Contrabandistii de tigari se intorc acasa

duminică, 11 ianuarie 2009, 21:03
3 MIN
 Contrabandistii de tigari se intorc acasa

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in perioada octombrie 2006- aprilie 2007, membrii retelei ar fi introdus ilegal in tara 450.000 de pachete de tigari, prejudiciind bugetul statului cu aproape 600.000 de lei.

Judecarea dosarului, inceputa dupa o operatiune de amploare a Biroului Teritorial Botosani al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) ce a dus la arestarea a 11 persoane, a durat un an si jumatate din cauza expertizelor solicitate pentru determinarea prejudiciului real si a audierii tuturor persoanelor implicate si a martorilor.

Dosarul intrat pe rolul Tribunalului la sfarsitul lunii iunie 2007 viza 17 inculpati din care 11 in stare de arestati preventiv. Dupa aproximativ sase luni cei 11 inculpati arestati, printre care sase politisti de frontiera, au fost pusi in libertate.

Expertize incheiate fara concluzii certe

Prima expertiza dispusa in dosar a fost contestata de parti in conditiile in care expertii aratau ca nu se poate determina un prejudiciu real si exact si ca toate concluziile expertizei reprezinta opinia personala si calificata a lor, formata in baza consultarii documentelor si a prevederilor legale. Apoi s-a solicitat o noua expertiza finalizata la sfarsitul anului trecut.

Concluziile acesteia au fost ca nu exista dovezi certe ca tigarile confiscate si cele care erau mentionate in rechizitoriu ar fi fost introduse in tara prin punctul de trecere a frontierei Stanca-Costesti. Prejudiciul mentionat in expertiza a fost de 75.000 de lei, suma reprezentand valoarea accizelor in cazul tigarilor confiscate in urma descinderilor mascatilor.

Politistii condamnati risca sa ramana fara loc de munca

Pe baza expertizelor si a celorlalte probe judecatorii au finalizat dosarul. Acestia au stabilit ca Viorel Axinte, Eugen Baciu si Gabriel Olariu, acuzati de sprijinirea unui grup infractional organizat, sa fie achitati. Cea mai mare pedeapsa, respectiv doi ani de inchisoare cu suspendare, a primit-o Petru Butnaru, politist de frontiera. Ceilalti cinci colegi ai acestuia, Fanica Vatavu, Gabriel Simion, Costel Ilvoschi, Bogdan Mihoreanu si Aurelian Galambos, au fost condamnati la cate un an de inchisoare cu suspendare.

Daca se va ajunge la o condamnare definitiva, politistii de frontiera risca sa fie trecuti in rezerva. Ceilalti opt inculpati, Bogdan Balta, Stefan Branzac, Neculai Corduneanu, Lucia Ungureanu, Eugen Ungureanu, Maria Furdui, Mihai Vacariu si Danut Pascariu, au fost condamnati la cate un an de inchisoare cu suspendare. Instanta a mai dispus restituirea autoturismelor si sumelor confiscate la descinderile mascatilor, respectiv trei masini, 147.760 de lei si  13.200 de euro.

Sentinta magistratilor a fost atacata cu apel la Curtea de Apel Suceava de catre inculpatii condamnati.

Un al doilea lot de inculpati asteapta sentinta

Magistratii mai au de solutionat un dosar asemanator, Tigareta I, a carui judecare a inceput in toamna 2006. In acest dosar sunt implicate 24 de persoane acuzate ca au organizat o retea internationala de trafic cu tigari care a actionat pe ruta Ucraina-Botosani-Suceava.

Potrivit anchetatorilor, numai in perioada mai-octombrie 2006, invinuitii au introdus in Romania peste 500.000 de pachete de tigari, prejudiciul total adus bugetului de stat fiind estimat la 1,9 milioane lei.

In urma descinderilor efectuate de procurorii DIICOT, 13 persoane au fost arestate si trimise in judecata alaturi de o persoana cercetata in stare de libertate, acuzatiile fiind de constituire sau aderare la un grup infractional organizat, contrabanda si complicitate la contrabanda.

Printre inculpati se aflau si doi politisti de frontiera, Ioan Andronic si Vasile Murariu, care au fost eliberati alaturi de celelalte 11 persoane arestate preventiv numai dupa trei luni. Potrivit rechizitoriului, cei doi politisti de frontiera coordonau activitatea retelei si ofereau protectie in cazul unor eventuale actiuni sau controale in zona de actiune.

Contrabanda reluata imediat dupa eliberare

Procurorii sustin ca, dupa ce au fost pusi in libertate, o parte din inculpatii din dosarul Tigareta I au reluat activitatea de contrabanda, desi dosarul era in plina judecata. Astfel in toamna anului trecut, procurorii au mai trimis in judecata opt inculpati pentru contrabanda cu tigari. Printre acestia fratii Dumitru si Vasile Leonte, inculpati si in dosarul Tigareta I, coordonau noua retea de contrabanda alaturi de fratii Daniel si Dorin Strachinariu. Pentru a avea siguranta ca nu vor fi prinsi, membrii retelei ar fi incercat sa-i mituiasca pe politistii de frontiera, dar s-au ales cu un dosar pentru fapte de coruptie, aflat pe rolul instantei.

In rechizitoriul intocmit procurorii arata ca persoanele prezinta un pericol social ridicat in conditiile in care au fost implicate in mai multe dosare. Judecatorii au decis, insa, la sfarsitul anului trecut sa le puna in libertate.

 

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii