Visul spulberat al satului olimpic din România devenit loc bântuit. Mirifica zonă fusese admirată de străini

duminică, 26 iunie 2022, 10:18
1 MIN
 Visul spulberat al satului olimpic din România devenit loc bântuit. Mirifica zonă fusese admirată de străini

O zonă din ţara noastră, comparată de români şi străini deopotrivă cu cele din Elveţia, aflată pe malurile Lacului Vidra, în Munţii Lotrului – Latoriţei, concepută pentru a găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă, este abandonată de zeci de ani. Este vorba despre Vidra, altădată staţiune de interes naţional, acum parte a staţiunii montane Voineasa, un alt loc mirific în care turismul mai există astăzi doar graţie câtorva privaţi care şi-au ridicat pensiuni şi cabane în zonă. Patrimoniul UGSR, revenit confederaţiilor sindicale după Revoluţie, zace astăzi părăsit, în cea mai mare parte a sa, în ambele staţiuni de pe Valea Lotrului din judeţul Vâlcea.

În timpul pandemiei nu au mai fost deschise turismului nici măcar cele cinci vile de două stele de la Vidra, care aparţin de Sind România, singurele care au fost exploatate constant de la Revoluţie încoace. 

Astăzi, hotelurile construite special pentru a găzdui cei mai faimoşi sportivi ai lumii sunt bântuite doar de câini şi păsările cerului, şi de curioşii care se mai încumetă să vadă ce a rămas din faima lor de odinioară: geamuri sparte atât la uşi cât şi la majoritatea din ferestre, uşile camerelor smulse din ţâţâni, aruncate pe holuri, la voia întâmplării sau stivuite pe casa scării, scheletele dulapurilor şi paturilor de odinioară, prea grele şi prea masive pentru a fi sustrase.

Peste tot domneşte haosul: cioburi, pet-uri aruncate, bucăţi din mobilier, mochete jumulite, perne înşirate de la parter până al ultimul etaj, sau penele din acestea, câte-o saltea pe ici pe colo, de parcă cineva ar fi ţinut cu tot dinadinsul să distrugă tot, să nu mai rămână nimic întreg. Şi din băi au dispărut chiuvete, robinete, a rămas doar faianţa de pe pereţi, căzile şi pe ici pe colo şi vasul de la toaletă. 

Textul integral și video, pe adevarul.ro

Comentarii