De Business

Punem punctul pe știi

Transparenţa tranzacţiilor prin blockchain din România va începe de la Iaşi. Lege nouă, publicată în Monitorul Oficial

sâmbătă, 30 iulie 2022, 01:50
9 MIN
 Transparenţa tranzacţiilor prin blockchain din România va începe de la Iaşi. Lege nouă, publicată în Monitorul Oficial

Piaţa crowdfundingului din România va fi reglementată de acum de o nouă lege, publicată în Monitorul Oficial în urmă cu câteva zile. Platformele care se furnizează servicii de finanţare participativă, aşa cum este tradus în română termenul de crowdfunding, vor putea funcţiona numai dacă vor fi autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). 

Între timp, aşa cum anunţă cea mai recentă ediţie a revistei de IT&Outsourcing, PIN Magazin, “revoluţionarea crowdfundingului convenţional începe de la Iaşi”, cu soluţia propusă de startup-ul SeedOn, care a atras deja finanţări de 1,4 milioane de dolari: „O platformă de generaţie următoare pentru crowdfunding, care va minimiza riscurile de investiţii şi va promova transparenţa tranzacţiilor cu ajutorul tehnologiei blockchain”.

Finanţarea participativă a afacerilor este reglementată, inclusiv în România, printr-un regulament european aflat în vigoare de astă-toamnă, însă autorităţilor române le-a revenit rolul de a propune norme de aplicare pentru acesta. “Concret, este vorba de Regulamentul european 1.503/2020, care se aplică direct în toate statele membre UE începând din 10 noiembrie 2021”, potrivit siteului avocat.net.

Măsura impunerii unui regulament pe piaţa Uniunii Europene de crowdfounding s-a suprapus peste o perioadă de creştere accelerată a acestui tip de business, care îşi face tot mai mult loc şi în România.

Legea nr. 244 din 20 iulie 2022, publicată în Monitorul Oficial din 27 iulie, prevede că finanţarea participativă a afacerilor (crowdfunding, în engleză) va fi intermediată numai de furnizori autorizaţi, iar cei care vor activa fără autorizarea ASF vor risca între trei luni şi un an de închisoare sau o amendă penală.

ASF va autoriza firmele furnizoare

Mai exact, de acum, firmele care vor dori să devină furnizoare de servicii de crowdfunding vor trebui să obţină o autorizaţie de la ASF, care va analiza şi soluţiona cererile în termen de maximum trei luni. Odată ce cererea a fost aprobată, furnizorii de servicii de finanţare participativă vor fi înscrişi într-un registru special. Mai departe, Autoritatea de Supraveghere Financiară va avea puterea de a-i controla pe intermediarii campaniilor de crowdfounding şi chiar de a le retrage autorizaţiile. Iar furnizorii de servicii de crowdfunding care vor încălca legislaţia europeană în domeniu riscă amenzi care încep de la 5.000 de lei şi pot ajunge şi la 2,4 milioane de lei.

Companiile de crowdfounding vor fi obligate să obţină o dovadă că firma care apelează la serviciile lor pentru a obţine bani de la potenţialii investitori nu este stabilită într-un aşa-zis paradis fiscal. În plus, vor trebui să pună la dispoziţia potenţialilor investitori o fişă cu informaţii esenţiale legate de investiţie, care să fie redactată cel puţin în limba română. Mai mult, conform regulamentului european, furnizorii de servicii de crowdfunding vor trebui să obţină dovada că firma care vrea să obţină finanţare n-a încălcat legislaţia comercială, a insolvenţei, a serviciilor financiare, a combaterii spălării banilor, a combaterii fraudelor sau a răspunderii profesionale.

Cum funcţionează crowdfunding-ul? În esenţă, furnizorii de servicii de finanţare participativă acţionează ca intermediari între firmele care vor să obţină bani pentru afacerile lor şi potenţialii investitori, prin intermediul unui site. Investitor poate fi orice persoană fizică sau juridică ce acordă, prin acel site, împrumuturi în bani sau cumpără părţi sociale de la firma care cere finanţare.

Startup-ul SeedOn urmează să îşi lanseze în august prima variantă a platformei

Potrivit revistei PIN Magazine, SeedOn, un startup fondat de doi ieşeni, îşi propune să revoluţioneze crowdfoundingul convenţional. “După o analiză amănunţită a industriei de crowdfunding, am identificat o serie de probleme recurente, pe care ne propunem să le soluţionăm. Ideea noastră a fost primită cu braţele deschise de către comunitatea internaţională.

La finele anului 2021 am încheiat cu succes două runde de finanţare şi am cumulat un capital de 1.4 milioane de dolari. Cea de-a doua rundă de finanţare, deşi plănuită pentru o lună, s-a încheiat la cinci ore după începerea ei, atingând suma de 1.2 milioane de dolari”, a declarat Tudor Vrabie, co-fondator al Seed On.

Startup-ul SeedOn, al cărui “foaie de parcurs” a început în februarie, urmează să îşi lanseze în august prima variantă, V1, a platformei. Cofondatorii SeedOn, Claudiu Minea şi Tudor Vrabie pun accent pe încredere, transparenţă şi securitate cibernetică, îşi propun să rezolve provocările şi fraudele actuale atunci când vine vorba de susţinerea unei idei sau a unui proiect propus de un nou startup sau de o companie existentă şi sunt atenţi la protecţia proprietăţii intelectuale.

SeedOn va utiliza un model de contract inteligent Escrow

“Ne propunem să dezvoltăm platforma de generaţie următoare pentru crowdfunding, care va minimiza riscurile de investiţii şi va promova transparenţa tranzacţiilor cu ajutorul tehnologiei blockchain”, a explicat Tudor Vrabie. Iar Claudiu Minea a mai arătat că „Pentru a avea un control deplin asupra capitalului obţinut şi pentru a nu permite antreprenorilor să fraudeze investitorii, SeedOn va utiliza un model de contract inteligent Escrow în asigurarea infuziei de capital către startup-uri”. Acest lucru înseamnă că fondurile strânse prin finanţare participativă vor fi împărţite pe etape şi deblocate pentru antreprenori pe măsură ce obiectivele sunt finalizate, pentru a minimiza riscul investitorilor.

Bazate pe tehnologia blockchain, tranzacţiile platformei SeedOn.io vor fi accesibile şi vizibile pentru oricine, datele istorice de finanţare pentru toate proiectele finanţate prin intermediul platformei vor putea fi accesate în orice moment, sub forma unei cronologii, iar fiecare etapă finanţată va include şi detaliile specifice cu ratele sau motivele de succes sau de eşec. Din perspectiva dezvoltării, suntem destul de solizi, suntem pe drumul cel bun. În acest moment aşteptăm obţinerea licenţei pe care am solicitat-o în SUA ca portal de finanţare. De asemenea, suntem în plin proces de obţinere a licenţelor de schimb de cripto din Lituania, ceea ce le va oferi utilizatorilor noştri posibilitatea de a cumpăra cripto cu bani fiduciari”, deci cu card de debit, explica recent Claudiu Minea într-o discuţie cu Ashton Addison, CIO al BlockWest Capital.

“Punem accent pe transparenţa tranzacţiilor, încrederea dintre investitori şi antreprenori şi securitatea userilor”

SeedOn şi-a propus ca pentru început să îşi lanseze soluţia pe cea mai mare piaţă de crowdfounding: piaţa Statelor Unite ale Americii. “Antreprenorii din orice arie de activitate pot aplica pe platforma noastră pentru a-şi lista proiectul. Însă, aceştia vor trebui să pregătească mai multe materiale privind business-ul lor, astfel încât să putem verifica veridicitatea şi potenţialul lor. În comparaţie cu celelalte platforme de crowdfunding, noi punem accent pe transparenţa tranzacţiilor, pe încrederea dintre investitori şi antreprenori şi pe securitatea tuturor userilor de pe platforma noastră. Datorită faptului că am analizat piaţa de crowdfunding, am identificat diverse probleme recurente care sunt cu greu adresate de către jucătorii actuali”, atrage atenţia Tudor Vrabie.

În total, SeedOn şi-a propus să se concentreze pe şapte beneficii de bază, între care sunt şi gestionarea proprietăţii intelectuale, cea a reducerii fraudei, comunicarea cu investitorii, care este discontinuă în cazul altor platforme de crowdfounding, dar şi posibilitatea de a plăti cu criptomonede.

Cum evită SeedOn fraudele

Pentru a reduce frauda, SeedOn a creat un sistem prin care un antreprenor va fi nevoit să ofere mai multe detalii care să contribuie ulterior la definirea etapelor proiectului. Planul de afaceri al antreprenorului aflat în căutare de capital va fi împărţit în etape.

Iar fiecare etapă va avea, la rândul ei, o serie de obiective de îndeplinit pentru a putea fi deblocată suma alocată următoarei etape. “Acest sistem face referire la Smart Contract ESCROW, unde banii strânşi de către antreprenori vor fi oferiţi în etape, iar în cazul neîndeplinirii obiectivelor unei etape, restul banilor vor fi returnaţi către investitori, aceştia având o pierdere de maximum 20%, în cazul în care prima etapă nu a fost finalizată.

O altă problemă pe care o adresăm este cea a reducerii fraudei. Rug pulling-ul este, spre exemplu, un scam destul de cunoscut, în care antreprenorul, în urma încheierii campaniei de crowdfunding, fuge cu banii primiţi şi nu are parte de repercursiuni, lăsându-i pe investitori cu o sumă de bani în minus”, a detaliat Claudiu Minea.

Iar în ce priveşte comunicarea cu investitorii în campaniile de crowdfounding, Claudiu şi Tudor au observat că, deseori, comunicarea se opreşte după îndeplinirea obiectivului unei campanii, investitorii nu mai ştiu ce se întâmplă cu investiţia făcută şi, astfel, apare teama că au fost traşi pe sfoară şi că vor pierde suma investită. SeedOn propune ca investitorii să fie implicaţi şi informaţi prin şedinţe lunare, trimestriale sau bi-anuale în care să le fie prezentat progresul făcut.

Aplicaţia SeedOn Finance completează ecosistemul SeedOn

Un alt beneficiu este posibilitatea de a plăti cu criptomonede. Ecosistemul SeedOn s-a îmbogăţit în luna mai cu aplicaţia SeedOn Finance. Fondatorii SeedOn promit o platformă cu mai multe funcţionalităţi, de la tranzacţiile de convertire a banilor în criptomonedă, la un modul KYC (n.r. Know Your Customer – este astăzi un element semnificativ în lupta împotriva criminalităţii financiare şi a spălării banilor, iar identificarea clientului este cel mai critic aspect, deoarece este primul pas pentru a performa mai bine în celelalte etape ale procesului), până la informaţii din industria criptografică.

Investitorii îşi vor putea crea un cont şi vor putea avea portofel financiar SeedOn, sau pot folosi un portofel extern. “Putem transfera către MetaMask sau Trust Wallet sau orice alt furnizor de portofele”, a aflat Addison de la Claudiu Minea, în cadrul aceluiaşi interviu. (n.r. MetaMask este un portofel digital open source pentru stocarea informaţiilor referitoare la criptomonede din blockchain-ul Ethereum, care oferă utilizatorilor un punct de intrare în lumea emergentă a finanţelor descentralizate (DeFi).

Accesul utilizatorului către tokenuri se face exclusiv pe baza cheii private. Trust Wallet este un portofel de criptomonede mobil, fără custodie, fondat în 2017. Acesta are o gamă largă de funcţionalităţi şi permite utilizatorilor să acceseze o selecţie mare de blockchains, active digitale şi DApps. Trust Wallet are, de asemenea, propriul token de guvernanţă, TWT, care permite deţinătorilor să ia parte la voturile cheie de guvernanţă. Trust Wallet este portofelul descentralizat oficial al Binance, ceea ce îl face o opţiune sigură şi securizată pentru utilizatori). Tokenul SeedOn este SEON, monedă care poate fi achiziţionată de pe CEX-urile Bitmart si Digifinex, cât şi de pe DEX-ul PancakeSwap.

Claudiu Minea: “În principiu, încercăm să construim ceva mai mult decât un simplu portofel, ne dorim să avem o sursă de informaţii în industria criptografică pentru utilizatorii noştri, aşa că vom avea evenimente din industria criptografică pe platforma noastră. Vom avea, de asemenea, ştiri, care vor fi agregate de la anumite nume mari din industrie, cum ar fi cointelegraph.com, theblockcrypto.com, dailycoin.com şi aşa mai departe”. Astfel, utilizatorii vor avea toate aceste informaţii în acelaşi loc şi vor putea să fie la curent cu ultimele noutăţi.

Cum îi vor afecta reglementările europene?

Dacă revoluţionarii crowdfoundingului de la Iaşi îşi urmează foaia de parcurs, aşa cum au reuşit să o facă până acum, în august vor lansa platforma V1 şi vor începe demararea procedurilor pentru a deveni broker autorizat FINRA/SEC, iar în octombrie vor trebui să bifeze “adoptarea soluţiei blockchain hibride a IBM pentru aplicaţii financiare”. Cât despre reglementările europene în domeniul finanţării participative şi măsurile româneşti care se vor lua în acest domeniu, Tudor şi Claudiu pot sta liniştiţi. SeedOn, un business dezvoltat pe ideea de încredere şi pe verificarea strictă a participanţilor la procesul de crowdfounding, nu se teme de legea recent adoptată de Parlamentul României. 

Comentarii