Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

joi, 24 iunie 2021, 01:50
3 MIN
 Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Confruntarea dintre taberele Orban şi Cîţu în PNL nu are, până acum, nicio vagă nuanţă axiologică. Pare exclusiv o dispută pe resursele statului, asumată implicit de ambele părţi. Două armate de suflete moarte care vor să dea un „suflu nou” sifonării de fonduri publice.

Se ascute lupta pentru putere în PNL, iar de vreo zece zile tensiunile în partid au escaladat, atmosfera s-a încins. Scânteia s-a declanşat după ce primarul liberal din Ştefăneştii de Jos a fost reţinut pentru că ar fi violat şi lăsat însărcinată o fată de 12 ani. În orele următoare, lideri influenţi din PNL, aripa Cîţu, i-au reproşat lui Orban că… a cedat de capul lui mai multe ministere strategice, pline de bani, către partenerii de coaliţie. Google nu a reţinut niciun cuvânt de dojană în PNL, niciun semn de întrebare, referitor la cazul înfiorător de la Ilfov. Nimic. Subiectul a fost îngropat, s-a aşternut o tăcere asurzitoare, fapt cu atât mai grav cu cât două femei, Raluca Turcan şi Alina Gorghiu, conduc informal tabăra Cîţu în războiul declaraţiilor.

De altfel, tema integrităţii lipseşte cu desăvârşire din dezbaterea provocată de alegerile interne din PNL. Cu câteva zile în urmă, Orban le-a ridicat mingea la fileu opozanţilor, după ce s-a lăudat cu „suflul nou” adus/ promovat în partid, în speţă, primari furaţi de la alte partide sau „juni” cu caş la gură unşi şefi prin Guvern. Era momentul perfect pentru tabăra Cîţu, chipurile mai onestă, să atace frontal „metastaza” liberală de la Iaşi. Să-i bată obrazul lui Orban că a pricopsit partidul cu un fost primar PSD cu două dosare penale (până acum), că a numit un ministru suspectat de luare de mită, că, în general, procurorii DNA şi DIICOT stau la coadă să înhaţe liberali prin „ducele târg”. Niciun cuvânt despre Iaşi, dar tonul ţipetelor a crescut în intensitate: „Cum ţi-ai permis Orbane să dai cele mai solvabile ministere la alţii?”. Acum, nici nu avea cineva pretenţia de la un simpatizant al premierului Cîţu, precum Rareş Bogdan, să critice situaţia de la Iaşi, după ce europarlamentarul l-a ridicat în slăvi pe inculpatul de la Palatul Roznovanu.

Şi apropo de „simpatizanţii” premierului. Câţi de-ai lui Cîţu dau doi bani pe opiniile Cîţu? Puţini spre niciunul. „Aderenţa” reală a premierului în PNL a fost testată marţi, în Senat, la votul care a îngropat legea privind educaţia sexuală în şcoli. Un vot la care cu excepţia Alinei Gorghiu, toţi ceilalţi liberali au votat cot la cot cu pesediştii şi extremiştii de la AUR. „Aş fi votat altfel”, şi-a muştruluit Cîţu colegii. În fapt, pe site-ul Senatului, în dreptul senatorului Cîţu apare că a votat la fel ca ai lui, ai lui Orban, ai lui Ciolacu şi ai lui Simion, excepţia din PNL fiind Gorghiu. Din două una: Or, Cîţu a minţit cu nesimţire, or, cineva din partid i-a jucat o farsă la vot. În primul caz, e un politician cinic, din acelaşi aluat cu Dragnea şi Ponta, mai periculos chiar decât Orban. În al doilea caz e un nătărău, un lider de paie, folosit de o parte din greii partidului să pună mâna pe ciolan.

Confruntarea dintre taberele Orban şi Cîţu în PNL nu are, până acum, nicio vagă nuanţă axiologică. Pare exclusiv o dispută pe resursele statului, asumată implicit de ambele părţi. Două armate de suflete moarte care vor să dea un „suflu nou” sifonării de fonduri publice. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii