De Business

Punem punctul pe știi

Top 10 schimbări din legea pensiilor: Formula de calcul, stagiu de cotizare, procentul de creștere

luni, 20 noiembrie 2023, 18:47
3 MIN
 Top 10 schimbări din legea pensiilor: Formula de calcul, stagiu de cotizare, procentul de creștere

Top 10 schimbări la legea pensiilor înseamnă o formulă nouă de calcul, schimbări la stagiu de cotizare și un procent de creștere a pesniilor e diferit.

Legea pensiilor se votează, luni, la Camera Deputaților. Iată cele mai importante 10 modificări care vor influența modul în acre veți lua pensia, când o veți lua și în ce cunatum.

Top 10 schimbări din legea pensiilor:

1.Indexarea cu 13,8%.

Nu e neaparat o schimbare, dar am trecut-o la capitolul „noutăți”. Se aplică tutror pensiilor de la data de 1 ianuarie 2024.

2. Nouă formulă de calcul

Este VPR x Numărul total de puncte.

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei potrivit noii legi a pensiilor.

Număr total de puncte â puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an contribuit.

3. Punctele de stabilitate

Se dau pentru ca oamenii să stea mai mult la muncă după următoarea formulă:

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40 ş.a.m.d.

4. În ce an vei ieși la pensie

Vezi aici tabelele cu anii și vârsta de pensionare.

5. Pensionarea pentru condiții grele de muncă.

Există angajați care ar putea ieși la pensie și cu 7 ani mai devreme dacă au lucrat în condiții speciale. Ei trebuie să fi lucrat în anumite domenii.

Potrivit noii legi a pensiilor care se elaborează în aceste zile, locuri de muncă în condiţii deosebite sunt acele locuri de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor.

6. Reduceri pentru mame

„Mamele care au născut mai mulți copii beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu până la 3 ani și jumătate. Pentru fiecare copil născut se acordă o reducere de șase luni, reducerea maximă fiind de 3 ani și 6 luni”, a mai spus șeful Casei de Pensii.

7. Vârsta de pensionare se egalizează

Femeile vor munci cu 3 ani în plus începând cu 2030 și vor ieși la pensie de 65 de ani.

În acest moment, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani. Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu a spus că o noutate în legea pensiilor este că femeile și bărbații vor ieși la pensie la aceeași vârstă – 65 de ani – din anul 2035.

8 Pensia anticipată fără penalizări, eliminată

Pensia anticipată va fi acordată, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv, precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.

Valoarea pensiei anticipate se va stabili prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizarecontributiv şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, astfel:

Perioada de stagiu de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare contriubutiv – Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare (%) până la un an – 0,40 %

între un an și 2 ani – 0,35 %

între 2 și 3 ani – 0,30 %

între 3 și 4 ani – 0,25 %

între 4 și 5 ani – 0,20

9. Creștere pensiiilor nu se face cu același procent

Creșterea medie a pensiei va fi de 40%, spune ministrul Muncii. Cei mai avantajați sunt pensionarii care au muncit mult peste 25 de ani (vezi mia sus).

10. Cei care au muncit în condiții grele, dezavantajați

Pentru că au lucrat mai puțini ani, chiar și în condiții grele, minerii sunt dezavantajați la pensie. Ei nu obțin acele puncte de stabilitate de la punctul 3 și vor avea mia puține puncte de referință în total. (newsweek.ro)

 

Comentarii