Baza de meditatie transcedentala la manastirea Gorovei

luni, 27 aprilie 1998, 23:00
5 MIN
 Baza de meditatie transcedentala la manastirea Gorovei

Manastirea a fost zidita pe locul unde s-a gasit o icoana a Sfintului Ioan Botezatorul. Atestata documentar inca din 1745, manastirea Gorovei are o istorie putin diferita de a celorlalte asezaminte monahale. Calugar in acea vreme la manastirea Dragomirna din Suceava, fratele Avramie (primul ctitor al manastirii ce ulterior avea sa capete numele Gorovei), lucra pe dealurile din preajma Dorohoiului la stupii mitropolitului Anastasie Crimca. In primavara anului 1740, a descoperit la radacina unui stejar o icoana din lemn reprezentindu-l pe Sfintul Ioan Botezatorul. Convins ca este un semn sfint, fratele Avramie incepe sa construiasca pe locul respectiv o manastire. Cu lemnul din zona, el ridica intii o bisericuta mica, refacuta mai apoi din caramida. Vestea minunii de la Gorovei a adunat in acea vreme multi tarani prin preajma. Convinsi de puterile tamaduitoare ale icoanei gasite la radacina stejarului, ei isi fac citeva bordeie. Dupa cite se pare, puterile miraculoase ale icoanei Sfintului Ioan Botezatorul (care dupa ferecarea cu aur este pastrata la loc de cinste in biserica noua) se pastreaza si in zilele noastre. Calugarii de la manastire spun ca rugaciunile inchinate acelei icoane au vindecat multi credinciosi. Desi biserica veche este mai incapatoare, majoritatea slujbelor religioase se tin si acum in biserica "mica", deoarece masa sfinta este asezata chiar pe locul unde a fost gasita icoana.
Legea 18 a adus manastirilor numai necazuri
O apriga lovitura au dat-o manastirii tocmai cei care isi incheie si acum discursurile electorale cu "Asa sa ne ajute Dumnezeu!". Ca si pentru credinciosii pe care ii pastoresc, Legea 18 a adus manastirilor numai necazuri. Beneficiare ale unor mari suprafete de teren, atestate de monografiile vremii, manastirile au fost nevoite sa cedeze cu incetul cam toata averea lor. Exact asa s-a intimplat si la manastirea Gorovei, unde Adrian Haidautu, fost sef al Ocolului Silvic Dorohoi, abuzind de un act de donatie, s-a improprietarit singur cu vreo 3 hectare de pamint ce apartin de drept manastirii. In ciuda faptului ca la sfirsitul saptaminii trecute, Tribunalul Dorohoi a emis o ordonanta prezidentiala, prin care il obliga pe Haidautu sa inceteze orice lucrari pe respectivul teren, acesta incalca legea in continuare, imprejmuind terenul si nivelindu-l.
Fostul sef al Ocolului Silvic Dorohoi a vrut sa inchirieze manastirea
Staretul Teofil Timisag sustine ca necazurile cu respectivul teren au inceput inca din anul 1992, cind primarul din Vaculesti, Cornel Tudoruta, a venit cu o comisie pentru a pune in posesie pe altcineva. "Atunci a venit chiar in miecurea Sfintelor Patimi si a spus ca decit sa mai aiba de-a face cu noi, mai bine ar distruge manastirea. In vara lui ’93 s-a intimplat la fel si ne-a spus ca portiunea respectiva, de 2,5 hectare, este a lui Haidautu. Ulterior, in martie 1997, Haidautu a venit la noi cu un titlu de proprietate eliberat de primarul Tudoruta, dar le-am spus ca Mitropolia nu e de acord sa cedam terenul".
Staretul Teofil spune ca fostul sef al Ocolului Silvic Dorohoi ar fi vrut la un moment dat sa incheie un contract cu ei, in vederea inchirierii manastirii. "In 1991, mi-a propus ca in baza unui act semnat sa poata beneficia de masa si cazare la noi, impreuna cu persoanele cu care va veni el, iar in schimb vom primi lemn de foc. Socat de ceea ce mi-a cerut, i-am spus ca nu am de gind sa transform manastirea in hotel". Staretul Goroveiului a mai spus ca Adrian Haidautu a venit in nenumarate rinduri cu tot felul de persoane "el spunea ca sint yoghini", care in afara bucatelor oferite de calugari mincau griu si usturoi, dupa care incepeau "sa se giugiuleasca".
Chemat in fata instantei ca persoana fizica in septembrie 1997, staretul Teofil cistiga procesul intentat de Haidautu, dupa care, in numele manastirii, il actioneaza pe acesta in judecata, procesul fiind si acum pe rol. "Chiar in joia din Saptamina Patimilor, inaintea Pastelui, Haidautu, impreuna cu vreo 12 betivi culesi din crisme, lucrau la imprejmuirea terenului. I-am spus sa opreasca lucrul deoarece am hotarirea de la Tribunal, insa nu m-a bagat in seama. Mentionez ca era insotit si de seful de post din Vaculesti, care ne-a amenintat ca daca nu linistim oamenii, ne va amenda". In ciuda insistentelor staretului, se pare ca si in cursul zilei de simbata, 25 martie, deci la o saptamina de la eliberarea ordonantei prezidentiale, care "dispune sistarea imediata a lucrarilor de ingradire", Haidautu a intrat pe pamintul pe care il considera al sau si a continuat ingradirea. Acuzat si de taierea a circa 100 de copaci fara aprobare, Haidautu nu este tras la raspundere de nimeni, atit politia locala, cit si ocolul silvic Dorohoi sustinind ca nu stiu despre ce este vorba.
"Singura sansa este sa ma adresez presedintelui tarii"
Cu toate ca a apelat pe la toate forurile locale, staretul Teofil se simte neputiincios: "Singura sansa este sa ma adresez presedintelui tarii. De altfel am trimis deja o scrisoare la Parlament si astept raspunsul". Prefectul Alexandru Simionovici ne-a declarat ca a auzit de necazurile celor de la manastirea Gorovei si va interveni. "Am primit sesizarea lor si am ordonat directorului de la OCOT, Viorel Sandu, sa intreprinda o ancheta si sa-mi transmita rezultatele".
Explicind modul in care a fost posibil ca Haidautu sa intre in posesia terenului manastirii, Cornel Tudoruta, primarul din Vaculesti, ne-a declarat: "Initial, am pus in posesie pe acel teren o femeie, Elena Cimpescu. Ulterior, aceasta i-a donat pamintul lui Haidautu, dupa care au facut si un act de vinzare cumparare pe respectiva portiune". Incercind sa se dezvinovateasca, primarul Tudoruta spune ca a fost nevoit sa dea din pamintul manastirii deoarece comuna nu mai are alte rezerve de teren. "Staretul a gasit intotdeauna intelegere la mine, dar eu nu fac altceva decit sa respect legea. Si cum pina acum nu este foarte clar cit pamint au voie sa aiba manastirile, nu cred ca am gresit. Nu as vrea sa stric relatiile cu ei fiindca atunci cind mai am musafiri de la judet, ii duc si eu acolo, in padure, la un gratar si la un pahar de vin".
Cautat in nenumarate rinduri pentru a-si spune parerea fata de acuzele aduse de staretul de la Gorovei, Adrian Haidautu nu a putut fi gasit, in momentele in care nu este ocupat cu pamintul, el fiind asistent la facultatea de silvicultura din cadrul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava. (Iulian GRADINARU)

Comentarii