Mică e vacanţa mare

Veste ”înspăimântătoare” pentru elevi: începe şcoala!

sâmbătă, 07 septembrie 2019, 08:42
3 MIN
 Veste ”înspăimântătoare” pentru elevi: începe şcoala!

A venit toamna, deşi încă nu se simte, iar poimâine începe un nou an şcolar, spre bucuria elevilor care, evident, de-abia aşteaptă să care în cârcă zilnic 10 kilograme de maculatură. Cu două zile înainte de marele eveniment venim cu ştiri de ultimă oră despre situaţia unităţilor de învăţământ care aşteaptă puhoaie de şcolari:

Elevi salvaţi de clopoţel

Conform tradiţiei, luni trebuie să sune clopoţelul, anunţând prima oră de curs; şcoala "Dăncilă Prepeleac" nu mai are clopoţel, furat de nişte elevi fără drag de carte, care au crezut că astfel pot amâna începerea anului şcolar; preotul Pafnutie s-a oferit să tragă clopotele, dar unii de la inspectorat i-au spus că se poate interpreta ca o aluzie la situaţia învăţământului. Directorul şcolii l-a plătit pe ciobanul Căcărează să sune din talangă luni dimineaţă; deoarece acesta şi-a primit deja banii şi a dispărut în bufet, toţi sunt ferm convinşi că anul şcolar va începe miercuri sau joi.

 

Creşte numărul de "şcoli altfel"

Şi la Liceul "Punguţa cu Doi Bani" au existat multe emoţii legate de pregătirile pentru eveniment; până la urmă, cadrele didactice au răsuflat uşurate: varul luat din puţinele fonduri a ajuns pentru toţi pereţii! Meritul revine zugravilor care au dat cam tare cu rotopercutorul, reducând suprafaţa de văruit la doar trei pereţi şi un tavan. Golurile rămase vor folosi mult elevilor, care vor vedea prin ele succesiunea anotimpurilor, cu fenomenele caracteristice (ploaie, ninsoare, ger), sau vor surprinde aspecte din viaţa unei comunităţi româneşti (gaura cea mai mare dă exact spre bufet). Directorul şi-a numit instituţia "şcoala altfel".

  

Dotări de vârf pentru viitorii biologi

Şi în Puturoşi meşterii au cam dărâmat, în loc să repare, dar şi aici deznodământul a fost unul fericit: prin găuri au intrat deja şoareci, şobolani, coropişniţe, chiar şi câini fără adăpost, aşadar "Colţul viu" din cadrul laboratorului de biologie va fi foarte bine dotat în acest an şcolar. Profesoara de ştiinţe naturale e convinsă că, după prima zi de şcoală, în laborator vor fi şi nenumăraţi păduchi, fapt care arată că, sub actuala guvernare, a crescut numărul de materiale didactice pe cap de elev!

 

Meseria, brăţară de tablă

La şcoala "Capra cu trei diezi", în loc de table de scris s-a primit tablă de montat pe acoperiş; directorul e mulţumit, mai ales că pe tabla zincată se poate scrie cu creta: "Bine că nu-i tablă tip ţiglă, că e mult mai greu să întinzi formule lungi pe ea!". Profilul unităţii e unul artistic, aşadar din tablă s-au mai meşterit, pentru clasele de muzică, goarne, cinele, timpane, tobe şi chiar un pian; elevii de la clasele de arte plastice vor beneficia şi ei de materiale didactice, fiindcă de la meşteri au mai rămas atât var, bun pentru pictat peisaje de iarnă, cât şi chirpici, pentru modelat.

 

Revalorificare, recuperare, refolosire!

Nici învăţământul economic nu va fi lăsat de izbelişte: profesorii spun că ei nu vor mai încerca să scoată din cei mici economişti (de care s-a cam umplut ţara), ci oameni economi, gospodari şi chibzuiţi. Asta, mai ales că ne aşteaptă trei rânduri de alegeri, iar ţara e în criză. Elevii vor fi educaţi să-şi spele la robinet şerveţelele, paharele de unică folosinţă şi scobitorile, pentru a le refolosi la mesele următoare, să-şi păstreze în gură pasta de dinţi în loc să o scuipe sau chiar să refolosească pamperşii frăţiorilor mici, pentru a face din ei pufoaice pentru taţii şi bunicii lor.

Comentarii