Ucraina a eliberat în cinci săptămâni aproape aceeași suprafață de teritoriu capturat de Rusia în șase luni

vineri, 14 iulie 2023, 12:09
2 MIN
 Ucraina a eliberat în cinci săptămâni aproape aceeași suprafață de teritoriu capturat de Rusia în șase luni

Analiștii militari spun că în cinci săptămâni forțele ucrainene au eliberat aproape aceeași suprafață de teritoriu capturat de Rusia în șase luni. În evaluarea conflictului, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată că de la începutul contraofensivei din 4 iunie, forțele ucrainene au recucerit aproximativ 253 de kilometri pătrați de teritoriu.

Grupul de analiză american a comparat avansul rusesc care s-a rezumat la 282 de kilometri de la 1 ianuarie.ISW a citat, de asemenea, Statul Major ucrainean care a raportat că Ucraina a eliberat patru kilometri pătrați de teritoriu în direcția Bahmut în ultima săptămână.Bahmut a fost capturat de forțele ruse, inclusiv de mercenari Wagner, în mai, după luni de lupte sângeroase. Atât Ucraina, cât și Rusia au suferit pierderi grele în bătălia pentru Bahmut, iar forțele Kievului încercă să elibereze orașul.Oficialii militari spun că forțele ucrainene au făcut progrese în contraofensiva lor pe liniile de front din est și sud. Trupele de apărare sunt acum la granițele orașului Bahmut, capturat de Rusia în luna mai. 

Contraofensiva ar putea trece într-o nouă etapă

Contraofensiva ar putea trece într-o nouă etapă, după ce președintele Zelenski s-a întors de la Vilnius, cu promisiuni de ajutoare militare. Germania va asigura noi baterii Patriot, zeci de blindate ușoare și tancuri Leopard 1, și va instala o fabrică de blindate în vestul Ucrainei.

Un purtător de cuvânt al forţelor ucrainene care operează în zona Tavria din sudul Ucrainei, Valeri Şerşeni, a declarat joi că armata ucraineană continuă să avanseze în sud. Trupele ucrainene au reuşit să obţină un succes parţial în ofensiva lor în direcţia Berdiansk. Ocupanţii ruşi opun o rezistenţă serioasă, spune el.Întors de la Vilnius la Kiev, Volodimir Zelenski, le-a transmis ucrainenilor că ţările aliate din Occident vor oferi sprijin militar Kievului atât timp cât va fi necesar. Cu toate acestea, a afirmat el, totul va depinde de situaţia de pe câmpul de luptă, conform portalului Glavred.

Institutul american pentru Studiul Războiului consideră că forţele armate ucrainene îşi continuă ofensiva în zonele Bahmut (est), Melitopol şi Berdiansk (sud). Acestea au reuşit să obţină anumite succese în unele zone ale frontului. Bloggerii militari ruşi au scris, de asemenea, despre înaintarea trupelor ucrainene.

Mai mult, pe ziare.com

Comentarii