Ucraina anunţă că a eliberat Robotîne, o localitate strategică din sud. Ruşii se regrupează în est

luni, 28 august 2023, 15:31
3 MIN
 Ucraina anunţă că a eliberat Robotîne, o localitate strategică din sud. Ruşii se regrupează în est

Ucraina a declarat luni că trupele sale au eliberat aşezarea Robotîne din sud-estul ţării şi că încearcă să avanseze mai departe spre sud în contraofensiva sa împotriva forţelor ruseşti. 

Armata ucraineană a declarat săptămâna trecută că forţele sale au arborat drapelul naţional în aşezarea strategică, dar că încă mai desfăşura operaţiuni. "Robotîne a fost eliberată", a declarat luni ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar. Aşezarea se află la 10 km sud de oraşul Orihiv, aflat pe linia frontului, în regiunea Zaporojie, pe un drum important spre Tokmak, un nod rutier şi feroviar ocupat de Rusia.

Forţele ucrainene cred că au străpuns cea mai dificilă linie de apărare rusă din sud şi că acum vor începe să avanseze mai rapid, a declarat săptămâna trecută un comandant care a condus trupele în Robotîne.

Capturarea Tokmak ar fi o piatră de hotar în timp ce trupele ucrainene presează spre sud, spre Marea Azov, într-o campanie militară menită să spargă unitatea frontului pe care forţele ruseşti l-au constituit după invazia pe scară largă a Moscovei din februarie 2022.

Maliar a declarat pentru televiziunea ucraineană că trupele Kievului, care şi-au început contraofensiva la începutul lunii iunie, se deplasează acum la sud-est de Robotîne şi la sud de Mala Tokmacika, localitate aflată în apropiere. Succesul Ucrainei în recucerirea localităţii Robotîne, pe care Rusia nu l-a confirmat, vine după ce presa a relatat că în această lună a avut loc o întâlnire între şefii militari de rang înalt ai NATO şi generalul de rang înalt al Ucrainei cu privire la resetarea strategiei militare a Ucrainei.

Pe de altă parte, forţele ucrainene se luptă, de asemenea, cu trupele ruseşti în estul Ucrainei, iar progresele au fost mai lente decât se aşteptau, deoarece au întâlnit vaste câmpuri minate şi tranşee ruseşti. Maliar a descris situaţia de pe câmpul de luptă din est ca fiind "foarte fierbinte" în ultima săptămână. Ea a spus că trupele ruseşti adună noi forţe acolo şi se regrupează, iar Moscova urmăreşte să îşi desfăşoare acolo cei mai buni soldaţi.

Aliaţii nu vor sprijini Ucraina dacă atacă în Rusia, spune Zelenski

Coaliţia care sprijină lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse nu va sprijini Kievul dacă acesta va muta ostilităţile pe teritoriul rusesc, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. "Cred că acesta este un mare risc, cu siguranţă vom fi lăsaţi singuri", a declarat Zelenski într-un interviu acordat presei naţionale, unde a fost întrebat dacă a venit momentul unei astfel de mişcări pe teritoriul rusesc.

Zelenski a declarat că lupta Ucrainei pentru a-şi recâştiga propriul teritoriu a fost ajutată în mod esenţial de relaţiile cu aliaţii săi. Progresul şi responsabilitatea Ucrainei pe câmpul de luptă "sunt întotdeauna bilaterale", a declarat Zelenski, adăugând că partenerii internaţionali sunt parte a oricărei victorii, a oricărui avans în contraofensivă, a oricărei acţiuni defensive şi a oricărei slăbiciuni.

Zelenski a mai spus că el crede că este posibil să "împingă demilitarizarea Rusiei" în Crimeea prin mijloace politice.

Declaraţiile vin în contextul în care în ultimele câteva luni s-a înregistrat o creştere a atacurilor pe teritoriul rusesc, oficialii ruşi afirmând că dronele şi bombardamentele ucrainene au făcut victime printre civili. Oficialii de la Kiev au făcut aluzie la aceste incidente – Zelenski a declarat după atacurile cu drone de luna trecută, de exemplu, că războiul "se întoarce în Rusia" – dar Ucraina refuză adesea să îşi asume în mod explicit responsabilitatea pentru atacurile de peste graniţă.

Comentarii