Zeci de angajați de la Protecția Copilului cer daune morale susținând că au fost declarați bolnavi de COVID, fără să fi fost infectați și internați cu forța

vineri, 19 noiembrie 2021, 22:11
3 MIN
 Zeci de angajați de la Protecția Copilului cer daune morale susținând că au fost declarați bolnavi de COVID, fără să fi fost infectați și internați cu forța

Printr-un proces deschis la Judecătoria Târgu Mureș, 24 de angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș au cerut daune morale de câte 15.000 de lei susținând că în mai 2020 au fost diagnosticați eronat cu COVID și internați în spital cu forța. Reclamanții au pierdut procesul, dar sentința nu este definitivă.

În perioada de început a pandemiei, angajații DGASPC-urilor din țară erau testați o dată la două săptămâni pentru COVID. Cu ocazia unei astfel de testări, în luna mai 2020, zeci de angajați ai DGASPC Mureș, asimptomatici, au fost depistați cu COVID-19. Angajații DGASPC au fost luați de ambulanțe și duși la spital, unde au fost internați. Pentru că nu aveau simptome, angajații DGASPC au cerut să fie retestați.

La 4-5 zile de la internare au fost retestați, iar două teste consecutive, efectuate la un interval de 24 de ore, au ieșit negative, fiind externați. După externare, mai mulți dintre angajații internați au făcut teste pentru anticorpi, reieșind că nu au anticorpi. Considerând că testele lor au fost fals pozitive, 24 de angajați ai DGASPC Mureș au dat în judecată Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Spitalul Județean Târgu Mureș și Direcția de Sănătate Mureș, cerând fiecare daune morale de câte 15.000 de lei.

Mărturiile reclamanților

„Perioada petrecută în spital, în secții cu pacienți infectați cu această boală, a fost traumatizantă pentru fiecare dintre reclamanți și pentru familiile lor, lăsând urme adânci în viața lor, care produc și la acest moment efecte”, a arătat în proces avocatul reclamanților.

La dosar au fost depuse mărturii ale angajaților DGASPC care susțin că au fost declarați cu COVID-19 și internați fără să fi făcut boala. Spre exemplu, una dintre reclamante a arătat că a fost internată într-o secție în care se mai aflau 21 de femei, unele cu simptome severe de COVID-19.

Angajata DGASPC a mai arătat că „sacii de gunoi aferenți saloanelor erau depozitați câte 2-3 zile pe holurile spitalului, pe unde trecea fiecare dintre ei”. „În acești saci de gunoi se aflau depozitate resturi de mâncare și articole de igienă folosite de paciente respectiv șervețele, tampoane și hârtie igienică. Pentru toate cele 22 de femei câte au fost internate în aceea perioadă, au existat doar 2 toalete și două dușuri comune, grupuri sanitare în care era o mizerie de nedescris, riscul de infectare fiind extrem de ridicat. Datorită medicamentelor administrate foarte multe paciente aveau diaree, mizeria de la grupurile sanitare fiind oripilantă”, a descris situația una dintre angajatele DGASPC care a cerut daune morale de 15.000 de lei.

O altă reclamantă a arătat în proces că „în spital era o presiune foarte mare asupra lor, erau amenințate în mod constant că o să fie trimise la secția de psihiatrie asta în condițiile în care erau doar speriate și supărate, în niciun caz recalcitrante sau agresive”.

Mai mult, pe ziare.com

Comentarii