De Business

Punem punctul pe știi

Un masterand la USV Iaşi a înfiinţat o cramă de vinuri la Botoşani

marți, 09 ianuarie 2024, 12:28
2 MIN
 Un masterand la USV Iaşi a înfiinţat o cramă de vinuri la Botoşani

Crama Nordului (cel mai nordic producător autorizat de vinuri din România) este deţinută de Sabin Bărănceanu, care a accesat un proiect cu finanţare europeană, nerambursabilă, în valoare de 40.000 euro, când era student la Facultatea de Agricultură USV Iaşi, spercializarea Ingineria şi managementul afacerilor agricole.

În cadrul proiectului e-Antreprenor a avut şansa să-şi împlinească visul mult mai repede, acela de a avea o cramă la Darabani.

Sabin Bărănceanu, administratorul acestui bussines este din localitatea Bajura, oraşul Darabani, judeţul Botoşani, iar povestea Cramei Nordului a început din pasiunea tânărului pentru tot ceea ce înseamnă viticultură şi vinificaţie.

“În anul 2022 am luat parte la cursurile organizate de Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi în parteneriat cu Fundaţia Corona, care mi-au oferit consultanţă şi îndrumare pe toată perioada implementării. Acolo am văzut şansa de a-mi împlini visul mult mai repede, respectiv de a avea o cramă în care să pot produce vin de o calitate cât mai înaltă, într-o zonă în care acest tip de activitate nu este dezvoltat. În urma concursului, proiectul meu a fost printre cele câştigătoare. Astfel, am accesat proiectul cu bani europeni, nerambursabili, în valoare de 40.000 €.

Cu această sumă am reuşit să achiziţionez utilaje moderne necesare pentru procesul de fabricare a vinului: cisterne de inox, un desciorchinător, o presă pneumatică, un filtru şi un agregat de reglare a temperaturii pentru cisterne. Povestea a prins contur, iar crama a fost înfiinţată. Ea este situată în satul Bajura, oraşul Darabani, judeţul Botoşani, acolo unde deţin şi o mică plantaţie de viţă de vie. Numele acesteia a plecat de la ideea că Darabani este cel mai nordic oraş al ţării, ceea ce m-a făcut să o denumesc Crama Nordului”, specifică Sabin Bărănceanu, administratorul businessului Crama Nordului.

Producţie extinsă

Crama este autorizată pentru producerea de vinuri, iar în acest an tânărul antreprenor a extins producţia la cinci sortimente de vin. Astfel, are în portofoliu vinuri albe, roze şi roşii din soiuri precum Fetească albă, Riesling şi Merlot. Vinurile produse sub brandul „Crama Nordului”, sunt ambalate în sticle etichetate sau se vând vrac, totul autorizat, totul fiscalizat. Întregul business a fost posibil odată cu absolvirea unui master în domeniu, la Facultatea de Horticultură USV Iaşi, specializarea Tehologia şi controlul calităţii băuturilor, tot în cadrul aceleiaşi Universităţi.

Când nu produce vinuri, Sabin Bărănceanu îşi desfăşoară activitatea în propria fitofarmacie, fiind specializat în acest domeniu.

Comentarii