VIDEO Campionul inimilor din deșertul de sare a revenit acasă. Povestea uluitoare a cursei din Bolivia

luni, 11 octombrie 2021, 11:10
2 MIN
 VIDEO Campionul inimilor din deșertul de sare a revenit acasă. Povestea uluitoare a cursei din Bolivia

Botoșăneanul Iulian Rotariu, învingător în ultramaratonul din Bolivia organizate de Canal Aventure, a revenit acasă, după uluitoarea performanță obținută la poalele Anzilor Cordilieri, unde a doborât recordul cursei. El a fost întâmpinat în aplauze, duminică, de colegii lui din Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), care l-au așteptat cu flori și cu un tort pe măsură. Ziua de 10 octombrie nu a fost aleasă întâmplător pentru că, în opinia multora, Iulian Rotariu este „un om de nota 10”. Reușita lui a fost elogiată și pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne, care i-a dedicat o postare în care artă întreaga campanie dusă de botoșănean pentru doborârea limitelor.

„Ești omul care ai doborât un record mondial din 2018, cu o oră și 32 de minute, deci înseamnă că ești un campion al acestei lumi. Felicitări și îți mulțumim că ești alături de noi”, l-a întâmpinat colonelul Dan Decebal Muraru, șeful ISU Botoșani. Marcat încă de efortul făcut, Iulian Rotariu a ținut să le mulțumească tuturor, cu lacrimi în ochi, anunțând că vârsta de 45 de ani, pe care tocmai a împlinit-o, nu va reprezenta finalul întrecerii, ci startul pentru doborârea a noi recorduri.

„Fiecare rugăciune a fost auzită. Fiecare îmbrățișare a fost atinsă. A fost cea mai grea competiție”, au fost cuvintele lui Iulian Rotariu, care și-a povestit mai apoi aventura din deșertul de sare.

„Fără aer e foarte greu. La asta s-a adăugat diferența de temperatură zi-noapte de peste 30 grade, diferența de nouă ore de fus orar, efortul depus. Toate la peste 4.000 de metri altitudine”, a adăugat pompierul botoșănean.

Lider de la start până la finish
Povestea acestei curse a fost una de excepție, Iulian Rotariu instalându-se în poziția de lider de la startul competiției și până la sfârșit. Competiția s-a desfășurat în perioada 20 – 26 septembrie a.c., pe o distanța de 220 de kilometri, parcursă în șapte etape.

Toate nopțile le-a petrecut în cort și, fiind vorba de o cursă autosusținută, a trebuit să-și ducă în spate, într-un singur rucsac, echipamentele obligatorii, alimentele, dar și obiectele personale. Iar reușita este cu atât mai mult de apreciat cu cât Iulian Rotariu a alergat cu o afecțiune medicală de care a aflat cu puțin înainte de a pleca spre Bolivia. Ce l-a ajutat să încheie victorios a fost gândul către copiii cu autism, cei a cărora cauză o reprezintă de ani de zile, pe toate continentele, în toate țările lumii.

„Vă rog frumos țineți minte – nu Iulian Rotariu a câștigat cursa Ultra Bolivia Race, ci copiii cu autism din Botoșani”, a fost cuvintele lui Iulian Rotariu.

Mai mult, pe monitorulbt

Comentarii