Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

SUA ameninţă Iranul cu opţiunea militară în cazul unui eşec al relansării Acordului de la Viena din 2015

GALERIE
Joe Biden
  • Joe Biden
- +

Statele Unite ale lui Joe Biden ameninţă Iranul cu opţiunea militară în cazul unui eşec al diplomaţiei vizând impiedicarea Teheranului de a se dota cu arma atomică, un ecou clar, pentru prima oară, al unor ameninţări ale Israelului, relatează AFP.

Washingtonul schimbă, astfel, tonul înaintea unei vizite cruciale la Teheran, joi, a negociatorului Uniunii Europene (UE), în contextul în care nerăbdarea americanilor şi europenilor creşte. Washingtonul consideră că ”o soluţie diplomatică este cea maibună cale” de evtare a transformării Republice islamice într-o putere nucleară, a subliniat miercuri, la Washington, secretarul de Stat american Antony Blinken, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său israelian Yair Lapid.

Însă el a catalogat drept puţin ”încurajatoare” semnalele Teheranului, care nu a stabilit încă odată a reluării negocierilor vizând salvarea Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, oprite în iunie. ”Trebuie să fie doi pentru a dialoga, iar noi nu am constatat, în acest stadiu, că Iranul face ceva în acest sens”, a deplâns secretarul de Stat american, apreciind din nou că ”fereastra tirului” se închide rapid.

”Suntem pregătiţi să ne orientăm către alte opţiuni, dacă Iranul nu-şi schimbă direcţia”, a avertizat el, întrebat despre posibilitatea unei recurgeri la forţă. ”Luăm în calcul toate opţiunile”, a subliniat Blinken, referindu-se la opţiunea militară. Yair Lapid a fost şi mai explicit, în numele Israelului, care se opune de mult timp Acordului de la Viena, pe care-l consideră insuficient.

”Secretarul de Stat Blinken şi cu mine suntem copii ai supavieţuitorilor Holocaustului. Noi ştim că există momente în care naţiunile trebuie să recurgă la forţă pentru a apăra lumea de Rău”, a declarat el. ”Israelul îşi rezervă dreptul de a acţiona oricând şi indferent de mijloace”, a ameninţat el. Fostul preşedinte republican Donald Trump a scos Statele Unite, în mai 2018, din acordul nuclear dintre Iran şi marile puteri şi a reimpus şi multiplicat sancţiuni americane ridicate prin acord.

Teheranul s-a retras, ca măsură de retorsiune, din prevederi ale acordului menite să-i împiedice programul nuclear să ajungă la producerea bombei atomice.

Preşedintele democrat Joe Biden s-a declarat pregătit să revină în acord, cu condiţia ca Iranul să revină, în paralel, în cadrul acordului.

Negocieri indirecte între Washington şi Teheran, prin intermediul celorlalţi semnatari ai acordului, au început în aprilie la Viena, cu scopul de salva această înţelegere, însă se află în suspans după alegerea, în iunie, a unui nou preşedinte iranian, Ebrahim Raisi. Negociatorul european Enrique Mora - coordonatorul acordului din 2015 - efetuează joi o vizită la Teheran.

”Voi insista asupra urgenţei reluării negocierilor”, a anunţat el miercuri într-un mesaj postat pe Twitter. Franţa este, la rândul său, frustrată şi regretă lipsa unei ”clarităţi” iraniene, un ”refuz de a negocia” şi ”fapte împlinite pe teren care complică şi mai mult relansarea” Acordului de la Viena. În acest context pesimist, Yair Lapid a venit la Washingotn pentru a cere Guvernului lui Biden un ”plan B alternativ”.

Iar americanii, mult timp reticenţi să evoce altceva decât o revenire în acord, şi-au schimbat strategia şi au evocat în mod deschis ipoteza unui eşec. ”Suntem realişti. Ştim că există cel puţin o posibilitate puternică ca Iranul să aleagă altă cale” decât o restabilire a Acordului de la Viena, a apreciat miercuri emisarul american pentru Iran Rob Malley.

Negociatorul american a anunţat că se duce în zilele următoare în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Qatar, pentru a evoca ”opţiunile” în vederea ”controlării programului nuclear iranian” în eventualitatea în care negocierile eşuează. Antony Blinken şi Yair Lapid au participat miercuri la o reuniune cu omologul lor din EAU, şeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, într-o încercare de relansare a dinamicii procesului recunoaşterii Israelului de către ţări arabe.

”Suntem hotărâţi să continuăm să fructificăm eforturile precedentului guvern de extindere, în următorii ani, a cercului ţărilor cu relaţi normalizate cu Israelul”, a anunţat secretarul de Stat american. Aceste ”Acorduri Abraham” de recunoaştere a Israelului au fost semnate în septembrie 2020 de către EAU şi Bahrain, sub patronajul lui Donald Trump, care a făcut din ele unul dintre principalele sale succese diplomatice. Marocul a urmat acest exemplu şi Sudanul.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri