De Business

Punem punctul pe știi

Un gigant al armamentului mondial a cumpărat Automecanica Mediaş

joi, 01 februarie 2024, 19:00
1 MIN
 Un gigant al armamentului mondial a cumpărat Automecanica Mediaş

Producătorul de arme și vehicule militare german Rheinmetall, cel mai mare din Germania și unul dintre giganții în domeniu la nivel mondial, cumpără pachetul majoritar de acțiuni la producătorul român de vehicule Automecanica Mediaș.

La acest moment, compania este controlată de Nick Știrban. În 2022 a avut afaceri de 378,2 milioane lei și un profit net de 63,6 milioane lei, cu 115 angajați. Acum, prin Rheinmetall Landsysteme GmbH, grupul german va deține un pachet de 72,5% din acțiunile companiei românești, care va opera, inclusiv în România, sub numele Rheinmetall Automecanica SRL.

Analiștii apreciază deja că, prin această tranzacție, fabrica din Mediaș va avea un rol-cheie în menținerea pregătirii operaționale a vehiculelor de luptă construite în Occident pentru Ucraina, precum și în asigurarea suportului logistic, iar forțele dislocate pe flancul estic al NATO vor putea conta pe timpi de răspuns mai rapizi și pe lanțuri de aprovizionare mai robuste. În plus, Rheinmetall va fi acum un partener principal al forțelor armate române, precum și al celor din țările vecine, cu o gamă semnificativ extinsă de produse și servicii.

Pe termen mediu, Rheinmetall estimează potențialul anual de vânzări al Automecanica la aproximativ 300 de milioane de euro și se așteaptă ca totalul comenzilor primite în anul financiar curent să fie în intervalul de trei cifre în milioane de euro. Rheinmetall este unul dintre cei mai mari producători de muniție din lume și cel mai mare din Germania. 

Comentarii