Un tânăr a petrecut o noapte cu ninsoare pe Vârful Păpuşa, într-un sac de dormit. A fost recuperat de Salvamont

luni, 13 decembrie 2021, 12:27
2 MIN
 Un tânăr a petrecut o noapte cu ninsoare pe Vârful Păpuşa, într-un sac de dormit. A fost recuperat de Salvamont

Un tânăr din Piteşti a fost recuperat duminică, 12 decembrie, de către salvamontiştii argeşeni, de pe Vârful Păpuşa, acolo unde a înnoptat doar într-un sac de dormit, fiind surprins de viscol.

 Bărbatul nu e la prima ispravă de acest fel. Bărbatul, în vârstă de 33 de ani, a urcat în weekend pe Vârful Păpuşa, deşi vremea se anunţa total nepotrivită pentru o asemenea ascensiune.   "Cu toate avertizările de coduri de vreme severă, mai e câte unul care se încumetă. Vremea este foarte <> în zona de creastă: ninge viscolit, temperaturi negative (…). L-a salvat sacul de dormit. A dormit în sac. Peste noapte a nins peste el 50 cm. Se trezea să dea zăpada să nu se sufoce", explică salvamontistul Cristian Toma – şef serviciu adminitrativ-financiar şi resurse umane în cadrul Salvamont Argeş. 

 "Ajung sa fie cazuri pentru noi"

Tânărul a cerut ajutor şi fost găsit de o echipă formată din trei salvatori montani de la Baza Voina. De ce a ignorat toate avertismentele cu privire la închiderea traseelor, e greu de spus.    "Sunt închise, evident. Dar nu înseamnă interzise. Pot fi abordate alpin, adică cu tehnică de alpinism. Poteca traseului nu mai este vizibilă sub 50 cm de zăpadă, deci nu mai există (…). Ideea este că trebuie să cam prevezi ce urmează. Iarna, pe munte urcă alpiniştii. Cei care nu au experienţă trebuie să înveţe pe lângă cei cu experienţă, nu să o facă singurei, pentru că ajung să fie pentru noi", spune directorul Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu.

Bărbatul nu e la prima ispravă de acest gen. Anul trecut, la 1 decembrie, a dormit în Vârful Roşu tot în zăpadă, iar cu câţiva ani în urmă mai făcuse un act de bravură.   "Acum patru ani a fost recuperat de jandarmii montani de la 3 Paşi de Moarte epuizat, singur. Venea din Moldoveanu spre Bâlea", mai spune Cristian Toma.  

Sursa: adevarul

Comentarii