De Business

Punem punctul pe știi

TOP 5 – Surprize în clasamentul dezvoltatorilor din Iaşi: chinezoaica Lyu Congshan e pe podium. Creşteri de zeci de ori ale cifrei de afaceri

marți, 15 august 2023, 01:50
11 MIN
 TOP 5 – Surprize în clasamentul dezvoltatorilor din Iaşi: chinezoaica Lyu Congshan e pe podium. Creşteri de zeci de ori ale cifrei de afaceri

La câteva săptămâni după expirarea termenului până la care societăţile comerciale aveau obligaţia de a depune la ANAF situaţiile financiare pe anul 2022, se prefigura deja un top 5 al “campionilor” din domeniul dezvoltării imobiliare din judeţul Iaşi. 

Cu creşteri ale cifrei de afaceri chiar şi cu 3.461% faţă de anul trecut, şi cu evoluţii importante ale profitului, câteva firme din Iaşi au reuşit să sfideze criza scumpirilor, care a afectat într-o mare măsură domeniul construcţiilor de clădiri rezidenţiale şi al imobiliarelor.

„Anul 2022 va rămâne în memoria celor care activează în industria imobiliară drept o perioadă marcată de evenimente negative, care au afectat în egală măsură atât cumpărătorii, cât şi dezvoltatorii imobiliari”, declara, la începutul acestui an, Bogdan Ivan Cosmin, secretar general al Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari din România Urbanis (ADIRU). Tot el observa însă că “industria imobiliară a rezistat bine şocurilor din ultimii ani, iar condiţiile economice fundamentale nu s-au modificat într-un mod extrem de negativ. Dorinţa de achiziţie rămâne, si există latentă în piaţă, iar nevoia de construire şi migraţia tinerilor către oraşele metropole va continua şi va genera în continuare cerere”.

Prin urmare, companiile care aveau deja proiecte într-o fază avansată de dezvoltare au reuşit să-şi vândă apartamentele construite şi să înregistreze şi profit. Firmele care au realizat anul trecut cele mai mari cinci cifre de afaceri în domeniul dezvoltării imobiliare au împreună o cotă de piaţă de aproape 50%, iar profitul realizat de ele a reprezentat, în medie, 25% din cifra de afaceri realizată.

Poate că sumele în lei nu spun mare lucru, însă reprezentarea procentuală a creşterii acestor afaceri în ultimul an oferă o altă imagine a businessurilor ieşene din dezvoltare imobiliară care nu doar au supravieţuit, dar au reuşit să şi crească în 2022.

Locul 1 – CHIRO LIMITED SRL

Înfiinţată în urmă cu şase ani, societatea Chiro Limited SRL a înregistrat creşteri în toţi anii de criză, fie că vorbim despre anii de pandemie, fie că ne referim la criza declanşată de războiul din Ucraina.

Astfel, în 2020, compania deţinută de chinezoaica Lyu Congshan (32 ani), de vasluianul Andrei-Fabian Pălăduţă (39 ani), şi de vâlceanul Laurenţiu Tănăsescu (41 ani) raporta o creştere a cifrei de afaceri cu aproape 800% faţă de anul anterior. Iar anul trecut, când războiul declanşat în Ucraina a dus la o scumpire a materialelor de construcţii, a manoperei, a tarifelor la utilităţi, etc, Chiro Limited ajungea la o cifră de afaceri de 27,5 milioane de lei, în creştere cu 1.741% faţă de 2021. În acelaşi timp, profitul companiei a crescut cu 465%, ajungând la peste şase milioane de lei, iar Chiro Limited înregistra şi o scădere cu 17% a datoriilor.

Performanţe demne de invidie pentru o firmă cu doar patru angajaţi, într-un domeniu puternic afectat de crizele ultimilor ani. Astfel, într-un singur an, în timp ce alţi dezvoltatori imobiliari şi-au colorat datele financiare de bilanţ în roşu, înregistrând pierderi mai mari ca oricând, Chiro Limited SRL a reuşit să iasă din zona de risc mare de insolvenţă şi să se instaleze într-o zonă de risc mediu, potrivit agregatorului de date financiare şi juridice www.lege5.ro. Platforma a calculat scorul Z Altman al firmei Chiro Limited, scor prin care se poate determina riscul de faliment, utilizând indicatorii de profitabilitate, grad de îndatorare şi lichiditate ai unei companii pentru a determina în ce măsură aceasta riscă să ajungă în situaţia de a deveni insolventă.

Un scor sub 1,8 arată că firma este în risc mare de faliment. Iar în 2021, scorul Altman al SC Chiro Limited SRL era aproape de zero. 0,19, mai exact. Un scor egal sau mai mare de 2,7, ar duce compania în zona fără risc de faliment. Chiro a reuşi într-un an să ajungă la 2,06 – cu risc mediu de faliment.

Cum au reuşit cei trei acţionari să evite un dezastru? În 2018, la un an de la înfiinţare, Chiro Limited îşi înregistra propria marcă la OSIM: H Himson, iar în anii următori avea să construiască un ansamblu rezidenţial cu peste 250 de apartamente, sub marca Himson. Ansamblul constă într-o clădire de apartamente, construită în forma literei H, în bulevardul Chimiei, în zona Tătăraşi Sud.

Cu preţuri pornind de la 1.500 de euro pe metru pătrat, ansamblul Himson vinde apartamentele la preţuri pornind de la 61.905 euro pentru cele cu o cameră (de 41.27 m2) (cele mai ieftine variante) şi de la 140.130 de euro cele cu trei camere (în suprafaţa de 93.42 m2 – adică cele mai mari apartamente), potrivit platformei www.korter.ro.

Pe pagina dezvoltatorului, Himson.ro, potenţialii clienţi sunt atraşi cu o serie de beneficii, printre care se numără şi acela că Himson ar fi primul ansamblu rezidenţial din Iaşi cu serviciu de concierge: „La HIMSON® oferim servicii personalizate în funcţie de nevoile şi dorinţele proprietarilor, oferind servicii şi suport la orice oră din zi şi din noapte. Fie că ai nevoie de o intervenţie rapidă la instalaţia termică sau electrică, de mentenanţă sau rezolvarea garanţiilor, de preluare sau trimitere colete şi corespondenţă prin curier”.

Publicaţia locală Reporteris relata anul trecut cazul unui client al complexului Himson care a plătit în 2020 aproape toată suma cerută pentru un apartament la Himson, vândut cu 1.000 de euro/mp. Până la finalizarea lucrărilor, preţul cerut de dezvoltator a ajuns la 1.500 euro/mp. Şi cum clientul a refuzat să plătească altă sumă decât cea negociată, în momentul în care ar fi trebuit să primească cheile apartamentului, dezvoltatorul i-a dat înapoi banii deja plătiţi şi a încheiat orice negociere cu omul care aşteptase deja mai bine de un an să se mute în noul apartament.

Locul 2 – D2 INDUSTRIAL DEVELOPMENT AND PRODUCTION S.R.L.

Locul al doilea în topul dezvoltatorilor imobiliari din Iaşi este ocupat de SC D2 Industrial Development and Production SRL. Deşi a înregistrat o scădere cu 9% a profitului net faţă de anul trecut, nici această firmă nu se poate plânge că ar fi suferit în anul în care conflictul din Ucraina a dus la scumpiri în serie în domeniul construcţiilor.

D2 Industrial Development and Production SRL a avut de la început un singur asociat: SC Delphi Diesel Systems Romania SRL (transformată între timp în BorgWarner România SRL). Americanii Chriss Gropp şi Todd Larry Andreson au fost numiţi administratori ai companiei, luând locul chinezoaicei YU Wang, care a fost administrator unic până la 31 martie 2021. În cei 14 ani de existenţă ai D2 Industrial Development and Production SRL, firma localizata acum în Brătuleni, Miroslava, a fost administrată de o serie lungă de cetăţeni străini, indieni, italieni, americani, chinezi, francezi, etc.

În 2020, D2 Industrial Development and Production SRL a ieşit pentru prima dată din zona de mare risc de insolvenţă, iar în următorii doi ani şi-a îmbunătăţit în continuare scorul care prognozează riscul de faliment. Deşi nu se află încă într-o zonă confortabilă din acest punct de vedere, ocupantul locului al doilea în topul dezvoltatorilor imobiliari din Iaşi (după codul CAEN principal) a reuşit să treacă cu bine peste anul 2022, dificil pentru piaţa dezvoltatorilor imobiliari.

Locul 3 – KAUNU S.R.L.

“Bronzul” dezvoltatorilor imobiliari după activitate din 2022 îi aparţine societăţii comerciale Kaunu SRL, care s-a bucurat anul trecut de o creştere record a cifrei de afaceri, cu 3.461% mai mult decât în 2021. Iar profitul acestei firme, înfiinţată în 2019, a crescut anul trecut cu 4.245% faţă de anul anterior. Concret, cifra de afaceri a companiei Kaunu SRL a fost de 14 milioane de lei, iar profitul de 5% din vânzări, 691.239 lei.

Cine este în spatele firmei care în nici patru ani a reuşit să ajungă a treia cea mai mare din domeniul dezvoltării imobiliare din judeţul Iaşi?

Compania este administrată de Antolie Gherciu, cetăţean român, născut la Chişinău. La 29 de ani, Gherciu nu administrează însă doar firma ocupantă a locului trei din topul dezvoltatorilor imobiliari, ci şi firma Inamstro SRL – dezvoltatorul proiectelor Azimut, din Copou, şi Dimineţii, din zona Frumoasa, precum şi alte trei firme cu sediul în Iaşi, deschise în martie anul trecut: GPM Towers Construct SRL (unde este şi asociat unic), Winn Corporation SRL şi Win Capital SRL.

Winn Corporation este deţinută, în proporţii egale, de Nicolae Ionichi şi Vitalie Verejan (42 ani), adică de cei care, printr-un lanţ de firme care controlează alte firme, deţin controlul şi asupra Inamstro SRL din Republica Moldova, care controlează Inamstro din Iaşi, şi care deţine 92% din acţiunile societăţii Kaunu SRL. Celelalte 8 procente din firma care a realizat a treia cea mai mare cifră de afaceri în judeţul Iaşi, în 2022, în dezvoltare imobiliară, este Nicolae Ionichi (42 ani, născut în Gordineşti, Republica Moldova).

În 2020, în republica Moldova, Vitalie Verejan primea trofeul de Omul Anului la secţiunea Business a Galei VIP Magazin (Vitalie Verejan – Business | Omul Anului 2020 – VIP Magazin).

Cu ce se laudă însă Inamstro din Republica Moldova? Pe pagina oficială a companiei, proiectele cele mai importante sunt enumerate în ordine cronologică:

  • “2006 – fondarea companiei Inamstro. Tot în 2006, SRL Inamstro, construieste o retea de staţii PECO Lukoil in Iugoslavia;
  • 2006 – construcţia staţiilor PECO Kaz-Trans-Gaz Kazakstan;
  • 2006-2007 – parteneriat cu AGT in reconstrucţia capitală a staţiei de pompare şi compresare a gazului pentru compania Kaztransgaz s. Macat, regiunea Atîrău, R. Kazatransgas;
  • 2007 – oraşul Almatî, Kazakstan, construcţia proiectului Royal Park, antreprenor general Codest, Italia;
  • 2007-2008 – construcţia faţadei din sticlă a aeroportului Vnukovo, terminalul nr.2, Moscova;
  • 2009 – lansarea proiectului Valea Morilor, complex rezidenţial alcătuit din 3 blocuri C-1, C-2 şi C-3, asupra primului bloc C-1 încep lucrările.
  • 2010-2011 – continuarea construcţiei blocului C1 şi lansarea construcţiei blocurilor C-2 si C-3 Valea Morilor;
  • 2013 – construcţia blocului locativ de pe str. Ştefan Neaga 67. Paralel tot in 2013 începe construcţia blocului locativ de pe str. Ion Creanga 58;
  • 2014 – lansarea proiectului de construcţie a blocului locativ de pe str. Alecu Russo 9. Paralel începe construcţia blocului locativ de pe str. Milano 1;
  • 2015 – începe construcţia blocului locativ de pe str. Gheorghe Ghimpu şi a blocului de pe str. Şoimari 8;
  • 2016 – lansarea proiectului de construcţie a blocului locativ de pe str. Ceucari;
  • 2017 – începe construcţia blocului rezidenţial de pe str. Mircea cel Batrân, de pe str. Constantin Stere, deasemenea blocului de pe str. Avram Iancu şi a complexului rezidenţial din 18 case Liviu Deleanu. Se iniţiază construcţia blocului rezidenţial Mihail Sadoveanu, România”. (text preluat de pe Inamstro.md)

Dintre firmele din top 5 dezvoltatori imobiliari din Iaşi, Inamstro are cei mai mulţi angajaţi declaraţi, şi cea mai mică marjă de profit.

Locul 4 – CONEST REZIDENŢIAL SRL

Locul al patrulea îi aparţine societăţii comerciale Conest Rezidenţial SRL, companie care are şapte acţionari, dintre care cele mai multe acţiuni le deţine Conest S.A. (45%).

La rândul ei, Conest SA, liderul de anul trecut pe piaţa lucrărilor de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, e deţinută în proporţie de 96,66% de Viorel Cozma (55 ani), care mai are, în plus şi 20% din părţile sociale ale Conest Rezidenţial SRL. Nicolae Troaşe (56 ani), cu 15% din acţiuni, e următorul cel mai mare acţionar din Conest Rezidenţial SRL, iar compania acestuia, Calcarul SA controlează alte 5% din acţiuni. Fiul Lui Nicolae Troase, Andrei (30 ani), deţine şi el 5% din Conest Rezidenţial, la fel ca şi acţionarii Irinel George Tofan (47 ani) şi Lucian Irimia (47 ani).

Cifra de afaceri a Conest Rezidenţial, companie înfiinţată în urmă cu şapte ani, a fost de 8,8 milioane de lei în 2022, în creştere cu 108% faţă de anul anterior, în timp ce profitul a crescut cu 79%, până la 1,6 milioane de lei. În an de criză, Conest Rezidenţial şi-a redus însă numărul angajaţilor, de la trei, la doi .

Prin grupul său de firme, Conest a construit în Iaşi aproape o mie de apartamente în ultimii ani: 650 în ansamblurile rezidenţiale Conest Grand Residence (situat în Tudor Vladimirescu, lângă Iulius Mall) şi Conest Vision (Nicolina, Spitalul de Recuperare). Grand Residence este complexul cu şase locuinţe de tip Penthouse. Situate pe două niveluri, la ultimul etaj al ansamblului rezidenţial, aceste locuinţe au fiecare o suprafaţă cuprinsă între 375 şi 468 de metri pătraţi. Iar ultimul proiect dezvoltat, Conest Evolution, din cartierul Dacia, cuprinde încă 319 apartamente.

Locul 5 – Extensive Network SRL

Impresionant arată şi cifrele din bilanţul depus pentru anul trecut de firma Extensive Network SRL: în cel de-al 11-lea an de la înfiinţare a înregistrat o creştere cu 2.721% a cifrei de afaceri şi cu 1.978% a profitului. Compania şi-a mărit şi numărul de angajaţi: de la şase în 2021, la 15 în 2022. Asociatul unic al Extensive Network este Cristian Berariu, cel care îşi schimba în 2021 activitatea principală a firmei din „activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei”, în “Dezvoltare (promovare) imobiliară”. Decizia a venit pentru Extensive Network după doi ani în care firma înregistrase scăderi mari ale cifrei de afaceri: de la 6,3 milioane de lei în 2018, la 2,9 milioane de lei în 2019 şi apoi la 138.092 lei în 2020.

Ce va urma?

O analiză realizată de Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România Urbanis arată cât de greu le este chiar specialiştilor din domeniul dezvoltării imobiliare să facă prognoze clare: “Unii anticipează o posibilă criză şi o scădere abruptă a preţurilor, în timp ce alţii nu văd scăderi semnificative până când preţurile materiilor prime nu vor scădea. Cel mai probabil, preţurile vor fi ajustate în funcţie de modul în care evoluează conflictul din Ucraina şi de numeroşi alţi factori care pot influenta piaţă. Pe termen mediu şi lung, preţurile locuinţelor vor creste, acestea fiind strâns legate de evolutia economiei naţionale. Pe termen scurt, pot exista scăderi de preţuri, însă nu o prăbuşire”. 

 

 

Comentarii