USV Iași celebrează 180 de ani de la primul curs superior de învățământ agricol din România

joi, 20 octombrie 2022, 01:50
2 MIN
 USV Iași celebrează 180 de ani de la primul curs superior de învățământ agricol din România

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași sărbătorește 180 de ani de la primul curs superior de agricultură susținut la Iași de către Ion Ionescu de la Brad, cel care dă și astăzi numele instituției de învățământ superior agricol. 

Cu această ocazia, USV Iași organizează mai multe evenimente, unul dintre cele mai notabile fiind organizarea la Iași a Consorțiului Universităților de Științe Agricole, Medicină Veterinară și Științelor Vieții. Totodată, în această perioadă va avea loc și tradiționalul Congres Științific Internațional „Life sciences today for tomorrow”. La acest vor participa profesorii, cercetătorii și doctoranzii de la USV Iași alături de peste 400 de alți participanți din România și din străinătate, la sesiunile științifice organizate la cele patru facultăți: Agricultură, Horticultură, Ingineria Resurselor Animale și Alimentare, Medicină Veterinară.

„În tematica generală abordată se află ca și prezentări și discuții subiecte de actualitate pe agenda mondială din domeniul bioeconomiei, politicii agricole comune, biotehnologii impuse de schimbările climatice, agricultura ecologică. În prezentările și discuțiile specialiștilor din cadrul acestui congres, vor mai fi prezentate și aspecte ale patologiei animalelor, biosecurității alimentare, antibiorezistența sau editarea genomului”, a transmis prof.dr. Liviu Miron, prorector responsabil cu cercetarea științifică și relațiile internaționale.

Din străinătate, la conferința vor susține prelegeri specialiști din Egipt, Franța, Germania, Indonezia, Italia, Lituania, Olanda, Republica Moldova, Spania, Turcia, Ucraina și Ungaria. Manifestările din aceste zile sunt sub umbrela celor 180 de ani de la primul curs superior de agricultură, pe care Ion Ionescu de la Brad l-a susținut la Academia Mihăileană din Iași, în martie 1842. În 1841, Ion Ionescu de la Brad începe predarea primelor cursuri de agricultură la Academia Mihăileană, care vor dura până în august 1848, „perioadă care îl consacră drept părinte al învățământului agricol predat într-o instituție de nivel superior și primul profesor agronom din Țările Române”, spune cei de la USV Iași.

Manifestările vor fi completate de un nou eveniment: USV Iași va inaugura baza hipică în cursul zilei de astăzi, o investiție de milioane de euro la care s-a lucrat mai bine de 12 ani.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii