De Business

Punem punctul pe știi

SUA impun taxe vamale de 200% pentru aluminiul importat din Rusia

vineri, 24 februarie 2023, 18:28
1 MIN
 SUA impun taxe vamale de 200% pentru aluminiul importat din Rusia

Statele Unite vor impune din 10 martie taxe vamale de 200% la aluminiu şi derivate produse în Rusia, a anunţat vineri Casa Albă, acestea fiind cele mai recente sancţiuni legate de invadarea Ucrainei de către Moscova, transmite Reuters.

De asemenea, începând din 10 aprilie, SUA vor aplica taxe vamale de 200% la importurile de aluminiu care au orice cantitate de aluminiu primar topit sau turnat în Rusia.

Aluminiul rusesc este produs de Rusal, responsabil pentru aproximativ 6% din livrările globale. Livrările către SUA au fost responsabile pentru 7% din veniturile Rusal, în primul semestru din 2022.

Reprezentanţii Rusal nu au dorit să comenteze pentru Reuters.

Importurile de aluminiu rusesc sunt responsabile pentru o mică parte din livrările către SUA. Anul trecut, importurile SUA de aluminiu brut şi aliaje din Rusia s-au situat la 191.809 tone, sau aproximativ 4,4% din totalul de peste 4,4 milioane tone, comparativ cu 8,9% în 2018 şi 14,6% în 2017, conform statisticilor.

Totuşi, analiştii spuneau luna aceasta că, dacă Rusia recurge la represalii în urma impunerii de taxe vamale de 200% la aluminiu, ar putea potenţial limita exporturile de nichel sau paladiu, care sunt importante pentru importurile americane.

Nichelul este vital pentru industria aerospaţială şi bateriile pentru vehiculele electrice, iar paladiul este o componentă cheie la producerea maşinilor pe benzină. AGERPRES

Comentarii