Un creier crescut în laborator a reușit să joace un joc video

joi, 13 octombrie 2022, 08:51
2 MIN
 Un creier crescut în laborator a reușit să joace un joc video

Celule cerebrale crescute într-un laborator au reușit să învețe să joace un joc video din anii 1970. Jocul de tip tenis, Pong, a fost jucat de creierul de laborator care, spun cercetătorii, poate să simtă și să răspundă la schimbări în mediul său, scrie BBC, preluat de digi24.ro.

Cercetătorii spun că „mini-creierul” este capabil să simtă ce se întâmplă în jur și să răspundă la stimuli din mediul său.

Într-un articol publicat în jurnalul științific Neuron, Dr. Brett Kagan de la compania Cortical Labs spune că a creat primul creier de laborator capabil de simțire și percepție. Alți experți descriu rezultatele drept „extraordinare” dar spun că a spune că creierul este „conștient în simțire” este o exagerare. „Nu am putut găsi un termen mai bun pentru a descrie aceste celule. Este capabil să ia informații dintr-o sursă externă, să le proceseze și apoi să reacționeze în timp real”, a spus Dr. Kagan.

Primele astfel de „micro-creiere” au fost produse în 2013, într-o încercare de a studia mai bine microcefalia, o boală genetică în care creierul este mult prea mic. De atunci, ele au fost folosite pentru cercetări în domeniul dezvoltării creierului. Este, totuși, prima oară când un astfel de creier interacționează cu un mediu extern, în acest caz un joc video.

Acest mini-creier a fost conectat la jocul video în cauză cu ajutorul electrozilor. Atunci, celulele au produs activitate electrică cerebrală proprie, folosind tot mai puțină energie cu cât jocul a continuat. Atunci când mingea a trecut de paletă, iar jocul a început din nou cu mingea într-un punct aleatoriu, celulele au început să folosească mai multă energie pentru a se recalibra la noua situație impredictibilă. „Mini-creierul” a învățat să joace jocul în cinci minute. Rata mingea uneori, însă rata sa de succes arăta că nu este vorba de reușite aleatorii.

Comentarii