Trenurile electrice pentru Iași, în prima etapă de achiziționare a acestora. PESA a câștigat licitația

miercuri, 01 noiembrie 2023, 10:59
2 MIN
 Trenurile electrice pentru Iași, în prima etapă de achiziționare a acestora. PESA a câștigat licitația

Secretarul de Stat Irinel Ionel Scrioșteanu a dezvăluit câștigătorul celei mai mari achiziții de trenuri electrice din istoria României: 62 de rame destinate rutelor metropolitane.

Potrivit oficialului, societatea POJAZDY SZYNOWE PESA BYDGOSZCZ SPOLKA AKCYJNA (POLONIA)- PESA este câștigătoarea acestui contract.

Aceste trenuri electrice de distanțe scurte vor deservi zonele metropolitane din marile orașe care au un trafic intens de călători pe cale ferată.
Ce orașe vor avea trenuri metropolitane: lista rutelor
Cele 62 de rame electrice vor avea o viteză maximă de deplasare de 160 de kilometri pe ora, o capacitate de 192 de locuri distribuite la clasa 1-a si a 2-a, iar spațiul interior va include facilități pentru persoanele cu handicap dar și zone dedicate pentru transportul bicicletelor.

Achiziția trenurilor metropolitane se va face în trei loturi, astfel:

– în prima etapă se vor achiziționa 20 de rame pentru rutele:

București Nord- Ploiești Sud- Adjud

Iași- Pașcani- Suceava
Bacău- Pașcani

– a doua etapă prevede achiziționarea a 23 de trenuri electrice pentru rutele:

Brașov- Gheorgheni
Arad- Timișoara- Caransebeș
Huedin- Cluj- Bistrița

– etapa a treia prevede cumpărarea de 19 trenuri electrice pentru rutele:

București Nord- Ploiești Vest- Brașov
București Nord- Roșiori
București Nord- București Obor/Fundulea
Constanța- Fetești

Trenurile metropolitane, achiziționate prin fonduri nerambursabile

Irinel Ionel Scrioșteanu a menționat că valoarea totală a proiectului se situează între 3.237.711.753 și 4.150.288.451 de lei, fără TVA, și este finanțată din surse europene nerambursabile, prin intermediul Programului Transport 2021-2027.

Potrivit lui Irinel Ionel Scrioșteanu, în afara achiziției efective a ramelor electrice, contractul include și servicii de mentenanță și reparații pe o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea de prelungire până la 30 de ani prin semnarea unui act adițional.

"De asemenea, conform articolului 22 din Hotărârea de Guvern nr. 1453 din 8 decembrie 2022, care a aprobat contractele de servicii publice pentru perioada decembrie 2022- decembrie 2032 în transportul public de călători pe cale ferată, trenurile achiziționate vor fi puse la dispoziția operatorilor de transport feroviar de călători în conformitate cu prevederile Metodologiei de alocare a materialului rulant nou achiziționat. La expirarea acestui contract, trenurile vor fi preluate de următorul câștigător al contractului", a subliniat Irinel Ionel Scrioșteanu.

Comentarii