Victoria anunţată de Ciolacu cu surle şi trâmbiţe în privinţa plafonului pentru pensii este inutilă şi costisitoare

miercuri, 22 noiembrie 2023, 21:54
2 MIN
 Victoria anunţată de Ciolacu cu surle şi trâmbiţe în privinţa plafonului pentru pensii este inutilă şi costisitoare

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat marţi, ca pe o victorie personală, că a obţinut de la Comisia Europeană eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru totalul cheltuielilor cu pensiile publice, asumat prin PNRR.

Plafonul de 9,4%, pe care PSD a început să-l instrumentalizeze electoral încă din 2021, când executivul Uniunii a aprobat PNRR-ul României, nu are, în realitate, nicio însemnătate, pentru că cheltuielile cu pensiile nu vor ajunge într-un viitor previzibil să depăşească ponderea de 9,4% din PIB.

În schimbul acestei modificări inutile, Guvernul a fost obligat să introducă în Legea privind sistemul public de pensii, trimisă luni spre promulgare, prevederi corective ce vor afecta semnificativ şi salariaţii şi mediul de afaceri din România.

„Comisia Europeană confirmă oficial că am onorat promisiunea făcută românilor, de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile. Odată cu aprobarea modificării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, de astăzi scăpăm definitiv de coşmarul introdus cu cinism în document de USR, care ar fi dus la îngheţarea punctului de pensie până în 2070. Tocmai de aceea ne-am bătut să trecem prin Parlament noua lege a pensiilor, validată ca sustenabilă pe termen lung de experţii Bancii Mondiale şi ai Comisiei Europene, o lege care face dreptate pentru milioane de pensionari”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook, marţi.

În realitate, atât demersul cât şi anunţul premierului sunt un truc electoral care rezolvă o problemă inexistentă şi le crează ”românilor” una nouă şi mare: creşterea contribuţiilor.

Pragul de 9,4% din PIB este unul generos, în condiţiile în care România a avut în ultimii ani o pondere ce a oscilat puţin în sus şi în jos faţă 8% din PIB, România neavând resursele bugetare pentru a se apropia de media UE, de circa 11% din PIB.

Luând în considerare creşterile economice, nici nu se întrevede prea curând depăşirea acestui procent, dacă nu sunt luate în calcul şi pensiile speciale, care cântăresc mult în cheltuielile totale ale ţării.

Vezi mai multe detalii pe cursdeguvernare.ro; SURSA FOTO: Octav Ganea/INQUAM Photos

 

 

Comentarii