Veolia: Sunt blocuri în Iaşi în care cei cu centrale au plătit mai mult decât clienţii noştri

vineri, 02 februarie 2018, 02:50
2 MIN
 Veolia: Sunt blocuri în Iaşi în care cei cu centrale au plătit mai mult decât clienţii noştri

Operatorul ieşean de termoficare a exemplificat media costurilor comparative dintr-un bloc de pe N. Iorga, cu o diferenţă de 18,5% în defavoarea celor cu centrală proprie, şi cu unul din Păcurari, cu 13%.  „Diferenţa va fi mai mare în lunile reci“, spun reprezentanţii Veolia.

Veolia Energie a calculat că sistemul de contorizare individuală implementat la unele blocuri din Iaşi a generat costuri de încălzire mai mici clienţilor companiei faţă de cei cu centrale termice. Într-un comunicat, operatorul de termoficare susţine că, în decembrie 2017, clienţii Veolia dintr-un bloc de pe bd. Nicolae Iorga au plătit, în medie, cu 30 lei mai puţin decât cei cu centrală individuală. „În timp ce consumul mediu pentru clienţii Veolia din acest bloc a fost de 166,78 lei, pentru luna decembrie, cei cu centrală individuală au trebuit să plătească, în medie, 197,76 lei, cu 18,57% mai mult“, se arată în comunicat. Operatorul a invocat şi o analiză similară realizată pentru luna noiembrie într-un bloc din Păcurari. „Cei cu centrală de apartament pe gaz au plătit cu 13% mai mult decât cei racordaţi la sistemul de distribuţie pe orizontală. Este de aşteptat ca diferenţa să fie mai mare pentru lunile mai reci“, se precizează în comunicat.

Preşedintele Asociaţiei de proprietari din blocul de pe bd. Nicolae Iorga, Dumitru Pălvan, a subliniat, potrivit surse citate, că un alt avantaj al contorizării individuale constă în faptul că, dacă există un rău-platnic pe scară, atunci datoriile lui nu îi mai afectează pe ceilalţi locatari. „De asemenea, pot oricând să modific temperatura din casă sau pot să o opresc atunci când sunt plecat. Este ca şi cum aş avea centrală, dar plătesc mai puţin şi nici nu am grija reviziilor. La început, vecinii au avut rezerve, dar au înţeles repede cât de multe beneficii urmează să avem. A fost o ocazie să schimbăm şi toate ţevile şi instalaţiile din bloc, care erau ruginite şi uzate. Acum, toată lumea se bucură că am făcut investiţia“, a completat Plăvan. Oficialii Veolia au explicat că mai există şi alte avantaje: independenţa energetică faţă de vecini, controlul temperaturii şi, implicit, al costurilor, cu ajutorul termostatului ambiental, şi monitorizarea costurilor prin contorul digital montat pe casa scării. 

 

 

 

Comentarii