VIDEO CFR își freacă mâinele de bucurie: așa arată gara din Bonțida după o noapte de petrecere la Electric Castle

duminică, 17 iulie 2022, 09:58
3 MIN
 VIDEO CFR își freacă mâinele de bucurie: așa arată gara din Bonțida după o noapte de petrecere la Electric Castle

Cele cinci zile de festival Electric Castle de la Bonțida vor aduce bani frumoși pentru unii. De la organizatori și firmele care vând de toate, la localnicii care și-au pus la dispoziție casele, grădinile, curțile și chiar căruțele pentru petrecăreți, la firmele de transport care nu mai prididesc cu dusul și adusul festivalierilor, toți își vor rotunji consistent veniturile, până luni dimineață.

Există și reversul medaliei. La capătul opus sunt cei cu bătăi de cap: locuitorii din Bonțida, care au parte de nopți zgomotoase și nedormite, din cauza agitației din sat și a miilor de watti care răzbat până la kilometri întregi distanță, apoi forțele de ordine, poliție, pompieri, echipaje medicale, jandarmi, mobilizați zi și noapte pentru ca să fie cât mai puține incidente, iar în caz de urgență, să se poată interveni rapid.

În 2022, îndemnul organizatorilor, de a folosi mijloacele de transport în comun, cursele auto sau trenurile, mult mai ieftine și mai la îndemână, a prins bine de tot: toate sunt pline ochi. Dar, chiar dacă prețul combustibililor a urcat la cer, și parcările întinse pe câmpuri întregi sunt pline până la refuz cu mii de mașini, venite de pe te miri unde.

Sâmbătă dimineață în zori, pe la 5, începe un adevărat pelerinaj spre gara din Bonțida.

După o noapte fierbinte, în care petrecerile au curs pe tot întinsul festivalului, s-a dansat, s-au consumat energii și alte fluide, s-a profitat de orice ocazie pentru a simți în orice mod atmosfera, sute și sute de persoane, tineri în majoritate covârșitoare, dar și adulți trecuți de o vârstă, cu sufletul zburdalnic și nostalgic după ale tinereții valuri, au pornit spre casă.

De la castelul Banffy până la gară sunt mai bine de 3 kilometri, o distanță pe care cei mai mulți o parcurg pe jos. La cele 12 grade din aer, cei mai înfierbântați nu simt răcoarea dimineții, în timp ce alții sunt pregătiți, cu haine mai groase. Cerul roșcovan de la orizont dă semne optimiste, anunță încă o zi bună.

CFR nu a profitat de ocazie, așa cum au făcut alții, să scumpească tarifele. Biletul costă 5,50 lei de la Bonțida până la Cluj, la trenul personal, clasa a II-a. Față de 12 lei o bere în festival, e aur. Pentru mulți, fiecare ban contează.

Pe la 5.30, e nebunie. Stația e ticsită de lume, sunt sute de oameni, pe peron, printre linii, așa cum nu s-a văzut poate niciodată pe aici. Sosirea trenului de la Gherla produce un freamăt nebun, fiecare vrea un loc unde să poată cădea în brațele lui Morfeu măcar trei sferturi de oră, cât durează călătoria până la Cluj.Cu ultimele puteri, se aleargă după trenul care încă nu a oprit, se face coadă la urcare. Se fac semne deja de pe ferestre și se aud țipete prin  vacarm: „Hai aici, ți-am ținut un loc!”

Ca să urce toată lumea, trenul întârzie plecarea cu 8 minute. Când impiegatul de mișcare dă semnalul, trenul fluieră plecarea, și pornește încet, spre casă. Rămâne liniște în urmă, dar pentru puțin timp: deja încep să apară călătorii pentru următorul transport, sau întârziații, care au ratat la mustață plecarea.

CFR-ul s-a pregătit bine pentru festival. Are de câștigat și trebuie profitat. Timp de cinci zile, se transformă, ca Cenușăreasa la miezul nopții, devine un fel de Albă ca Zăpada a călătoriilor.

Trenuri care altădată trec în goană prin stația goală, acum opresc cuminți, să își ia tributul de ocazie. Celelalte trenuri, mai lente, care circulau cu unul sau două vagoane, acum au patru sau cinci vagoane, inclusiv din acelea etajate. Mai sunt și trenurile private, care nu și-au refuzat plăcerea nevinovată de a vinde niște bilete tren, mai sunt și trenuri speciale, pe ruta Cluj-Bonțida și retur.

Sursa: gherla.info

Comentarii