Tim Berners-Lee

miercuri, 04 ianuarie 2023, 02:52
1 MIN
 Tim Berners-Lee

Cu toate că WWW este folosită de toată omenirea, identitatea celui care a inventat-o este cunoscută, totuşi, de puţini utilizatori. Şi asta deoarece lumea este structurată pe niveluri diferite de pregătire şi cultură, istoria fiind înţeleasă şi trăită diferit de diversele categorii de oameni.

Adică Sir Timothy John Berners-Lee (n. 1955, fizician, absolvent de Oxford în 1976), cel care a inventat cea mai importantă aplicaţie de pe Internet, World Wide Web, adică totalitatea informaţiilor de tip hipertext (adică text cu linkuri) legate între ele, care pot fi accesate prin Internet. Tim Berners-Lee lucra în anii '80 la CERN (Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva), în calitate de consultant de software, când şi-a pus problema realizării unei aplicaţii care să permită ţinerea evidenţei tuturor datelor din instituţie. Aşa s-a născut Enquire (Adresaţi-vă aici), din dorinţa personală a lui Berners-Lee de a face ordine în fluxul de informaţii care îi copleşeau pe cei de CERN. Ideea a avut la bază un foarte popular ghid practic din perioada victoriană, Adresaţi-vă aici în legătură cu orice, Berners-Lee consultând un vechi exemplar din această enciclopedie în copilărie, în casa părinţilor săi din suburbiile Londrei, fiind fascinat de diversitatea informaţiilor prezentate şi de modul de structurare a acestora. Apoi a urmat o nouă versiune, numită Tangle, care nu a fost finalizată niciodată, iar, în 1989, apare World Wide Web, după ce Berners-Lee încercase şi alte nume, precum mină sau năvod de informaţii. Până la urmă a găsit metafora potrivită, aplicaţia sa fiind o pânză, o ţesătură de informaţii. 10 ani a lucrat Berners-Lee la proiectul său, tot acest parcurs fiind, după cum o spune chiar autorul, un proces de cunoaştere, nu de rezolvare liniară a unor probleme una după alta.

În 1994, în cadrul Massachusetts Institute of Technology, unde este profesor, Berners-Lee a fondat Consorţiul World Wide Web (W3C), care cuprinde diverse companii implicate în crearea de standarde şi recomandări pentru a îmbunătăţi calitatea Web-ului. Berners-Lee şi-a făcut ideea WWW disponibilă gratuit, fără brevet şi fără drepturi de autor, aceasta fiind principala politică a consorţiului în domeniul proprietăţii intelectuale.

Eroul nostru este, din 2004, Cavaler al Imperiului Britanic şi, din 2007, posesor al Order of Merit, care se acordă numai unui număr de 24 de persoane în viaţă. Din 2001 este membru al Royal Society (academia britanică), iar din 2007 al National Academy of Engineering. În 2012 a fost inclus, alături de alte personalităţi ale ştiinţei şi culturii din Marea Britanie, pe coperta discului aniversar Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band al formaţiei The Beatles. În 2013 a primit premiul inaugural Queen Elizabeth Prize for Engineering, iar, în 2017, a fost recompensat cu premiul 2016 ACM Turing Award.

Deci, se poate spune că Berners-Lee se bucură de o mare recunoaştere internaţională şi că a intrat definitiv în istorie, ca unul dintre marii informaticieni ai lumii, realizând o aplicaţie care, plecând de la o veche şi prăfuită enciclopedie britanică a ajuns să permită schimbul de date între computerele de pe toată planeta. Cu toate că WWW este folosită de toată omenirea, identitatea celui care a inventat-o este cunoscută, totuşi, de puţini utilizatori. Şi asta deoarece lumea este structurată pe niveluri diferite de pregătire şi cultură, istoria fiind înţeleasă şi trăită diferit de diversele categorii de oameni. Se spune că în timpul Războiului Civil din Spania, un comandant de batalion de artilerie trecea, împreună cu subordonaţii săi, prin nişte momente mai dificile pe câmpul de luptă. Soldaţii, oameni simpli, membri în Brigăzile Internaţionale, erau cam demoralizaţi, asta şi din pricina faptului că nu prea le era clar ce căutau ei acolo. Comandantul, ca să-i îmbărbăteze, le spune acestora că trebuie să fie mândri, pentru că vor intra în istorie. La care unul dintre soldaţi îi răspunde: Bine domnule maior, aşa o fi, dar până atunci haideţi să vedem cum ieşim din istoria asta!

 

Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, cadru didactic şi prorector responsabil cu activitatea didactică la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi

 

Articolul face parte din seria „Oameni şi istorie – portrete din vremurile de acum”,
tema de meditaţie propusă de redacţie colaboratorilor de la pagina de Opinii, la sfârşitul anului 2022.

Comentarii