De Business

Punem punctul pe știi

Un român din 4 nu-şi permite să iasă măcar o dată pe lună la restaurant

marți, 28 noiembrie 2023, 09:44
1 MIN
 Un român din 4 nu-şi permite să iasă măcar o dată pe lună la restaurant

Călin şi Dan erau prieteni de 15 de ani. Atunci când s-au cunoscut, Călin era curier, iar Dan era IT-ist. Salariile erau aproximativ egale, fiecare câştigând lunar circa 2000 de lei. Acum, Călin ia vreo 3.500 de lei, iar Dan ia peste 10.000 de lei, iar banii au dus la ruperea prieteniei celor doi. Călin nu mai poate face faţă financiar acestei prietenii şi s-a retras discret. Potrivit Eurostat, un român din 4 nu-şi permite să iasă măcar o dată pe lună la restaurant să mănânce şi să bea cu prietenii.

Dan iese de 3 ori pe săptămână la cârciumă, ceea ce Călin nu-şi permite nici în ruptul capului. Nu vă luaţi după ce vedeţi prin Centrul Vechi din Capitală, mereu pline. La nivelul întregii ţări, lucrurile stau diferit.

Călin nu este singura persoană care îşi pierde prieteniile din cauza banilor puţini. Aşa-numitul decalaj al bogăţiei dintre prieteni a fost memorabil descris într-un episod din Friends în care Phoebe, Rachel şi Joey comandă doar salată şi apă de la robinet într-un restaurant de lux, înainte ca restul grupului (care aveau venituri mai mari) avertizează că vor împărţi factura în mod egal. Episodul descrie eforturile lui Rachel (interpretată de Jennifer Aniston), de a ţine pasul cu prietenii ei.

Mai recent, diferenţa de avuţie dintre prieteni a fost ecranizată într-un film de pe Netflix, unde o scriitoare aspirantă Guinevere Beck acumulează datorii pe cardul de credit cumpărând cadouri scumpe pentru prietenele ei bogate şi bând cocktailuri în barurile de fiţe din Manhattan, alături de ele.

Vezi mai multe detalii pe hotnews.ro

Comentarii