Ziua 10: Războiul din Ucraina. Rușii bombardează orașele pentru a le cuceri

sâmbătă, 05 martie 2022, 09:00
3 MIN
 Ziua 10: Războiul din Ucraina. Rușii bombardează orașele pentru a le cuceri

După nouă zile de război, forțele ruse încă nu au reușit să cucerească orașele mari ale Ucrainei. Mariupol este supus unei blocade, anunță primarul. La Cernihov, unde vineri noapte s-a înregistrat o explozie uriașă, se aud sirenele, la Sumî au loc lupte de stradă, iar Kievul este în continuare înconjurat de o coloană impresionantă de vehicule militare. După ce vineri toată planeta a trecut printr-o alarmă generată de luptele de la centrala nucleară de la Zaporojie, acum forțele rusești se apropie de o altă instalație atomică ucraineană. Rușii păreau să fi cucerit și orașul Nikolaev, însă ucrainenii au reușit să împingă invadatorii la periferia localității.

UPDATE – Evacuarea civililor din Mariupol, anulată

Din motive de securitate, evacuarea civililor din Mariupol a fost anulată.

Viceprimarul din Mariupol spune că rușii au încălcat acordul de încetare a focului pentru a permite evacuarea civililor. Orașul este în continuare bombardat de către ruși.

”Rușii continuă să ne bombardeze și să folosească artileria. E o nebunie”, a declarat viceprimarul Serhiy Orlov.

"Nu e nicio încetare a focului în Mariupol și nici de-a lungul rutei (culoarul pentru evacuarea civililor- n.red) Civilii noștri sunt gata să plece dar nu pot pleca în timp ce sunt bombardați”, a spus oficialul.

UPDATE – Harta teritoriilor controlate de ruși

Sursă: Institute for the Study of War

UPDATE – Civilii vor părăsi orașul-port Mariupol

Civililor li se va permite să părăsească oraşul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, sâmbătă, în intervalul orar 12:00-17:00, ora Moscovei (11:00-16:00, ora Ucrainei, 09:00 GMT-14:00 GMT).

Primăria din Mariupol a anunţat că evacuarea populaţiei civile va începe la ora locală 11:00. Ea va fi efectuată cu autobuze municipale din trei puncte din oraş şi cu autoturisme particulare, care trebuie să respecte strict o anumită rută prestabilită, a menţionat primăria.

UPDATE – 66.224 de bărbaţi ucraineni s-au întors din străinătate

Ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, a declarat sâmbătă că 66.224 de bărbaţi ucraineni s-au întors în ţară din străinătate pentru a se alătura luptei împotriva invaziei ruse.

"Acesta este numărul bărbaţilor care s-au întors în acest moment din străinătate pentru a-şi apăra ţara de hoardă (rusă – n.r.). Aceasta înseamnă încă 12 brigăzi de luptă motivate! Ucraineni, suntem invincibili!", a scris Reznikov.

UPDATE – a doua mare centrală nucleară, vânată de ruși

Trupele rusești se apropie de centrala nucleară Iujnoukrainsk aflată în regiunea Mikolaiv, din sudul Ucrainei, a anunțat vineri ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield. Iujnoukrainsk este a doua cea mai mare instalație nucleară din Ucraina după Zaporojie, centrala atacată și capturată vineri de forțele ruse.

„Forțele ruse se află acum la 30 de kilometri și continuă să se apropie de a doua cea mai mare instalație nucleară a Ucrainei”, a declarat ea, fără să denumească centrala.

UPDATE – Trupele Rusiei încearcă încercuirea Kievului și Harkivului

Europa trebuie să se pregătească pentru 10 milioane de refugiați. Rusia este gata să mai desfășoare până la 1.000 de mercenari în Ucraina în următoarele zile și săptămâni, așa cum a avertizat un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale.

UPDATE – Mariupol, supus unei „blocade”

Portul strategic Mariupol, din estul Ucrainei, este supus unei „blocade” din partea armatei ruse și unor atacuri „nemiloase”, a declarat sâmbătă primarul, care a cerut înființarea unui coridor umanitar.

„De cinci zile, oraşul nostru natal, familia noastră de o jumătate de milion, suportă atacuri nemiloase”, a scris el sâmbătă dimineaţă, făcând apel la continuarea rezistenţei.

Potrivit acestuia, oraşul este apărat de unităţi ale armatei ucrainene, de Garda Naţională, de regimentul ultranaţionalist Azov, grăniceri şi infanterie marină.

Cucerirea de către forţele ruse a acestui oraş cu o populaţie de aproximativ 450.000 de locuitori, situat pe malul Mării Azov, ar fi un punct de cotitură important în invazia Ucrainei. Ea ar face posibilă realizarea unei joncţiuni între forţele ruse care provin din Crimeea anexată, şi care au ocupat deja porturile cheie Berdiansk şi Herson, şi trupele separatiste şi ruse din Donbas.

INFO

De 10 zile deja Rusia duce un Război în Ucraina, iar după primele zile de avans fără prea mult succes, forțele rusești par să-și fi schimbat strategia și au început să bombardeze orașele pentru a le cuceri. 

Comentarii