De Business

Punem punctul pe știi

Topul vilelor din Iaşi scoase la vânzare. Zece proprietăţi de lux cu preţuri de peste un milion de euro

sâmbătă, 25 noiembrie 2023, 02:50
13 MIN

Case cu panouri solare, independente energetic sau situate atât în apropiere de centrul oraşului, cât şi cu acces facil către aeroport, astfel încât proprietarii lor, sau clienţii acestora să nu piardă timpul în trafic (în cazul în care vilele de lux din Iaşi se transformă în hoteluri, de exemplu). Urmând tendinţele generale, dar şi viaţa de zi cu zi a Iaşului, oferta de pe piaţa imobiliară a vilelor de lux s-a schimbat în ultimul an. 

Am făcut un top al celor mai scumpe zece vile din oraş, toate cu preţuri de peste un milion de euro şi, prin intermediul prezentării lor din oferte ne-am uitat puţin “pe gaura cheii” ca să vă spunem cum trăiesc cei mai înstăriţi ieşeni.

1.      Vilă – 740 mp – 11.000 mp teren

•        Preţ: 2.650.000 €

•        Zona: Bucium

Cea mai scumpă casă aflată la vânzare în Iaşi e o vilă din Bucium de 740 de metri pătraţi, care se vinde împreună cu 11.000 mp de teren. Casa pare desprinsă din serialul Beverly Hills 90210. O ştire de acum 11 ani anunţa că vila în care s-a turnat celebrul serial a fost scoasă la vânzare, datorită faimei, cu 9 milioane de dolari. Proprietatea din Bucium, Iaşi, care nici nu a fost vedetă de film, se vinde cu 2.650.000 de euro.

Proprietar ar fi un medic din Iaşi, spun surse din domeniul imobiliarelor. Iar grija cu care a fost construită, astfel încât casa să nu sufere, de exemplu, în cazul unor întreruperi de energie electrică, pare să fie aceeaşi ca a unui chirurg în sala de operaţie. Potrivit anunţului de vânzare, vila din Bucium e compusă din demisol, parter şi mansardă şi a fost finalizată în anul 2015. Agenţii imobiliari precizează şi că “ imobilul a fost construit după un parcurs de cinci ani, la care au participat constructori de renume”. Vila de lux se vinde mobilată şi utilată.

Designul, susţine vânzătorul, e mediteraneean, cu finisajele interioare din lemn masiv şi tâmplăria exterioara din PVC, cu geam termopan. “Încălzirea se face prin două centrale termice pe gaz şi a treia pentru apa caldă. De asemenea, imobilul este prevăzut cu sistem de climatizare (AC), interfon, sistem de supraveghere video – 16 camere video, automatizare poartă, alei/terase amenajate (placate cu piatră şi granit), spaţii verzi, grădină, foişoare din lemn/piatră, terase funcţionale prevăzute cu sistem de degivrare”.

Vila e gândită să ofere un confort peste media din România: în afară de cele şase dormitoare, are o sală de sport şi saună, terasă închisă prevăzută cu şemineu, dar şi o terasă deschisă o cameră de hobby, baie cu jacuzzi, panouri fotovoltaice (16 Kw), încălzire electrică în pardoseală pentru băile interioare, piscină (a cărei apă poate fi încălzită), “generator pe combustibil lichid – 60Kw (pentru situaţii de avarii/întreruperi – energie electrică)”, staţie de dedurizare şi filtrare a apei, dar şi “grătar din cărămidă, dotat cu plită lisa/plită ceaun, cuptor cu afumătoare la cald/rece”.

Pe terenul proprietăţii există şi sistem de irigaţie automat, amenajat pe 6.000 mp, o fântână din piatră/două puţuri forate – folosite pentru irigaţii, un garaj pentru şase maşini (câte dormitoare, atâtea locuri de parcare!) şi “padoc profesional pentru câini – 100 mp”.

Livada de pomi fructiferi şi grădina de legume (solar) sunt prevăzute cu sistem de irigaţie. Şi, poate cel mai neaşteptat, vila are şi o “ţuicărie (cazan de 480 l si cazan de 100 l), cramă din piatră (17,5 m lungime) dotată cu butoaie din inox, cuptor şi grătar din cărămidă (model deosebit – conectat la energie electrica şi apă)”.

În ce priveşte grădina, agentul imobiliar care a descris proprietatea o descrie liric: „Grădina, un adevărat parc, este decorată cu diverse conifere, plante şi arbori ornamentali, alei superbe de flori, pomi fructiferi şi este prevăzută cu un sistem de iluminare nocturnă. În pădurea (10.000 mp) ce înconjură imobilul predomină pinul, dar întâlnim şi alte specii – fag , stejar, etc; de asemenea, tot aici regăsim şi un izvor ce poate fi captat printr-un râu şi se poate amenaja un iaz cu diverse specii de peşti”.

2.      Vilă, 15 camere – 800 mp, 600 mp teren, prosumator

•        Preţ: 2.450.000 € (3.062,5 €/mp)

•        Zona: Copou

A doua cea mai scumpă vilă din Iaşi s-a ieftinit faţă de anul trecut, preţul scăzând cu 50.000 de euro. Şi faţă de anunţul de anul trecut, a apărut în ofertă un detaliu important: “Proprietatea are montate 36 de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 12 Kw”.

Casa cu 15 camere şi 15 băi, are, potrivit agenţiei Imobiliare Blitz, “o suprafaţă construită de aproximativ 800 mp şi un teren de aproximativ 600 mp, cu o terasă de 120 mp”. În plus, potrivit vânzătorului, “structura casei permite supraînălţarea cu 4 etaje, iar deasupra mansardei este construit pod”.

Camerele şi băile sunt distribuite pe trei niveluri (demisol, parter şi etajul 1), iar mansarda oferă o suprafaţă de 150 mp utili. Fotografiile din ofertă lasă impresia că vila e folosită pentru cazarea turiştilor, iar anunţul pune accent pe amplasare: „În proximitatea proprietăţii se regăsesc Spitalul Regional de Oncologie precum şi Centru de Diagnostic IRO, Spitalul Clinic Doctor C.I. Parhon, Spitalul Militar, Clinica Neolife şi Universitatea A.I. Cuza”.

3.      Casă 612 mp, teren 1116 mp

•        Preţ: 1.500.000 € (2.483,44 €/mp)

•        Zona: Copou-Lascăr Catargi

Cea de-a treia cea mai scumpă proprietate de tip vilă/casă de locuit scoasă la vânzare în Iaşi e în portofoliul companiei Palace Real Estate. În ofertă e prezentată o randare a ceea ce ar putea deveni o investiţie în domeniul imobiliar, pentru cine are bani de investit.

“Casa este construită în anul 1930, se află într-o stare foarte bună din punct de vedere al structurii de rezistenţă şi nu este cuprinsă în lista monumentelor istorice. Imobilul poate fi reamenajat şi este pretabil pentru activităţi precum: restaurant, cafenea, clinică medicală, şcoală”, se explică în ofertă.

Ca în cazul celor mai multe proprietăţi din Copou, accentul e pus de vânzători pe “amplasamentul foarte bun, cu deschidere la două străzi (str. Sulfinei şi str. Lascăr Catargi)”, „aproape de Centru, Păcurari, Tătăraşi, Popas Păcurari, Copou, Podul de Fier, Podu Roş, Piaţa Unirii, Alexandru cel Bun, Tudor Vladimirescu”.

4.      Casă 365 mp, teren 750mp

•        Preţ: 1.500.000 €

•        Zona: Central– Iaşi

Cu o suprafaţă mult mai mică decât proprietatea din Copou, dar la acelaşi preţ – 1,5 milioane de euro – se vinde şi o casă din zona centrală a Iaşului. King Imobiliare este în acest caz autorul anunţului (care însă menţine destul de vagă descrierea zonei în care se află proprietatea). Din fotografii, pare totuşi să fie o casă înghesuită între nişte blocuri. Terenul de 750 de mp promişi în titlul anunţului includ, de fapt, şi “amprenta casei, care este de 150 mp”, iar în suprafaţa casei de 365 de mp, “este inclus şi garajul interior (25mp)”. În plus, în afară de acest garaj, proprietatea ar mai avea patru locuri de parcare exterioare (în curte) şi “3 – 4 locuri în faţa casei (!!)”. Numărăm cu atenţie locurile de parcare, pentru că, mai ales în centru, să găseşti unde să-ţi parchezi maşina poate fi o aventură la Iaşi.

“Curtea are numeroase plante şi pomi ornamentali (tuia, brazi verzi şi argintii, tei, etc.) şi pomi sau arbuşti fructiferi variaţi (cireşi, vişini, caişi, peri, pruni, meri, cireşi amari, zarzări, etc)”, promite anunţul (n.r. acelaşi text l-am găsit însă şi la alte proprietăţi).

În fine, cine vrea totuşi să se mute la casa din centru şi să o cumpere cu 1,5 milioane de euro, trebuie să ştie că la parter şi-ar putea amenaja biroul (într-o cameră de 17 mp). Tot la acest nivel se găseşte şi livingul (40 mp), bucătăria, zona pentru luat masa, care poate acomoda până la zece persoane, o cameră tehnică, o baie, un şemineu şi garajul închis, dar şi un spaţiu de depozitare. Etajul este locul în care se află patru dormitoare, dintre care unul are şi o sală de forţă şi baie proprie. Tot la acest etaj mai e o baie comună pentru celelalte trei dormitoare şi un balcon orientat către faţa casei. Mansarda, în schimb, e folosită ca spaţiu tehnic, cu uscătorie, o cameră tehnică specială şi spaţii de depozitare.

5. “Reşedinţă de lux, amplasată ultracentral în oraşul Iaşi, teren 750 mp”

•        Preţ: 1.390.000 (3.808 €/mp)

•        Zona: Tudor Vladimirescu

Casa din strada Otilia Cazimir, ocupanta locului 5 în topul celor mai scumpe vile scoase la vânzare în Iaşi în acest moment pare să aibă o livadă asemănătoare cu cea de mai sus. Şi aici, accentul e pus pe plasarea “la distanţă de cinci minute de mers pe jos atât faţă de ansamblul urbanistic Palas cât şi de centrul Istoric al Iaşului sau de Complexul Studenţesc Tudor Vladimirescu/Iulius Mall”. Şi dimensiunile, şi descrierea camerelor, par să fie aceleaşi ca la casa de pe poziţia a patra, aşa că dacă aveţi la îndemână 1.390.000 de euro, cât e preţul cerut pentru această proprietate, ar trebui să verificaţi dacă agentul imobiliar nu a făcut vreo greşeală.

La această proprietate, în schimb, se precizează că “este disponibilă şi pentru închiriere – 4900 euro/luna pentru locuit, 5900 euro/luna pentru sediu firma. Pentru activităţi speciale (cazino, studio video-chat, etc.) chiria va fi personalizată pe specificul activităţii”.

6.      Casă şi teren Copou

•        Preţ: 1.300.000 €

•        Zona: str. Dumbrava Roşie, Grădina Botanica Iaşi, zona Copou

Ne întoarcem în Copou, în zona Grădinii Botanice, acolo unde a şasea cea mai scumpă casă la vânzare (1,3 milioane de euro) e prezentată ca “o proprietate foarte rară, în una dintre cele mai râvnite locaţii din Iaşi”.

„Forma terenului este dreptunghiulară şi are o deschidere de 24 m.l. la strada Dumbrava Roşie. Pe teren există o construcţie cu o amprentă la sol de 220 mp şi anexe. Foarte important, construcţia nu este monument, deci se pot face orice fel de modificări, inclusiv demolare fără nici o problemă. Amplasarea, forma terenului şi faptul că proprietatea nu este monument, fac posibilă utilizarea pentru diferite destinaţii şi tipuri de construcţii”, se arată în anunţul de vânzare. Totuşi, în afară de nişte imagini exterioare, în plan depărtat, în care nu se precizează care este casa de 1,3 milioane de euro, vânzătorii nu oferă alte fotografii.

7.      S-a ieftinit vila lui Mihail Vlasov – “Vilă Copou, S^D^E1^E2^M, 860 mp cu 2000 teren”

•        Preţ: 1.190.000 € (1.487,5 €/mp)

•        Zona: Copou

Anul trecut, vila avocatului cândva celebru la Iaşi, Mihail Vlasov, se vindea cu 1,9 milioane de euro pe site-urile unor agenţii imobiliare, iar pe altele era propusă cu 2,9 milioane de euro. Între timp, s-a ieftinit: unii agenţi o propun la vânzare cu 1,2 milioane de euro, alţii cu 1.190.000 de euro.

“Se poate obţine minim 8860 euro/luna din chirie în funcţie de domeniul de activitate, însemnând 106.320 euro/an”, se arată în anunţul Blitz, care a calculat randamentul acestei proprietăţi. “Am fost şi am văzut-o, mă gândeam să o cumpăr pentru portofoliul nostru, dar nu merită banii ăştia. Ar trebui să se mai ieftinească”, a mărturisit reprezentantul unei alte agenţii imobiliare.

“Imobilul are deschiderea la strada Sărărie cu acces rapid către Centru, deţine spaţii generoase şi este ideală pentru locuit pentru mai multe familii, întrucât la etaj există apartamente cu intrări separate, centru SPA, restaurant, clinică, locaţie pentru evenimente, pensiune, sediu bancă, sediu birouri, şcoală/grădiniţă privată, hotel boutique, showroom” – aşa este descrisă “vila lui Vlasov”.

Casa are un living uriaş (160 mp), zece camere, şase băi, cinci terase, patru şemineuri, patru bucătării, cramă la demisol, piscină la interior cu terasa proprie şi saună, garaj subteran şi e construită pe cinci niveluri (subsol, demisol, două etaje şi mansardă).

Are şi certificat energetic şi e încadrată în clasa energetică B. De gândit pentru cei care vor să lumineze şi să încălzească o reşedinţă atât de mare.

CITESTE SI: TOP – Cele mai scumpe case la vânzare, la Iaşi. În capul listei: vilă în Copou – 2,9 mil. euro. Este şi conac la Vişani: 1 milion

8.      Casă istorică, 700 mp ^ 3200 mp teren, Tătăraşi – Spital Paşcanu

•        Preţ: 1.200.000 € + TVA (2.352,94 € + TVA/mp)

•        Zona: Tătăraşi

Aflată în topul celor mai scumpe case, ocupanta locului 8 din topul momentului nu s-a ieftinit niciun leu în ultimul an. Ofertanţii vând cu această casă un vis frumos: “Pe str. Spital Paşcanu, o clădire-monument istoric de la 1900, pe care vara o întrezăreşti din stradă printre copacii care îi stau în întâmpinare, va prinde viaţă când va îmbrăca “hainele” unui hotel cochet sau poate ale unui centru de relaxare destinat celor care au visat mereu la viaţa din palatele de odinioară. Imaginează-ţi că cei 700 mp ai clădirii se vor transforma în camere pentru oaspeţii tăi aleşi şi un salon din care muzica va străbate încet în curtea de 3.200 mp care va fi precum grădinile din poveşti: cu foişoare, alei umbrite şi fântâni arteziene, unde invitaţii tăi îşi vor găsi clipele de relaxare mult visate”.

Casa-monument istoric are 14 camere, o bucătărie şi şapte băi şi are nevoie, în mod evident, de investiţii serioase pentru a transforma visul din ofertă în realitate. Totuşi, vânzătorii, atenţi la necazul ieşenilor cu traficul rutier din ce în ce mai exasperant la Iaşi, punctează: „În plus, este amplasată foarte aproape de aeroport, ceea ce înseamnă că viitorii tăi oaspeţi nu vor pierde timpul în trafic, ci relaxându-se în hotelul de poveste care abia aşteaptă să-i primească” (n.r. sublinierea ne aparţine).

9. Vilă, 7 camere

•        Preţ: 1.050.000 € (2.625 €/mp) – negociabil

•        Zona: Podu de Fier – Tătăraşi

Topul caselor de lux de vânzare, cu preţuri de peste un milion de euro, e completat de alte două proprietăţi din Tătăraşi. Pe locul 9, scoasă la vânzare cu 1.050.000 milioane lei se e vilă cu şapte camere.

Casa are o suprafaţă de 400 mp utili şi o amprentă la sol de 180 mp (puţin mai mare decât livingul lui Vlasov) şi e dispusă pe un teren de 1350 mp.

Gazonul şi plantele ornamentale din curte sunt udate printr-un sistem de irigare, o cascadă de piatră face bine privirii, există şi piscină şi grătar. Dar şi interiorul promite să completeze răsfăţul: vila are la demisol saună pe lemne, hamam şi sală de fitness, la parter, pe lângă living, camera pentru servit masa baie şi un apartament cu intrare separată, mai are şi o terasă cât un mic apartament de bloc (49 mp), iar dormitoarele de la etaj sunt, de asemenea, spaţioase (30 mp cel matrimonial ^ alte două dormitoare de câte 27 de metri pătraţi). Podul oferă spaţiu de depozitare, dar, spun vânzătorii, poate fi transformat în mansardă de locuit. Clasa energetică e B.

10. „Proprietate deosebită”

•        Preţ: 1.000.000 € (2.500 €/mp)

•        Zona: Tătăraşi

Dispusă pe un teren de 1.200 mp, această vilă e scoasă la vânzare la preţul rotund de un milion de lei. Are o suprafaţă de 250 mp, cu o amprentă la sol de 115 mp.

Dispusă pe patru niveluri (demisol, parter, etaj şi mansardă), casa are un spaţiu de dinning pentru 12 persoane, hol, birou şi un dormitor cu baie proprie, plus o bucătărie open space la demisol, un dormitor cu baie proprie şi două apartamente (cu două, respectiv cu o cameră) şi la fel şi la etaj (un dormitor + două apartamente). Despre camere, agenţii imobiliari observă “înălţimea camerelor de 3 m, ceea ce ne conferă o frumoasă senzaţie de spaţialitate”.

Această casă nu are hamam sau saună, dar are seră, aşa că dacă în loc să vă cultivaţi trupul, preferaţi să cultivaţi plante (şi dacă aveţi un milion de euro), s-ar putea să vă placă. În total, sunt 11 camere, opt băi, două terase şi mai promite ceva, incredibil pentru Iaşi: 60 de locuri de parcare. Fapt care face ca propunerea de vânzare să se adreseze celor care vor să o folosească în regim hotelier.

Scumpe sau ieftine, proprietăţile pe care aici le numim de lux promit celor care le vor cumpăra confort (toate), independenţă energetică (unele) şi mai ales promit linişte, într-un oraş din ce în ce mai aglomerat şi zgomotos. 

Comentarii