Un membru USR, validat de instanţă ca nou consilier în Consiliul Local, lucrurile se complică în filială

vineri, 17 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Un membru USR, validat de instanţă ca nou consilier în Consiliul Local, lucrurile se complică în filială

Instanţa a validat mandatul unui consilier local supleant de pe lista USR. Emanuel Zanoschi (asistent universitar UAIC) (FOTO) va depune jurământul în şedinţa următoare a CL, care va avea loc până la finalul lunii noiembrie.

 

USR a nominalizat deja şi alte două persoane (Gabriela Cojocaru – profesoară, Mădălina Popescu – farmacistă) pentru a-i înlocui pe cei doi consilieri USR care au demisionat (Iulian Huşanu şi Elena Carcea).

Judecătoria Iaşi are astăzi termen pentru judecarea cauzei, dar, din punct de vedere legal, nu va putea lua o decizie: judecătorii trebuie să aştepte ca plenul Consiliului Local (CL) să se reunească şi să vacanteze locurile celor doi consilieri demisionari – hotărârea de vacantare trebuie trimisă apoi instanţei. Astfel, singura decizie care va fi astăzi la Judecătorie va fi una de amânare.

Între timp, lucrurile în USR s-au complicat şi mai tare: biroul judeţean l-a exclus din partid pe Răzvan Timofciuc, fost lider al grupului de consilieri USR. Timofciuc a anunţat că va contesta în instanţă excluderea – cert este că, în următorul an, grupul USR va fi la fel de fracturat ca în primii trei ani de după alegerile din 2020, perioadă în care acest grup a însemnat efectiv doar 8 consilieri dintre cei 9 aleşi (Cezar Baciu, exclus şi el din USR, a fost viceprimar până de curând, locul lui în CL fiind ocupat acum de Zanoschi).

Odată cu validarea lui Zanoschi, la şedinţa următoare a CL vor participa 25 de consilieri locali, astfel că 13 voturi vor fi suficiente pentru a forma majoritatea în plen. Acest număr de voturi este asigurat de PNL (11 consilieri) şi PMP (2 consilieri).

O astfel de majoritate poate desemna şi noul viceprimar, dar surse „Ziarul de Iaşi” spun că încă nu s-a luat o decizie politică cu privire la acest aspect. În schimb, sunt două nume vehiculate pentru cel de-al doilea post de vice: Ciprian Bostan şi Eduard Boz, amândoi fiind liberali – primul activează în mediul privat, iar al doilea este avocat şi şef al asociaţiei metropolitane de transport.

Cu 13 voturi, alianţa PNL-PMP va putea aproba orice tip de hotărâre, mai puţin cea care face referire la vânzarea de terenuri din patrimoniul public. Situaţia din CL va reveni la normal în momentul în care instanţa îi va valida pe ceilalţi doi consilieri supleanţi de pe lista USR, iar majoritatea va fi din nou de 14 consilieri. Potrivit unor surse ZDI, nu sunt excluse noi surprize în şedinţele următoare ale CL, inclusiv în ceea ce priveşte perspectiva unor noi demisii.

Comentarii