Viaţa plină de pasiune a actriţei Clody Bertola. A fost măritată cu Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie, iar cu Emil Botta s-a iubit în taină

sâmbătă, 12 august 2023, 12:16
2 MIN
 Viaţa plină de pasiune a actriţei Clody Bertola. A fost măritată cu Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie, iar cu Emil Botta s-a iubit în taină

Actriţa Clody Bertola a fost măritată cu regizorii Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie. În taină, a iubit-o şi scriitorul şi actorul Emil Botta, care îi va scrie scrisori pline de tandreţe. 

Actriţa Clody Bertola s-a născut într-o zi de 12 august, în anul 1913. Actriţa avea să termine cursurile Conservatorului şi de Artă Dramatică. S-a dedicat aproape în întregime teatrului, fiind actriţă a Teatrului Bulandra, dar a jucat şi la Teatrul de Comedie, Teatrul Naţional din Bucureşti şi Teatrul Mic. A apărut în puţine filme, 7 la număr printre care Ciprian Porumbescu, Ciulinii Bărăganului sau „Profetul, Aurul şi Ardelenii”.

Viaţa sentimentală va fi una zbuciumată. A fost căsătorită de trei ori, iar doi dintre soţii săi au fost Liviu Ciulei, mai mic cu 10 ani, şi Lucian Pintilie mai tânăr cu 20 de ani.

„Era acolo un univers al meu, acela al naturii, cu care întotdeauna am fost prietenă, dar şi frumuseţile unei lumi care dispar odată cu copilăria. Sensul ascuns al acestor clipe m-a urmărit peste timp”, povestea Clody Bertola peste ani, amintindu-şi că verile, la Chiţorani, dansa… „Era jocul meu favorit. Sau poate că în felul meu refăceam prin acest joc drumul ancestral al dansului către teatru”, glumea Clody. Micul paradis de la Chiţorani, unde dansa şi visa să dea examen la filosofie, s-a destrămat însă într-un coşmar, atunci când comuniştii avea să confişte averea familiei. Iar în volumul de dialoguri „La vie en rose cu Clody Bertola” realizat de Ludmila Patlanjoglu.

Clody Bertola a primit o educaţie religioasă, la un pension catolic din Paris, unde a fost trimisă după sinuciderea tatălui său, însă a fost atrasă permanent de artă.

Vezi mai multe amănunte pe newsweek.ro

 

 

 

Comentarii