Trucuri pentru amenajarea unei băi mici

joi, 17 august 2023, 08:14
5 MIN
 Trucuri pentru amenajarea unei băi mici

În procesul de amenajare a unei case noi, este important să ții cont de nevoile tale reale. Un uscător de păr amplasat pe perete poate fi interesant, dar te-ar putea încurca într-o baie de mici dimensiuni. O cadă ar putea părea un lux binemeritat, dar oare o vei folosi atât de des, încât să merite spațiul pe care l-ai ocupa cu un obiect atât de masiv? 

Deciziile trebuie cântărite bine și nu toate rețetele ți se potrivesc. Cu toate acestea, poți ține cont de anumite ponturi utile:
 
• folosește, pe cât posibil, mobilier de colț;
• amplasează pe ușa încăperii un organizator cu buzunare textile sau cu coșulețe din plastic;
• completează lustra din baie cu spoturi grupate în jurul oglinzii pentru a compensa lipsa ferestrei;
• înglobează mașina de spălat într-un dulap înalt până în tavan;
• dacă spațiul nu permite o oglindă de perete, alege un dulăpior cu oglinzi pe uși.
 
 
Într-o baie mică poți folosi o gamă variată de culori în funcție de efectul pe care dorești să îl creezi. Mai jos sunt câteva culori propuse pentru o baie mică:
 
• Culori închise – oferă un aer sofisticat, elegant și luxos. Pot îngusta vizual spațiul, însă, combinate cu nuanțe deschise de alb și gri, pot contura o baie clasică sau minimalistă. Pereții deschiși vor mări vizual baia, iar pardoseala închisă la culoare va oferi profunzime.
• Albul – este alegerea cea mai folosită pentru baie. Mărește vizual încăperea, reflectă lumina și oferă confort și armonie. Un avantaj major este că poate fi combinată cu orice culoare, inclusiv cu negru, pentru modelele de băi în 2 culori.
• Albastrul – de la albastru azuriu la bleumarin și turcoaz, se potrivește foarte bine în baie deoarece trimite la acvatic.
• Verdele – oferă prospețimea naturii în baie. Varianta închisă la culoare inspiră eleganță și poate fi folosită în stilul clasic în timp ce variantele deschise pot completa baia în stil modern.
• Maro și crem – măresc vizual spațiul și induc o stare de relaxare și confort datorită aceste combinații pământii.
• Griul – este potrivit pentru băile moderne sau minimaliste. Induce o energie pozitivă și se combină ușor cu nuanțele calde.
 
 
Indiferent dacă ne referim la o baie de serviciu, la baia unui apartament cu două camere sau, pur și simplu, la cea a unei garsoniere, amenajarea acestei încăperi implică suficiente provocări. Dacă o baie de dimensiuni generoase îți conferă relaxarea că poți amplasa orice obiect de mobilier, indiferent de dimensiuni și de funcționalitatea sa, una de mici dimensiuni te va obliga să găsești soluții dintre cele mai creative. Trebuie să știi că amenajarea unei băi mici depinde de mai mulți factori, printre care dimensiunile și forma sa. 
 
Amenajare baie mică 2 mp 
Ți se poate părea dificil să amenajezi o baie de 2 mp, însă nu este imposibil. Tot ce ai de făcut este să îți pui imaginația la treabă. O baie, chiar și de mici dimensiuni, trebuie să fie primitoare și complet utilată. Include obiectele sanitare de bază, precum vasul de WC, chiuveta și spațiul de duș; în funcție de forma băii, poți opta pentru o mini-cabină de duș sau pentru scurgere în pardoseală, fără pereți. 
 
 
Montează rafturi deasupra vasului de toaletă pentru a pune cele necesare și rezervă o poliță în apropierea dușului pentru șampon și produse de întreținere. Pentru un efect deosebit, pune faianță pe toți pereții cu excepția aceluia dinspre duș; peretele acesta poate fi placat cu mozaic într-o nuanță acvatică (turcoaz, bleu sau bleumarin). 
 
Amenajare baie mică 3 mp 
O baie ușor mai mare poate permite instalarea unei cabine de duș. De asemenea, poți opta pentru un dulăpior prevăzut cu oglindă. În funcție de formă, poți alege și corpuri de mobilier pentru o mai bună organizare a produselor de igienă. 
 
 
Alege o chiuvetă fără picior pentru a evita aglomerarea acestei încăperi sau pentru o chiuvetă prevăzută cu dulap dedesubt, unde vei putea ține produsele de curățenie. 
 
Amenajare baie mică 4 mp 
O baie de 4 mp este mult mai ușor de amenajat. Poți instala fără probleme o cadă, iar forma sa poate devia de la cea clasică, sau o cabină de duș mai mare. De asemenea, poți merge pe varianta lavoarului pe suport sau pe consolă. 
 
 
În unele situații, poți chiar introduce o mașină de spălat. Pentru o atmosferă relaxantă, poți înlocui gresia cu plăci de granit, ardezie, onix sau travertin.
Dulapurile, rafturile și caloriferele pentru prosoape vor completa o astfel de baie. 
 
Amenajare baie îngustă
 
Dacă vrei să te ocupi de amenajarea unei băi înguste, este indicat să alegi obiecte sanitare, mai ales vasul de WC, suspendate. Astfel, acestea nu vor ocupa la fel de mult loc, iar baia va fi mai ordonată. 
 
 
O altă modalitate de a lărgi vizual o baie este să folosești gresie cu modele geometrice (foarte la modă în ultimii ani). Completează totul cu mobilier modern și funcțional și rafturi care te vor ajuta să ai acces rapid la lucrurile de care ai nevoie.
 
Amenajare baie mică cu duș 
Cabina de duș simplă sau dușul cu scurgere în pardoseală se potrivesc de minune unui design modern sau minimalist. Persoanele cu un stil de viață activ, cu un program flexibil, care nu pun accent pe ritualuri de relaxare, pot prefera dușul rapid în locul unei băi cu spumă.
 
 
În plus, cabina de duș este accesoriul potrivit în spațiile restrânse. În funcție de dimensiuni, poți alege o cabină de duș clasică, rotunjită sau chiar fără pereți. 
Dacă baia este de 3-4 mp, folosirea unei cabine de duș îți permite să te bucuri de spațiul aerisit și chiar să optezi pentru alte accesorii de atmosferă:: plante, oglinzi cu forme geometrice, un covoraș cu motive amuzante. 
 
Amenajare baie mică cu o cadă
Pentru a instala o cadă, ai nevoie de cel puțin 3-4 mp. Îți oferă ocazia de a te bucura de confort sporit, cada putând fi folosită pentru a te relaxa după o zi încărcată. Dacă baia are dimensiuni micuțe, este indicat să optezi pentru o amenajare minimalistă. Astfel, vei integra cada ușor fără a reduce din funcționalitatea băii. 
 
 
Dacă dispui de cel puțin 4-5 mp, pe lângă baie și obiectele sanitare, poți introduce mașina de spălat, un dulap pentru produsele de îngrijire și curățenie. 
 
 

Comentarii