Stilul marin, pentru cei care iubesc valurile și soarele

joi, 14 martie 2024, 08:54
4 MIN
 Stilul marin, pentru cei care iubesc valurile și soarele

Această tendință a fost folosită în designul interior de peste un secol. Este originară din Marea Britanie, așa că nu fiți surprinși dacă veți vedea caracteristici similare cu stilul tipic englezesc. 

Stilul de epocă poate fi încă ”atârnat” în camere și coridoare cu tablouri care înfățișează cucerirea unor noi teritorii sau o călătorie în jurul lumii pe un vapor, iar utilizarea lemnului brut, netratat, în amenajarea camerelor este înca foarte prezentă.

Generației moderne îi place stilul marin/iaht, care este laconic și proaspat, cu accente romantice.
Acest stil este asociat cu valurile și soarele, cu plăcerea de a naviga pe o barcă confortabilă.

Spațiul ar trebui să fie asociat cu puritatea, ușurința și libertatea. Astfel de sentimente sunt de obicei evocate de tonuri de albastru, bej și ocru în toate manifestările sale, alb și albastru-verde. Accentul este pus pe obiecte decorative, mai degrabă decât pe mobilier și pe lemnul natural.

Dacă doriți, puteți include elemente retro care se potrivesc cu tema. De exemplu, experții sfătuiesc să se uite la diferite modele de nave, peisaje,cufere vechi, coșuri de răchită și fotografii vechi. Produsele realizate manual și tapetul foto sunt, de asemenea, adecvate.

Un dormitor senin, “plutind pe valuri”

În această cameră, accentul este pus pe împrejurimi, imprimeuri și culori relaxante. Amintiți-vă că tema marină este vastă și nu se manifestă întotdeauna doar în apă, în nave, în vânători de comori și în lupte cu pirații. Exisță, de asemenea, o plajă însorită, palmieri verzi, fructe și flori tropicale și sezlonguri. 

Folosiți piatra naturală, materiale textile frumoase, lemn masiv, scoici, covoare albastre sau scânduri. Panourile din lemn alb, tencuiala, tapetul cu dungi sau un model ondulat, tapetul foto sau imagini de marinari, un ceas sub forma unui volan, o oglindă decorată cu frânghie sau sfoară sunt utile pentru pereți. Ferestrele sunt decorate cu perdele din bumbac, pânză de in sau pânză de velă, adesea cu noduri simbolice.

Camera de zi, o permanentă vacanță pe litoral

Camera ar trebui să fie bine luminată, atrăgând razele soarelui. În cazul în care camera este situată în partea de nord, ia în considerare alte tendințe de design. 


Mobilierul este ales în funcție de dimensiunea camerei. În cele mici, ca să nu supraîncărcați cu obiecte masive, folosiți piese din bambus și ratan.

Dimpotrivă, în camerele de zi spațioase, arată bine seturile masive, care sunt “luminate” cu mese de sticlă și oglinzi. Un balansoar, un cufăr mare din lemn, un dulap elegant sau rafturi grele unde puteți pune sticle de nisip sau scoici frumoase ar fi de asemenea utile.

Un ceas de perete sub forma unui inel, un volan, un glob frumos sau o hartă de epocă a lumii pot completa, de asemenea, ambientul.

Bucatarie “non-pirat”

De regulă, această cameră folosește un minim de simbolism. Uneori, este suficientă o schemă de culori asociată cu litoralul, relaxarea pe plajă, călătoriile, plus lucruri drăguțe, cum ar fi prosoapele de bucătărie, fețele de masă, mănușile de bucătărie etc.

Tonurile de albastru-verde vor mări vizual dimensiunea camerei, creând o impresie de lux  “fără pretenții”. Câteva detalii și accente luminoase sunt suficiente.

Posibilitățile de a crea un proiect unic și neconvențional sunt mai mari dacă combinați bucătăria cu camera de zi. Există o multime de spațiu pentru coșuri, fotolii frumoase cu perne decorative, cufere de răchită, mobilier din ratan și chiar o masă masivă din lemn închis și scaune cu huse albastre. Pentru a o face mai confortabilă, puneți un covor moale.

Cum se proiectează o baie în stilul marin?

Luați în considerare caracteristicile speciale ale camerei. Aici, puteți să vă abateți ușor de la reguli și să optați pentru gresie porțelanată sau plăci ceramice funcționale, plăci de mozaic albastru. 

Pentru pereți este ideală o vopsea monocoloră sau gresie. Experimentele cu instalațiile sanitare sunt binevenite, dar nu și cu mobilierul. O perdea cu pânze, stele de mare sau scoici plasate în toată camera, precum și săpuniere și dozatoare asortate pot ajuta la crearea atmosferei.

O cameră neobișnuită pentru copii

O scuză excelentă pentru a vă juca de-a pirații, marinarii, constructorii de nave și scafandrii. Camera este frumos organizată și luminată, cu mobilier și accesorii grele și fiabile pentru a crea o atmosferă originală. Apropo, dacă se dorește și este posibil, se poate instala un pat în formă de navă.
Pentru pardoseală se va folosi parchet, iar deasupra se va pune un covor pufos albastru sau alb. Tavanul poate recrea o imagine a cerului. Unora le plac norii în timpul zilei, altora le plac stelele pe timp de noapte. 


O opțiune pentru camera copiilor sunt autocolantele de perete din vinil cu crabi, meduze și tot felul de pești. O hartă de navigație uriașa, din podea până în tavan, ar fi un accent izbitor.
O lampă în formă de pește sau de meduză, o tastatură și un mouse stilizat, căști și boxe neobișnuite pentru jocuri ar arăta bine pe un birou.

În concluzie
După cum puteți vedea, stilul marin nu vă limitează. Vă puteți lăsa inspirați de plaja însorită, de linia de coastă, de sporturile marine, de vacanțele în vile, de poveștile cu pirați și de mare.

 

Comentarii