Veste proastă: scumpire masivă a gigacaloriei la Iaşi. Cu 45% la populaţie, cu aproape 200% la firme şi instituţii

luni, 04 decembrie 2023, 02:50
5 MIN
 Veste proastă: scumpire masivă a gigacaloriei la Iaşi. Cu 45% la populaţie, cu aproape 200% la firme şi instituţii

Creşterea preţului la gigacalorie va afecta puternic agenţii economici racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. În timp ce în cazul consumatorilor casnici Primăria arată o oarecare clemenţă în an pre-electoral, pentru cealaltă categorie creşterea va fi de aproape trei ori.

Dintre cele două categorii, cele mai multe gigacalorii sunt consumate (în medie anuală) chiar de către clienţii noncasnici, cei în cazul cărora este propusă creşterea substanţială: de la 324 la 933 lei (fără TVA). Este vorba despre 176 de agenţi economici şi 132 de instituţii publice.

 

Bani suportaţi de Primărie sunt „plimbaţi” între conturi

 

În situaţia celor 22.706 de apartamente, situaţia este clară: beneficiarii vor achita cu 45% mai mult faţă de anul trecut, chiar dacă preţul gigacaloriei a crescut cu 140%. Explicaţia constă în faptul că Primăria va creşte (de patru ori) subvenţia astfel încât populaţiei să-i fie facturată o sumă de 299 lei/Gcal (faţă de 206 lei în prezent). Fiecare gigalocarie consumată de ieşeni va fi subvenţionată cu 473 lei, faţă de 117 lei în prezent.

Dar cei 47,8 milioane lei aferenţi subvenţiei (impactul asupra bugetului local) vor fi plimbaţi „dintr-un cont în altul”, întrucât Primăria este operatorul local de termoficare şi tot această instituţie emite facturi populaţiei. Mai mult, banii sunt incluşi într-un cont bugetar de subvenţionare, aspect care permite Primăriei să obţină eventuale deconturi de la guvern.

 

Preţ triplu pentru clienţii noncasnici

 

În cazul consumatorilor noncasnici nu poate fi vorba despre subvenţionarea preţului, astfel că această categorie de clienţi va plăti un preţ aproape triplu începând cu această iarnă.

„Sarcina termică, adică energia termică vândută în Municipiul Iaşi, este de circa 208.000 de gigacalorii/an – din care circa 101.000 de gigacalorii pentru clienţii casnici şi aproximativ 107.000 de gigacalorii pentru clienţii noncasnici”, se arată în proiectul de hotărâre aferent creşterii preţului la gigacalorie, proiect aflat în dezbatere publică – o decizie în plenul Consiliului Local (CL) ar urma să fie adoptată până la finalul anului.

Astfel, în conformitate cu informaţiile Primăriei, cei 308 de clienţi noncasnici consumă cu 6% mai multe gigacalorii într-un an faţă de clienţii casnici. În acelaşi timp, vor achita un preţ majorat cu aproape 190% (cu 2,8 ori mai mare faţă de cel din prezent). În cazul instituţiilor publice, dintre cei 132 de clienţi, 72 sunt şcoli ale căror facturi sunt decontate tot de Primăria Iaşi. Astfel, rămân în jur de 60 de instituţii publice şi cei 176 de agenţi economici care vor avea efectiv de plătit un preţ aproape triplu la gigacalorie: de la spitale şi universităţi sau mari consumatori privaţi şi până la mici afaceri de cartier.

Proiectul de hotărâre publicat de Primărie prevede un tarif diferenţiat pentru consumatorii care sunt alimentaţi direct din magistrale de transport (reţeaua principală de transport): aceştia vor plăti 693 lei pe gigacalorie faţă de aproape 253 lei în prezent. „La reţeaua de transport, sunt racordaţi 22 de consumatori alimentaţi direct din reţeaua de transport şi 3 subconsumatori”, se precizeză în proiectul de hotărâre, fără o defalcare pe categorii de consumatori. În context, amintim că preţul de 933 lei este în cazul consumatorilor de pe reţeaua de distribuţie (numită şi reţea secundară).

 

Preţurile sunt neschimbate din anul 2019

 

Ultima creştere a preţului gigacaloriei a fost făcută în anul 2019. Municipalitatea invocă trei motive principale pentru majorarea preţului la gigacalorie, respectiv nivelul actual la preţurilor combustibililor, cheltuielile cu salarizarea personalului şi explozia inflaţiei.

În 2022, Primăria a cumpărat cărbune la un preţ de circa patru ori mai mare faţă de anul 2019, dar contează foarte mult şi momentul din an pentru realizarea achiziţiei întrucât preţul are fluctuaţii foarte mari. De exemplu, ieri, preţul cărbunelui era similar cu cel de acum patru ani.

În ceea ce priveşte salarizarea personalului, în 2022, cheltuielile se ridicau la 34 milioane lei, iar, pentru acest an, sunt de 42 milioane lei, în condiţiile în care, anul viitor, va fi o nouă creştere doar în contextul majorării salariului minim pe economie (3.300 lei începând cu luna octombrie 2023, în 2019 era 2.080 lei).

În cazul inflaţiei, rata a crescut semnificativ: de la 2,6% în 2020 la 13,8% în 2022 şi 8,8% pentru primele nouă luni ale anului curent.

Nu în ultimul rând, în noile tarife sunt incluse şi pierderile tehnologice aferente: în reţeaua principală de transport a fost înregistrată o pierdere tehnologică de 21%, iar în reţeaua secundară a fost de 24%, pierderi aferente consumurilor realizate în anul 2019.

 

CET Holboca nu va mai fi pornită

 

Primăria gestionează sistemul de termoficare din a doua parte a anului 2021, după ce Veolia Energie Iaşi a renunţat la această activitate pe care o presta din anul 2011. Preluarea sistemului a generat la cheltuieli semnificative de la bugetul local, în special în ceea ce priveşte funcţionarea CET Holboca (achiziţia de cărbune, transport, plata certificatelor verzi aferente poluării). Pentru a limita din pierderi, Primăria nu va porni în acest sezon centrala din Holboca, iar încălzirea celor racordaţi la sistem se va face exclusiv prin intermediul CET Tudor Vladimirescu, care funcţionează pe gaze naturale.

În context, amintim şi împrumutul contractat recent de Primăria Iaşi pentru achiziţia de combustibil: o sumă de până la 200 milioane lei va fi utilizată exclusiv în acest scop pentru actualul sezon rece, iar banii vor fi returnaţi în 5 ani, cu un cost suplimentar (dobânzi) de 37 milioane lei. 

Comentarii