Ucraina îi cere Israelului să-şi sporească sprijinul şi să sancţioneze Rusia

vineri, 11 martie 2022, 18:10
2 MIN
 Ucraina îi cere Israelului să-şi sporească sprijinul şi să sancţioneze Rusia

Ambasadorul Ucrainei la Tel Aviv i-a cerut vineri Israelului să-şi sporească sprijinul pentru Kiev prin sancţionarea Rusiei, prin acceptarea mai multor refugiaţi ucraineni şi prin trimiterea de echipament de apărare, transmite vineri Reuters.

Israelul a condamnat invazia rusă în Ucraina şi a trimis ajutor umanitar, dar menţine contactele cu Moscova, cu care îşi coordonează loviturile în Siria.

Premierul israelian Naftali Bennett s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova pe 5 martie şi, de asemenea, a discutat de mai multe ori cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o încercare de a media între cele două părţi.

Într-un briefing de presă, ambasadorul Evghen Korniciuk le-a declarat reporterilor la Tel Aviv că Israelul nu are ''exclusivitate'' în procesul de mediere, adăugând: ''Să spui 'suntem mediatori, iată de ce trebuie să fim neutri faţă de ambele părţi' – nu acesta este scopul''.

''Ceea ce aşteptăm de la Israel pentru moment este să se alăture sancţiunilor aliaţilor lor, inclusiv dar nu numai SUA şi Uniunea Europeană'', a spus el, în limba engleză.

Zelenski ''înţelege, mai mult sau mai puţin, poziţia actuală a guvernului israelian'', dar nu şi reticenţa acestuia de a trimite echipament de apărare, a adăugat Korniciuk. Ucraina a menţionat că i-a cerut în mod precis Israelului arme defensive.

Diplomatul ucrainean a precizat că i-a solicitat Israelului să accepte mai mulţi refugiaţi ''fără limitări'', într-o recentă întâlnire cu ministrul de interne israelian Ayelet Shaked.

Marţi, Israelul a anunţat că este pregătit să preia până la 5.000 de refugiaţi ucraineni şi să permită rămânerea temporară a altor 20.000 de ucraineni sosiţi înaintea începerii invaziei ruse asupra Ucrainei. AGERPRES

Comentarii