Vera Lytovchenko, din Harkiv, le cântă oamenilor la vioară în timp ce ruşii bombardează oraşul

sâmbătă, 19 martie 2022, 12:17
2 MIN
 Vera Lytovchenko, din Harkiv, le cântă oamenilor la vioară în timp ce ruşii bombardează oraşul

Violonistă din Harkiv cântă în adăpost, în timp ce rachetele ruşilor lovesc oraşul. Vera Lytovchenko spune, într-un interviu pentru defapt.ro, că ea a decis să reziste în oraş şi încearcă să-i ajute pe ucrainenii care au rămas. Acum, organizează strângeri de fonduri pe reţelele de socializare pentru oamenii din Harkiv.

A început să cânte în adăpostul aflat în subsolul blocului ei pentru ca sunetul viorii să acopere bombardamentele, dar şi ca cei apropiaţi să ştie că este încă în viaţă. Imaginile cu Vera (în ucraineană se citeşte „Vira”) au devenit virale pe reţelele de socializare.

Am vorbit cu Vera Lytovchenko săptămâna trecută, când Harkivul nu trecuse încă prin cel mai sever bombardament, care a dus la moartea a câteva sute de oameni şi la distrugerea centrului istoric şi la prăbuşirea câtorva cartiere. Bombardamentele se opriseră la ora 05.00 dimineaţa, iar ea urcase să-şi ude florile şi să se spele pe cap. Lucruri dintr-o altă viaţă, viaţa de dinainte de război.

„Înainte de război”, îmi spune Vera, „eram muziciană, Cânt la vioară de şapte ani, în orchestra Harkiv Opera Theatre, şi eram profesoară de muzică la Universitatea Naţională de Arte din Harkiv”.

A început să cânte în adăpost inspirată de o elevă a ei de 18 ani, care a cântat la metrou, în timp ce oamenii fugeau de bombe. A impresionat-o aşa de mult încât a plâns. „Maşa, dacă mă vezi, să ştii că te iubesc”, se opreşte Vera un moment.

„Am început să cânt la vioară pentru oamenii din adăpostul meu, să uite de război pentru câteva minute. Şi pentru prietenii mei, care sunt în alte locuri, în alte oraşe, ca să-i sprijin şi să le dau de veste că sunt în viaţă şi că sunt puternică”, spune Vera.

Citiţi materialul integral pe defapt.ro

 

Comentarii