii clare, conexiuni abrupte şi interacţiuni dinamice în mişcare!

 

Comentarii