De Business

Punem punctul pe știi

Subvenții pentru mașini electrice: UE speră la un acord rapid cu SUA

joi, 13 aprilie 2023, 21:39
2 MIN
 Subvenții pentru mașini electrice: UE speră la un acord rapid cu SUA

Uniunea Europeană (UE) speră să ajungă „cât mai repede posibil” la un acord cu Statele Unite privind materialele critice, necesare pentru tranziția energetică, a declarat joi, la Washington, comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, asigurând că ambele părți ale Atlanticului lucrează în acest sens, potrivit AFP.

În urma unei întrevederi cu ambasadoarea americană pentru comerț, Katherine Tai, Dombrovskis a reiterat necesitatea de a ajunge rapid la un acord pentru a „soluționa elementele discriminatorii” prezente, potrivit UE, în marele plan climatic al președintelui Biden (IRA), adoptat vara trecută.

„Statele Unite au semnat deja un astfel de acord cu Japonia, ceea ce dovedește că este posibil să se găsească un teren comun”, a insistat comisarul european.

La sfârșitul lunii martie, Japonia și Statele Unite au semnat un acord privind „lanțurile de aprovizionare cu materiale critice și baterii pentru vehiculele electrice”, ceea ce a permis ca vehiculele japoneze să fie incluse pe lista celor eligibile pentru subvenția de 7.500 de dolari acordată pentru achiziționarea unui vehicul electric nou, una dintre măsurile emblematice ale IRA.

Aceste condiții de atribuire, care trebuie să fie confirmate la sfârșitul lunii aprilie, permit accesul la aceste subvenții țărilor legate de un acord de liber schimb cu Statele Unite, „termen care include acordurile recent negociate referitoare la materialele critice”, a precizat atunci Departamentul Trezoreriei.

Tocmai de aceea, UE speră să ajungă în curând la un astfel de acord.

Blocul european și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la subvențiile acordate de IRA în acest sector, precum și în cel al turbinelor eoliene și al panourilor solare, temându-se că acestea vor determina companiile să favorizeze investițiile în SUA și nu în Europa.

Canada, care este legată de Statele Unite prin Acordul de liber schimb (ALCA), care include și Mexicul, și-a exprimat miercuri, prin ministrul său de finanțe Chrystia Freeland, o anumită „neliniște” cu privire la IRA și la ceea ce implică acest plan pentru țările apropiate economic de Statele Unite. 

Sursa: Hotnews

Comentarii