Vezi dacă nu vei avea noi vecini! 15 PUZ-uri noi la Iaşi, în tot oraşul: 49 case, 31 blocuri, 2 hale, un supermarket

sâmbătă, 28 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Vezi dacă nu vei avea noi vecini! 15 PUZ-uri noi la Iaşi, în tot oraşul: 49 case, 31 blocuri, 2 hale, un supermarket

Plenul Consiliului Local (CL) va dezbate un număr record de proiecte urbanistice pentru şedinţele din acest an. Consilierii locali se vor reuni marţi, 31 octombrie, iar pe ordinea de zi figurează 15 planuri urbanistice zonale (PUZ).

 

Proiectele aparţin unor beneficiari privaţi şi presupun investiţii în zone precum Copou, Dacia, Bucium, Ţicău, Zona Industrială sau Tătăraşi. Printre investiţii se numără: blocuri, case, un supermarket, o linie de vinificaţie, o hală de producţie şi spaţii comerciale.

Aproape 50 de case şi peste 30 de blocuri

„Ziarul de Iaşi” a consultat fiecare proiect urbanistic în parte: în total, va fi afectată o suprafaţă de 64.600 mp pe care vor fi amenajate 49 de case, 31 de blocuri, două hale şi un supermarket. Toate cele 15 proiecte au beneficiari distincţi.

Cele mai multe proiecte sunt în Bucium, în condiţiile în care 45 de vile sunt propuse pe Dealul Crăiţelor (30) şi pe alte trei străzi: Alexandru Zirra (7), Petru P. Condrea (5) şi Ciprian Porumbescu (3). Regimul de înălţime propus pentru vile este, în general, demisol, parter şi un etaj.

Tot în Bucium, în apropiere de zona str. Grigore Popa, sunt propuse 10 blocuri cu regim mic (3 etaje, ultimul retras) şi alte 2 blocuri pe str. George Mărgărit (2 etaje) şi pe şos. Bucium (6 etaje).

Ultimul proiect menţionat aparţine firmei Agroindustriala Bucium – iniţial, prin intermediul unui PUZ aprobat în 2020, această societate intenţiona să amenajeze o clădire de birouri.

În schimb, noul proiect propune modificarea acelui plan astfel încât să poată fi construit un bloc cu 6 etaje şi care să găzduiască cel puţin 60 de apartamente. Amplasamentul terenului se află la mai puţin de 200 metri de zona intersecţiei Bucium – Poitiers – Trei Fântâni.

O altă modificare de PUZ va avea loc în cazul unei investiţii din Copou, de pe str. Lt. Stoicescu – va fi reglementată o parte din suprafaţa de teren (20%) unde sunt prevăzute 19 blocuri cu regim mic de înălţime (3 etaje), conform planşei urbanistice ataşate proiectului de PUZ. Alte proiecte, care prespun construirea de locuinţe individuale, sunt propuse în Păcurari (o vilă), Copou (2 vile), Ţicău (o vilă) şi Tătăraşi (o vilă).

Va fi aprobat supermarketul Penny din Dacia

Unul dintre proiectele urbanistice vizează aprobarea construirii supermarketului Penny pe str. Tabacului, zona Dacia, la o distanţă relativ scurtă de giraţia care face legătura cu pasajul Băncilă.

Lanţul de retail are în proprietate circa 8.200 mp. Potrivit proiectului de PUZ, complexul va avea trei clădiri – un supermarket şi două clădiri de servicii. Regimul este parter sau parter şi un etaj. Penny deţine terenul din primăvara anului 2022, atunci când a plătit 1,8 milioane euro pentru achiziţia suprafeţei.

„Construire supermarket şi magazin produse din carne şi brânzeturi (accese auto şi pietonale, trotuare, amenajări exterioare, sistematizare verticală, reclame pe faţadă şi în parcare, pilon publicitar luminos, împrejmuire perimetrală, organizare şantier) şi zonă servicii”, este obiectul proiectului de hotărâre care va fi supus aprobării plenului CL. Acest proiect a mai fost prezent pe ordinea de zi a plenului dar nu a întrunit un număr suficient de voturi.

O altă investiţie decât una rezidenţială este şi în zona Copou-Breazu: o hală de vinificaţie. Investitorul va amenaja hala şi facilităţile aferente pe o suprafaţă de circa 4.000 mp, în condiţiile în care deţine, în imediata apropiere, o plantaţie întinsă pe 18 hectare. Hala va avea un regim cu parter şi un etaj, la o înălţime maximă de 12 metri, comparativ cu un bloc cu 3 etaje.

Tot o hală, dar în domeniul alimentar, va fi ridicată pe bld. Chimiei de către firma Takeandeat SRL. După ce proiectele urbanistice enumerate mai sus vor aprobate de către plenul CL, beneficiarii vor putea depunerea dosarul pentru obţinerea autorizaţiei de construire.

Comentarii