UPDATE – Motiv de îngrijorare? Schimbare de structură la viitorul terminal de pasageri T4. Explicaţiile şefilor Aeroportului

marți, 06 decembrie 2022, 11:55
2 MIN
 UPDATE – Motiv de îngrijorare? Schimbare de structură la viitorul terminal de pasageri T4. Explicaţiile şefilor Aeroportului

Conferinţă de presă la Aeroportul Iaşi, după ce mass-media a semnalat modificarea cerinţelor din Caietul de sarcini în perioada evaluării celor trei oferte depuse pentru proiectarea şi construirea unui terminalului de pasageri T4.

UPDATE: "Toate deciziile pe care le luăm sunt în cadru legal", a subliniat directorul Romeo Vatră. El a adăugat că sunt atacuri politice în jurul acestui proiect și că nu a fost, nici nu este vreun control până în prezent care să arate ceva în neregulă. "Toate ofertele depuse au luat în considerare structura metalică. Dar, după izbucnirea crizei din Ucraina, fabricarea și furnizarea elementelor metalice ar fi durat mai mult, spre deosebire de prefabricatele din beton armat", a explicat directorul Aeroportului Iași. Nu este o modificare substanţială a contractului pentru că valoarea a rămas aceeaşi, a mai spus Vatră.

TEXT INITIAL: Documentaţia de licitaţie prevedea o „structură metalică”, respectiv stâlpii şi grinzile construcţiei, însă cei din asocierea Strabag, care şi-a adjudecat contractul la sfârşitul lunii aprilie fără să fi fost depuse contestaţii, folosesc stâlpi şi grinzi din beton armat.

Este o problemă aici? Ar trebui reluată licitaţia? „Legea permite optimizarea proiectelor în condiţiile în care nu sunt modificări substanţiale ale contractului”, a explicat succint directorul general al aerogării, Romeo Vatră, înainte de conferinţa de presă.

Motivul recurgerii la soluţia structurală din beton armat în locul celei metalice este legată fără îndoială de efectele războiului ruso-ucrainean, care au dus nu doar la scumpirea elementelor din construcţii, dar şi la întârzierea furnizării lor. Finanţat din fonduri europene, terminalul T4 trebuie să fie finalizat până la sfârşitul anului viitor.

Cititi si: Poate să înceapă construirea T4 la Aeroportul Iaşi. Cât timp are Strabag la dispoziţie

Comentarii