Şuşanele universitare: de la scandalul cu acuzaţii videochatiste la cercetarea fundamentală a candidaturilor. Iată patru fente după care v-aţi putea duce!

sâmbătă, 21 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Şuşanele universitare: de la scandalul cu acuzaţii videochatiste la cercetarea fundamentală a candidaturilor. Iată patru fente după care v-aţi putea duce!

După ce am discutat zilele trecute despre chestiuni academice şi ştiinţifice mai înălţătoare de la Vniversitatea din Copou, din alea ce fac mare onoare oraşului culturii, cum ar fi modul în care un prodecan literat se adresează studenţilor, dar mai ales studentelor, pe care le face videochatiste, haideţi pe azi să intrăm şi în alte zone mai de jos, de la talpă, ale prestigiului universitar de acolo, ca să avem un tablou mai complet al cercetării fundamentale.

 De-un par egzamplu, ce mai colportează lumea subţire prin berourile alea cu uşi groase din decanate şi anticamere despre ultimul intrat în cursa pentru rector, un profesor venit din zona cercetării, oarecum o premieră pentru instituţie. Să stabilim din prima o chestiune: omul e doxa de bubuie, rupe ca cercetător, nu alta. Aşadar, haideţi să vedem ce şi, mai ales, cât şi cum!

 

Unu la mână – Unii apropiaţi zic însă că el a avut ambiţii doar în trecut, acum vreo 4-5 ani, când a făcut mare scandal public la Toader că nu avea laboratorul de fizică pe care nivelul cercetării echipei lui îl merită: a trimis mailuri după mailuri din alea în care-l altoia pe rector de nu se vedea prin toată universitatea etc., iar în final rectorul a cedat şi i-a dat jumate din biblioteca de la fizică să-şi facă laborator. Mai mult, fireşte, ca să-i închidă gura, căci nu voia să se pună cu prestigiul ştiinţific al împricinatului. O mare victorie, clar. Anunţata lui candidatură de acum, însă, e văzută de mulţi ca o fentă. De ce? Păi, după ce Toader l-a servit, prin interimara ce i-a ţinut locul, spun gurile rele că de atunci n-a mai zis nimic tăios despre rector.

 

Doi la mână – Oamenii se miră când văd acum anunţul de candidatură ca fiind o chestie foarte, foarte moale, el care trimitea doar mailuri tăioase, şi ca urmare unii se gândesc dacă nu cumva a intrat în toată treaba asta ca mână moartă a actualului rector ce l-a servit cândva.

 

Trei la mână – Sunt însă şi alţi cârtitori în vniversitate care spun că ar putea fi cu totul altceva. Anume, cică e posibil ca omul să nu fi vrut să intre în cursă, dar mentorul lui, fostul reftor Gh. Preotu, să-l fi împins în faţă, pe principiul că: băi nene, dar numai economişti sunt la vniversitatea asta? Ne facem de râs: unde-s cercetătorii, care-s fala instituţiunii? Ia’n du-te tu şi candidează, monşer! Şi omul, ca să nu-l supere nici pe Toader, dar nici pe Preotu, iată, se bagă şi merge pe o candidatură flower-power. Muzica, vă rog!

 

Patru la mână – Ei bine, astea-s bârfele neîncrezătorilor. Evident că rămâne şi varianta a patra, cea a mulţimii tăcute: omul chiar e împins de nobile forţe anti-Toader, dar că nu a găsit încă mesajul potrivit pentru o intrare mai în forţă. Dar, cum până la alegeri mai este vreme, poate fi încă creditat, Evident, până la proba contrarie…

 

Acestea fiind spuse, gata, haidaţi înapoi la sala de lectură: sunt atâtea şi atâtea de studiat şi de cercetat!

 

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

Comentarii