Un desen a lui Michelangelo, estimat la 30 de milioane de euro, a fost scos la licitaţie

miercuri, 18 mai 2022, 11:10
2 MIN
 Un desen a lui Michelangelo, estimat la 30 de milioane de euro, a fost scos la licitaţie

Un desen inedit realizat de Michelangelo, reprezentând primul nud cunoscut din creaţia artistului italian, a cărui valoare a fost estimată la 30 de milioane de euro, va fi pus în vânzare în cadrul unei licitaţii organizate miercuri la Paris de casa Christie's, informează AFP.

"În lume există mai puţin de 10 desene de Michelangelo care se află încă în colecţii private", a declarat Helene Rihal, directoarea departamentului de desene străvechi din cadrul casei Christie's cu ocazia anunţului referitor la punerea în vânzare a acestei lucrări a maestrului Renaşterii italiene, care a trăit între anii 1475 şi 1564.

Datând de la sfârşitul secolului al XV-lea, această operă de artă "a scăpat multă vreme atenţiei specialiştilor" şi este "într-o stare bună de conservare", au subliniat reprezentanţii casei Christie's.

Desenul, realizat cu o pană şi cu cerneală maro, a fost pus în vânzare în 1907 la hotelul Drouot din Paris cu eticheta de clasificare "Şcoala lui Michelangelo", înainte de a fi atribuit maestrului italian abia în anul 2019, în urma inventarierii unei colecţii private franceze.

În septembrie 2019, el a fost declarat "comoară naţională" din patrimoniul francez, ceea ce interzice ieşirea sa de pe teritoriul Franţei timp de cel puţin 30 de ani şi oferă statului francez şi muzeelor sale posibilitatea de a îl achiziţiona.

Întrucât nicio ofertă nu a fost făcută în această perioadă, desenul a fost expus la Hong Kong şi la New York, pentru a fi prezentat colecţionarilor de artă înainte de eventuala sa vânzare la licitaţie.

Schiţa, de dimensiunile unei coli A4, pare să se inspire dintr-o frescă a pictorului Masaccio, "Botezul neofiţilor", şi ilustrează interesul lui Michelangelo, care era şi sculptor, pentru reprezentarea artistică a corpului masculin. 

SURSA: Agerpres

Comentarii