Vânătoarea în țara noastră și peste hotare

joi, 23 mai 2019, 06:27
5 MIN
 Vânătoarea în țara noastră și peste hotare

Conform estimărilor Asociației Vânătorilor din Germania efectivul de lupi din această țară crește anual cu aproximativ 30%. S-a ajuns la concluzia că în Germana există în prezent mai mult de 1.000 de astfel de animale sălbatice carnivore. În trei ani populația de lupi s-a dublat în această țară.
În Germania au fost doborâți mii de mistreți, din cauza pestei porcine. Statul german a dorit să prevină apariția pestei porcine din fermele proprii (a virusului care apăruse în Belgia, Polonia și Cehia) și a decis să omoare 830.000 de mistreți. S-a apelat la vânători în acest sens, pentru uciderea acestor animale sălbatice.

Și în Rusia au fost uciși foarte mulți mistreți din pădurile unor regiuni montane și nu numai. În regiunea Nijni Novgorod de pe teritoriul Rusiei, populația de mistreți a fost redusă la jumătate. Potrivit unui articol al Ministerului Mediului din regiune, în anul 2018 populația de mistreți a fost de 1,2 mii de mistreți. De asemenea și numărul de vulpi a scăzut la jumătate în ultimii cinci ani. În Rusia, Ministerul Mediului a permis vânătorilor să distrugă anumite animale sălbatice de pradă, cum sunt lupii a căror număr a crescut. Locuitorii din anumite regiuni spun că există riscul ca aceste animale să le atace animalele domestice. Prin aprobarea vânătorii se dorește reglementarea numărului de animale de pradă.

În România efectivul de lupi și de urși a crescut peste limita admisă, mai ales în pădurile din județul Suceava și din Bistrița-Năsăud. Și aici se dorește aplicarea unor măsuri prin care să se reducă numărul acestor animale de pradă, pentru a se proteja locuitorii care au animale domestice, care cresc oi , capre sau vite, pentru a  menține echilibrul pădurilor. Vânători de lupi așteaptă de la Minister aprobarea pentru a putea vâna lupi și urși în scopul de a reduce pagubele pe care acești prădători le fac sătenilor, care au stâne, ferme de animale domestice.

În ultimul timp, mass-media a oferit multe informații despre apariția unor animale sălbatice de pradă în apropierea locuințelor umane, despre atacul asupra unor animale domestice, din partea urșilor și a lupilor. Cele mai multe plângeri au fost în zona Sucevei, în localitățile Crucea, Pojorâța, Moldovița, Iacobeni. Oamenii deja știu că lupul poate fi un animal cu potențial periculos pentru sătenii care au stâne, animale domestice la ferme.
 
Lupul este un animal care face parte din categoria speciilor protejate. Pentru a vâna lupi ai nevoie de aprobare de la Ministerul Mediului. Lupul este capabil să parcurgă distanțe de zeci de km pe zi, ceea ce arată că astfel de animale pot migra. Prin urmare, este greu de spus că este vorba doar despre o haită de lupi care atacă animalele domestice dintr-o anumită zonă, sau despre mai multe. Locuitorii se gândesc și la faptul că aceste animale îi pot ataca și pe ei, deși acest lucru este oarecum exagerat. Ei cred asta și de spre urși, pentru că au fost semnalate cazuri în care anumiți urși s-au apropiat de așezările umane. Și numărul de urși s-a dublat, a depășit populația admisă.

În prezent, din cauza defrișărilor, lupul se apropie mai mult de stâne, de ferme, pentru a ataca oi, vaci, capre. Lupii atacă în general animale domestice, nu atacă omul. Riscul ca un lup să atace omul apare din cauza rabiei sau a creșterii populației de lupi într-un număr exagerat de mare și a nevoii de hrană, ceea ce nu este cazul în prezent.

În ultimii ani, din cauza depășirii efectivului de astfel de prădători, se dorește reducerea populației de lupi din țara noastră. Apariția prădătorilor în anumite zone locuite a produs îngrijorare oamenilor. Ei cred că astfel de animale pot constitui o amenințare. În prezent se ține cont de toate plângerile cu privire la atacurile unor urși sau lupi asupra animalelor domestice și se vor lua măsuri prin care să se prevină pagubele în viitor. În cazul în care se semnalează moartea unui animal domestic în urma atacului unui lup sau urs, se fac investigații, se stabilește dacă într-adevăr animalul a fost rânit sau doborât de prădător. Cei care au de suferit sunt sătenii care au oi sau vite și la care există riscul ca animalele domestice să fie sfâșiate de animalele sălbatice de pradă care pot veni din pădurile din apropiere.

Vânătorii care sunt pasionați de această meserie, se pregătesc din timp pentru vânătoare cu tot ce este necesar – arme, echipament de vânătoare, accesorii importante pentru vânat – pentru a putea călători  în mod adecvat și pentru a putea face față la evenimente neprevăzute care pot să apară la vânătoare. Sunt vânători care practică acest sport de puțini ani, ca pe un hobby, dar și mulți vânători care au chiar jumătate de viață petrecută pe potecile vânătorești. Ei sunt interesați de cele mai inovatoare produse de arme de vânătoare, de cele mai interesante accesorii, lunete de vânătoare, camere de supraveghere cu senzori de mișcare, ochelari de protecție și alte accesorii sportive, accesorii de camping, cadouri pentru vânători și altele.

Comentarii