Un bărbat a mai primit un rinichi de la mama sa la 30 de ani de la naştere

vineri, 08 iulie 2022, 01:50
1 MIN
 Un bărbat a mai primit un rinichi de la mama sa la 30 de ani de la naştere

Zilele trecute, în Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” a fost realizat încă un transplant de rinichi, de această dată de la mamă la fiu. Mama, în vârstă de 56 de ani, a donat fiului său, în vârstă de 30 de ani, un rinichi sănătos pentru a nu fi nevoit să înceapă şedinţele de dializă. 

Acesta suferea de mai mult timp de o boală autoimună, care în timp a progresat până la insuficienţă renală. „În absenţa transplantului, acum ar fi început şedinţele de dializă. Amândoi se recuperează acum în Compartimentul de Transplant”, a precizat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) au remarcat că anul acesta numărul de transplanturi de organe efectuat la nivelul întregii ţări este unul mult mai mare decât a fost în 2021. Anul trecut, conform datelor ANT, la nivelul întregii ţări au fost prelevate 47 de organe de la donatori în moarte cerebrală şi 211 pacienţi au beneficiat de transplant.

Anul acesta, până pe 23 iunie, erau deja 46 de donatori în moarte cerebrală. „Este într-adevăr o activitate intensă de la începutul acestui an, centrul nostru este unul de referinţă pentru toată zona Moldovei. Am remarcat că toţi cei operaţi în aceste luni sunt din toate judeţele regiunii de nord-est, avem pacienţi inclusiv din Timişoara sau Constanţa care vor să fie programaţi la Iaşi pentru un transplant de rinichi de la donator viu”, a completat medicul ieşean. 

 

 

Comentarii