De Business

Punem punctul pe știi

Advertorial

Tot ce trebuie să știi despre obținerea de fonduri nerambursabile pentru afacerea ta. Cele 5 etape spre succes! (P)

marți, 06 aprilie 2021, 09:00
4 MIN
 Tot ce trebuie să știi despre obținerea de fonduri nerambursabile pentru afacerea ta. Cele 5 etape spre succes! (P)

Vrei să obții fonduri nerambursabile pentru afacerea ta, fie ele Europene, Norvegiene sau guvernamentale? Poți face acest lucru în 5 pași simpli pe care urmează să ți-i descriem în acest articol.

În orice tip de proiect, procedurile sunt asemănătoare în proporție de 90%, indiferent că vorbim despre surse de finanțare mai mici cum ar fi Start Up Nation, Start Up Plus, Start Up Diaspora sau mai mari  – POR (Programul Operational Regional) 2.2 sau 2.1.

Nu știi de unde să începi? Te ajutăm noi!

Etapele procesului de obținere a fondurilor nerambursabile de orice fel sunt următoarele:

  1. Lansarea programului;
  2.  Analiza investiției;
  3. Scrierea și depunerea proiectului;
  4. Evaluarea și obținerea finanțării;
  5. Implementarea și monitorizarea.

Etapa 1 – Lansarea programului

Urmărește perioadele când autoritățile decid lansarea de noi proiecte. Când este lansat un apel nou, de regulă în scurt timp este publicat ghidul programului de finanțare. Acesta este practic un manual care conține toate elementele necesare cu ajutorul cărora vei putea înțelege mecansimul proiectului. Iată câteva dintre aspectele cărora trebuie să le acorzi o atenție deosebită:
-Lista codurilor CAEN eligibile;
-Ce industrii vor fi avantajate în proiect;
-Cheltuielile eligibile si neeligibile;
-Evaluarea proiectelor și afișarea rezultatelor;
-Implementarea proiectului.
Abonează-te la newsletterul nostru pentru a fi sigur că primești informații de îndată ce este lansat un program de finanțare pentru industria care te interesează!

Etapa 2 – Analiza investiției

În a doua etapă este bine să îți faci o analiză internă și să începi colaborarea cu o firmă specializata în scrierea si implementarea proiectelor Europene/Norvegiene sau de stat. Acum este momentul să vizualizezi puntele tari și cele slabe ale proiectului pentru a putea decide dacă aceasta este investiția potrivită pentru tine.
Din experiență îți spunem că Pentru proiecte mici cum ar fi Start Up Nation, Start Up Plus, Start Up Diaspora ca să ai șanse de câștig trebuie să tinzi spre punctajul maxim de 100 puncte. Pentru cele mai mari, cum ar fi POR (Programul Operational Regional) 2.2 sau 2.1. trebuie să ai peste 70 de puncte. Ai șanse foarte mari de câștig dacă proiectul tău are peste 80 de puncte.

Etapa 3 – Scrierea și depunerea proiectului

Acum este momentul în care este recomandat să colaborezi cu o firmă de consultanță pentru fonduri europene, norvegiene sau guvernamentale, în funcție de programul pe care vrei să aplici.  Termenul limită pentru poate fi unul foarte strâns, de câteva săptămâni, sau unul generos, de câteva luni. Oricum ar fi, în scrierea proiectelor sunt detalii care fac diferența, de aceea bazează-te pe experiența consultantului tău în proiecte europene.
Dupa ce proiectul este scris conform cerințelor subliniate în ghid, acesta va fi depus la autoritatea contractantă care se ocupă de programul respectiv.

Etapa 4 – Evaluarea proiectelor și afișarea rezultatelor

După ce proiectul a fost scris și depus urmează perioada de evaluare. Aceasta poate avea o durată de la câteva săptamâni, la câteva luni în funcție de tipul programului de finanțare. Dacă  firma ta este câștigătoare, urmează demararea proiectului. Procedura începe cu semnarea actelor de finanțare.
În cazul în care proiectul tău nu a fost totuși ales, nu te îngrijora. Există încă o șansă de a ajunge la finanțare deoarece mulți dintre cei care au câștigat nu semnează cererile de finanțare și se retrag din procedură.

Etapa 5 – Implementarea proiectului

Munca unui consultant bun pe fonduri europene nu se încheie odată cu obținerea proiectului. Noi suntem alături de clienții noștri și la etapele de implementare și raportare.

Acum este momentul în care lucrurile de pe hârtie încep să se concretizeze. Vei începe să faci achizițiile prevăzute în proiect. Și de această dată, timpul în care vei reuși să obții rezultate depinde de complexitatea afacerii tale. În general, va fi nevoie de cel puțin 1 an și de maxim 2 sau 3 ani pentru a finaliza totul.

La final, tot ce a mai rămas de făcut este să treci prin perioada de monitorizare în care vei fi verificat dacă menții investiția.

Regal Group Fonduri Europene, autor Sofroni Mălin

Consultanta fonduri europene 

Comentarii